10-12-2023 Мистецтво 272

13 чудових фільмів, знятих у Німеччині, які надихнуть вас відвідати країну

Найкращі фільми, зняті в Німеччині

З ландшафтом, що складається з кілометрів густих лісів, довгих звивистих річок, милих середньовічних сіл і замків, а також багатьох сучасних мегаполісів (і навіть пляжів, що не поступаються Французькій Рив'єрі), Німеччина є фантастичним місцем для відпочинку для будь-якого виду пригод. З точки зору логістики, міжнародним мандрівникам легко орієнтуватися в цій країні завдяки ефективним і доступним видам транспорту та високому відсотку англомовного населення. Якщо цього недостатньо, щоб заохотити вас забронювати поїздку до Німеччини, тоді, можливо, один із цих найкращих фільмів, знятих у Німеччині, зробить свою справу.

Поки я відвідав лише Берлін (двічі) та різдвяні ярмарки в Гамбурзі. Далі у списку - кінематографічне прикордонне містечко Герліц у Саксонії, Постдам - місто «кіно» з ЮНЕСКО, Мюнхен на Октоберфесті та барокове місто Гейдельберг. Краще б мені почати! А поки що ось кілька фантастичних фільмів, знятих у Німеччині, щоб надихнути на мандри. Деякі з них зняті в Гамбурзі, інші - в Баварії, Саксонії та інших регіонах Німеччини, охоплюючи різні історичні події та часові періоди.

Про найкращі фільми, дія яких відбувається в Берліні, я вже писав окрему статтю в блозі, тож тут ви не знайдете багато з них. Давайте розглянемо кілька чудових фільмів, знятих у Німеччині, щоб надихнути вас відвідати цю країну!

Найкращі фільми, зняті в Німеччині

1. Міст (1959)

Міст (1959)

Режисер: Бернхард Вікі. Мови: німецька, англійська. Тривалість: 105 хв. 100% в Rotten Tomatoes

Гаразд, фільми про нацистську Німеччину не надто надихають на мандри. Я знаю. Але ви ж знаєте, що так багато хороших німецьких фільмів знято про події Другої світової війни? Від цього нікуди не дітися! До того ж я вважаю, що корисно мати уявлення про історію країни, навіть якщо це лише з художніх фільмів, перед поїздкою. «Міст» - феноменальний, хоч і похмурий фільм, який навіть був номінований на премію «Оскар» як найкращий іноземний фільм. Тож. Я припиняю виправдовувати свій вибір.

Дія відбувається в маленькому баварському містечку наприкінці Другої світової війни, армія США наближається. І коли всі працездатні дорослі чоловіки вже воюють, семеро 16-річних хлопців призиваються, не підозрюючи про небезпеку, що чекає на них попереду. Хоча це досить депресивний фільм, дещо новим є дивитися фільми про Другу світову війну з німецької точки зору, а не з американської, яка зазвичай записує всіх німців до злісних поплічників фюрера. «Міст» знятий на місці подій у баварському районі Шам.

2. Алі: Страх з'їдає душу (1974)

Алі: Страх з'їдає душу (1974)

Режисер: Райнер Вернер Фассбіндер. Мова: німецька. Хронометраж: 93 хв. 100% в Rotten Tomatoes

Я не міг створити список найкращих німецькомовних фільмів, не додавши до нього хоча б одну стрічку Райнера Вернера Фассбіндера. Він є одним із найвпливовіших німецьких режисерів усіх часів і народів. «Страх їсть душу» - одна з його найкращих стрічок.

У Мюнхені 60-річна вдова закохується в марокканського мігранта, молодшого за неї на 20 років. Коли вони одружуються, закохана пара стикається з дискримінацією та неприйняттям з боку членів сім'ї та місцевої громади. Я дуже люблю хороші історії кохання «разом, незважаючи ні на що». Особливо, коли головні герої не є білими, молодими, красивими людьми. «Алі: Страх їсть душу» не належить до наймрійливіших і найзадумливіших романтичних фільмів, але він відчувається сирим, людяним і близьким. Фассбіндер зняв весь фільм там, де відбувається дія, - у Мюнхені, і деякі з локацій включають площу Марії-Архангел та вулицю Шеллінгштрассе.

3. На чиєму боці (2001)

На чиєму боці (2001)

Режисер: Іштван Сабо. Мови: англійська, німецька. Хронометраж: 105 хв. 73% Rotten Tomatoes

Це наш перший (переважно) англомовний фільм у списку! Я люблю включати у свої рекомендації поєднання англійської та місцевих мов, щоб ви могли вирішити, який фільм вам більше до вподоби. Наступний фільм - «На чиєму боці?», який, на мою думку, є чимось на кшталт забутого фільму. У ньому зіграли такі відомі актори, як Харві Кейтель і Стеллан Скарсгард, але я ніколи не чула про нього до того, як написала цю статтю в блозі.

Дія фільму «На чиєму боці» розгортається в Берліні та Дрездені (місто в регіоні Саксонія) і базується на реальних подіях. Скарсгард грає провідного диригента оркестру Берлінської філармонії, якого звинувачують у симпатіях до нацистів у часи, коли Німеччина очищалася від цієї жалюгідної ідеології. Це дещо заплутаний фільм, і ви часто не знаєте, на чиєму боці ви повинні бути (коли насправді це має бути очевидно! На боці не нацистів!), але це цікавий фільм, який варто переглянути перед поїздкою до Німеччини.

4. Увімкнено (2004)

Увімкнено (2004)

Режисер: Фатіх Акін. Мови: німецька, турецька, англійська. Тривалість: 121 хв. 91% в Rotten Tomatoes

Перший із двох фільмів режисера Фатіха Акіна у цьому списку, який простежує взаємини між двома турецькими німцями, які були абсолютно незнайомими, доки не погодилися одружитися, щоб утекти від своєї родини, яка з ними жорстоко поводилася. Обидва мають своїх «демонів», які ведуть їх у подорож від шлюбу за розрахунком назад до Туреччини через в'язницю.

Одним із аспектів Німеччини, яким я дуже захоплююся, є її ставлення до іммігрантів; це не однорідна країна, так само як і німецька культура. Це не тільки ледерхозени та квашена капуста. Хоча «Голова на плечах» - ще один похмурий фільм (вибачте, але більшість цих фільмів такі! Ось вам і німецьке кіно), це надзвичайно захопливий фільм, що охоплює весь світ. Дія німецької частини фільму розгортається в Гамбурзі та його околицях.

5. Софі Шолль: Останні дні (2005)

Софі Шолль: Останні дні (2005)

Режисер: Марк Ротемунд. Мова: німецька. Тривалість: 117 хв. 87% в Rotten Tomatoes

Дія більшості німецьких фільмів про Другу світову війну відбувається в Берліні. Насправді дія більшості німецьких фільмів відбувається в Берліні, і лише деякі з них знімаються в інших містах і містечках країни, що є справжньою ганьбою. Фільм «Останні дні» оснований на реальних подіях і повністю знятий у Мюнхені. Софі Шолль була членкинею «Білої троянди» (студентська організація, яка була частиною ширшого німецького Опору). Коли антинацистські листівки її групи знаходять, вона бере на себе всю відповідальність і неминуче була засуджена до смертної кари за державну зраду. Це не дуже великий спойлер, коли фільм називається «Останні дні», чи не так?

Дуже надихає спостерігати, як хтось такий молодий зізнається у вчинках, які неминуче призведуть до страти, і вражає, що в Німеччині було так багато дивовижних людей, готових померти за свої переконання. «Софі Шолль: Останні дні» є чудовим прикладом того, що жінки також робили дивовижні речі під час Другої світової війни, адже часто здається, що у світових війнах брали участь лише чоловіки. Серед мюнхенських знімальних майданчиків - Університет Людвіга Максиміліана, Нова ратуша та Пріельмайєрштрассе.

6. Край неба (2007)

Край неба (2007)

Режисер: Фатіх Акін. Мови: німецька, турецька, англійська. Тривалість: 122 хв. 90% в  Rotten Tomatoes

Як і «Голова на плечах» (перший фільм цього списку), знятий Фатіхом Акіном, «Край неба» досліджує життя турецьких іммігрантів у Німеччині, цього разу в місті Бремені. Алі живе зі своїм сином Неджатом у квартирі і запрошує повію Йетер переїхати до них, щоб захистити її. Коли Йетер помирає, Неджат вирушає до Стамбула на пошуки доньки. Дія фільму розгортається між Стамбулом і Бременом і супроводжується затриманнями, смертями та депортаціями.

Тож так, ще одна не дуже щаслива історія! Але дуже гарний фільм із чудовими німецькими місцями зйомок. Здається, Бремен не так часто з'являється в німецьких фільмах. Деякі німецькі сцени були зняті в Бремені та Гамбурзі (наприклад клуб «Золотий пудель»), а сцени в Туреччині - в Трабзоні на Чорному морі та Стамбулі.

7. Читець (2008)

Читець (2008)

Режисер: Стівен Долдрі. Мови: англійська, німецька, грецька. Тривалість: 124 хв. 63% в Rotten Tomatoes

«Читець» - один із найкращих фільмів, знятих у Німеччині, який варто подивитися, якщо: а) ви віддаєте перевагу англомовним фільмам, знятим у Німеччині (я не засуджую!); б) хочете подивитися фільм із безліччю знімальних локацій по всій Німеччині; і в) ви фанат Кейт Вінслет. Дія фільму розгортається наприкінці 1950-х років (хоча є багато флешбеків / флешфорвардів), молодий чоловік починає роман зі старшою жінкою, котра любить, коли він їй читає. Через роки юнак стає адвокатом і возз'єднується зі старшою жінкою, котру зараз судять за її дії як нацистського тюремного охоронця.

Це романтична історична драма, її добре зустріли під час сезону нагородження. Вінслет навіть отримала «Оскар» за найкращу жіночу роль, і вона, безумовно, фантастична в цій ролі. Дія «Читця» частково відбувається в Берліні та Гейдельберзі з кількома спогадами про концентраційні табори в Польщі. Місця зйомок розкидані по всій Німеччині та Польщі, включаючи Кірніцшталь і Герліц у Саксонії, Кельн, Бранденбург, Зелендорф і Шарлоттенбург у Берліні та Люблін у Польщі. Ідеальний фільм, який надихає на мандри, якщо ви не знаєте, куди поїхати в Німеччині!

8. Біла стрічка (2009)

Біла стрічка (2009)

Режисер: Міхаель Ханеке. Мова: німецька. Тривалість: 144 хв. 86% в Rotten Tomatoes

Це був один із перших німецькомовних фільмів, які я подивився. «Біла стрічка» отримала «Золоту пальмову гілку» Каннського кінофестивалю і повинна була виграти «Оскар» як найкращий фільм іноземною мовою того року (принаймні була номінована). Це один із найкращих німецьких фільмів усіх часів. Надихає на мандри? Не зовсім. Він моторошний, але з крутим автофокусом. Операторська робота чудова (і чорно-біла), наче сон, що розгортається перед вами. Або, з огляду на сюжет, нічний кошмар.

Дія «Білої стрічки» відбувається в маленькому німецькому селі на зламі століть перед Першою світовою війною. Це дуже релігійна фермерська громада, де авторитетні чоловіки регулярно знущаються над жінками та дітьми, і впродовж фільму відбувається кілька загадкових, незрозумілих подій.

Фільм знімався в Лейпцигу, Любеку, Євангелічній церкві в Платтенбурзі та маленькому селі Міхаелісбрух у Бранденбурзі, яке було основною локацією для вигаданого села Айхвальд.

9. Лоре (2012)

Лоре (2012)

Режисерка: Кейт Шортленд. Мови: німецька, англійська. Тривалість: 109 хв. 94% в Rotten Tomatoes

Хтось ще думав, що «Шварцвальд» - це просто торт, який їдять на фуршетах у полістирольних мисках набагато довше, ніж хотілося б визнати? Тільки я? Що ж, якщо ви теж є географічно закомплексованою дитиною 1990-х, Шварцвальд - це також густий, похмурий гірський масив на південному заході Німеччини і влучне місце для зйомок німецькомовного фільму «Лоре» 2012 року.

Події відбуваються одразу після падіння Адольфа Гітлера, коли п'ятеро дітей покидають своїх батьків-нацистів, яких, імовірно, збираються заарештувати. Вони змушені йти від своєї схованки в Шварцвальді до будинку бабусі через півострів Ютландія. Це історія про силу, виживання та неймовірну дружбу. Це один із найкращих фільмів, знятих у Німеччині, який варто дивитися заради сільських краєвидів. «Лоре» знімали в містах і сільській місцевості навколо Герліца в Саксонії та Гамбурзі, а також в інших частинах Німеччини.

10. Барбара (2012)

Барбара (2012)

Режисер: Крістіан Петцольд. Мова: німецька. Тривалість: 105 хв. 94% в Rotten Tomatoes

Ще один німецький фільм, дія якого відбувається у сільській місцевості. «Барбара» - один із найкращих фільмів про Східну Німеччину 1980-х років. Головна героїня - лікарка, котра працює у Східному Берліні, але після того, як подає заяву на виїзд зі Східної Німеччини, її виганяють до маленької сільської лікарні на березі Балтійського моря. Барбара перебуває під постійним наглядом і водночас намагається побудувати нове життя, плануючи свою втечу.

«Барбара» - один із небагатьох фільмів про Східну Німеччину, який проливає світло на те, як люди в різних обставинах виживали у Східній Німеччині до падіння комунізму. Ми так звикли дивитися фільми, події яких відбуваються в «мильній бульбашці» Східного Берліна, що це освіжає - вийти за межі цих наративів. І ми винагороджуємося самобутніми, нерафінованими природними німецькими пейзажами. «Барбару» здебільшого знімали у Бранденбурзі та Мекленбурзі-Передній Померанії на узбережжі, яке виглядає як розкішна частина країни. Ніхто не приділяє достатньо уваги німецькому узбережжю!

11. Крадійка книжок (2013)

Крадійка книжок (2013)

Режисер: Брайан Персіваль. Мови: англійська, німецька. Хронометраж: 130 хв. 47% в Rotten Tomatoes

Як і всі бестселери, що продаються мільйонними накладами по всьому світу, «Крадійка книжок» неминуче була адаптована у повнометражний фільм. Хоча кінокритики, схоже, не надто схвально сприйняли фільм, він надзвичайно добре показав себе в прокаті. Це один із найлегших для сприйняття і найпривабливіших фільмів про нацистську Німеччину англійською мовою, тому він може здатися вам більш надихаючим на мандри, ніж інші фільми про Німеччину з цього списку. Зрештою, це фільм про книги з точки зору дитини. Не сподівайтеся на «Список Шиндлера» (1993).

«Крадійка книжок» слідує за юною Лізель на порозі Другої світової війни. Вона - звичайна німецька дівчинка, котру вдочерила звичайна пара в Мюнхені, але вона не вміє ні читати, ні писати. Після того як прийомний батько навчає її, вона стає одержимою читанням. Фільм проводить паралелі між майже нешкідливим, легковажним захопленням Лізель та подіями, що відбуваються навколо неї. Хоча дія фільму відбувається в Мюнхені, зйомки «Крадійки книжок» переважно відбувалися у Ґьорліці, Саксонія. Імовірно, це пов'язано з часом зйомок, адже я впевнена, що Мюнхен за останні 80 років дуже змінився, тоді як Ґьорліц досі може похвалитися чарівною казковою естетикою.

12. Найбільш розшукувана людина (2014)

Найбільш розшукувана людина (2014)

Режисер: Антон Корбейн. Мова: англійська. Хронометраж: 122 хв. 87% в Rotten Tomatoes

Ще одна екранізація роману. Цього разу це сучасний трилер Джона ле Карре. Отже, він дещо відрізняється від більшості інших фільмів, знятих у Німеччині, про які я писала до цього часу. «Найбільш розшукувана людина» розповідає про політичного біженця, який нелегально прибуває до Гамбурга, а далі починається гра в кішки-мишки між терористами та німецьким урядом.

«Особливо небезпечний злочинець» - один із найуспішніших англомовних фільмів, дія якого відбувається в Гамбурзі. Тож, незважаючи на те, що трилери зазвичай надихають на подорожі (Талановитий містер Ріплі (1990) - помітний виняток), це найідеальніший фільм для перегляду, якщо ви плануєте вирушити на північ. І це один з останніх фільмів за участю великого Філіпа Сеймура Гоффмана. Зйомки «Найбільш розшукуваного злочинця» проходили по всьому Гамбургу, включаючи такі місця, як Ріпербан і готель Empire Riverside в районі Санкт-Паулі, тому локації є автентичними для місця дії фільму.

13. Тоні Ердманн (2016)

Тоні Ердманн (2016)

Режисер: Марен Аде. Мови: німецька, англійська, румунська Тривалість: 162 хв. 93% в Rotten Tomatoes

Я відчайдушно хотіла подивитися «Тоні Ердманн» у кінотеатрах, якимось чином він мене привабив. Думаю, мене відштовхнув хронометраж, тому я не дала йому пріоритету, навіть попри те, що фільм був номінований на «Оскар» як найкращий фільм іноземною мовою того року. Це, очевидно, один із найбільш божевільних, смішних і зворушливих німецьких фільмів, тому він повинен був потрапити до списку. Незважаючи на те, що дія фільму відбувається в Румунії. Та мені байдуже. Мій список.

«Тоні Ердманн» розповідає про розлученого чоловіка з Аахена, котрий також є відданим практичним жартівником. Намагаючись відновити зв'язок зі своєю донькою, котра віддалилася від нього, він їде до її рідного Бухареста і вигадує образ «Тоні Ердманн» - ексцентричного лайф-коуча, котрий з'являється всюди, куди б вона не поїхала. Так, звучить дивно. І я живу заради дивацтв.

Сцени в Аахені були достовірно зняті в місті Аахен на Північному Рейні. Тож, якщо ви прямуєте до цієї частини Німеччини, обов'язково завітайте на «Тоні Ердманн»!

Інші фільми, зняті в Німеччині: «Диявол робить трьох» (1952), «Диявол завдає удару вночі» (1957), «Прокляті» (1969), «По той бік тиші» (1996), «Ніде в Африці» (2001), «Перед падінням» (2004), «Мюнхен» (2005), «Люди-пам'ятники» (2014), «У згасанні» (2017).

І це лише деякі з найкращих фільмів, знятих у Німеччині, які вам захочеться подивитися!

Переклав: Булочка Андрій


Читати також