09-12-2023 Мистецтво 750

10 найкращих фільмів про теракт 11 вересня

Кіно про теракт 11 вересня. Топ 10 фільмів

Про трагедію 11 вересня та її вплив на Сполучені Штати було знято кілька фільмів. Це добірка найкращих фільмів про 11 вересня.

 Резюме

  • Найкращі фільми про 11 вересня пропонують розглянути цю трагедію з різних точок зору, одночасно вшановуючи та поважаючи жертв трагічної події. Режисери, як-от Пол Грінграсс і Спайк Лі, створили фільми, в яких досліджують цю подію з пристрастю та важливістю.
  • Відомі фільми про 11 вересня охоплюють широкий спектр жанрів та історій - від військових драм до психологічних трилерів. Кожен фільм пропонує унікальний погляд на події того дня, чи то зосередження на солдатах, які вирушили в бій, людях, які оговтуються від трагедії, чи на досвіді пасажирів та рятувальників.
  • Хоча не всі фільми безпосередньо зображують теракти 11 вересня, вони все одно відіграють невід'ємну роль у загальній історії. Фільми, як-от «25-та година» та «Ціна», показують те, як Нью-Йорк та його жителі змінилися після нападів, тоді як «Звіт» проливає світло на мерзенні дії ЦРУ після 11 вересня.

Найкращі фільми про 11 вересня показують різні погляду на трагічну подію, водночас вшановуючи пам'ять про жертв. 11 вересня 2001 року 19 терористів з ісламської бойової групи «Аль-Каїда» захопили чотири літаки, які були використані як частина плану терористичного бомбардування. Два з чотирьох літаків врізалися у вежі-близнюки Всесвітнього торгового центру (обидві обвалилися невдовзі після цього), третій врізався в Пентагон у Вашингтоні, округ Колумбія. Четвертий літак врізався в сільське поле в Пенсильванії після того, як пасажири повстали проти викрадачів.

Це був неймовірно шокуючий і жахливий момент в історії США, внаслідок чого низка режисерів зняли фільми про цю трагічну подію. Від Пола Грінграсса до Спайка Лі, кожен фільм про 11 вересня був створений пристрасними кінематографістами, кожен з яких мав сказати щось важливе про цю подію. Будь то військовий фільм про групу солдатів, яких відправляють у бій одразу після 11 вересня, драма про людей, які намагаються оговтатися від такої жахливої трагедії, чи навіть напружений трилер про пасажирів і рятувальників, які були там у той фатальний день, - немає двох однакових фільмів про 11 вересня.

10. 12 сильних (2018)

Дата релізу

19 січня 2018 року

Режисер

Ніколай Ф’юлсі

Акторський склад

Майкл Шеннон, Кріс Гемсворт, Майкл Пенья, Ельза Патакі, Тейлор Шерідан, Остін Стоуелл, Вільям Фіхтнер, Треванте Роудс, Джефф Столтс, Роб Ріггл, Ясмін Акер

Основний жанр

Драма

Жанри

Бойовик, історія, драма

Завдяки зірковому акторському складу, включаючи Кріса Гемсворта, Майкла Пенью, Майкла Шеннона й автора «1923» Тейлора Шерідана, «12 сильних» розповідає про армію США, яка була створена незабаром після подій 11 вересня. У ній розповідається справжня історія групи спецпризначенців армії США, котрих негайно відправляють до Афганістану, щоб розгромити об’єднанні сили талібів та Аль-Каїди. Непрохідна місцевість змушує бійців покладатися на коней. «12 сильних» — один із найкращих і найважливіших фільмів про 11 вересня не лише тому, що він оснований на реальній історії, а й тому, що він зображує одну з перших битв у війні з терором.

Дивіться на HULU

9. 25-та година (2002)

Фільм «25-та година» режисера Спайка Лі розповідає про чоловіка на ім'я Монті Броган (Едвард Нортон), який намагається насолодитися останніми 24 годинами свободи перед тим, як потрапити до в'язниці, де він відбуватиме семирічний термін за торгівлю наркотиками. Хоча сам фільм не присвячений терактам 11 вересня, ця трагедія все ж відіграє невід'ємну роль у загальній історії, оскільки дія фільму відбувається в Нью-Йорку після 11 вересня. «25-та година» більше фокусується на тому, як змінився Нью-Йорк і його мешканці після терористичного нападу.

Дивіться на AMAZON PRIME VIDEO

8. Всесвітній торговий центр (2006)

Режисер: Олівер Стоун. Тривалість: 2 години 9 хвилин.

Фільм «Всесвітній торговий центр» від відомого режисера Олівера Стоуна, в якому зіграли такі відомі актори, як Ніколас Кейдж, Майкл Пенья та Меггі Джилленгол, розповідає про групу поліцейських, які опинилися під уламками Всесвітнього торгового центру після його обвалу. Протягом решти фільму офіцери намагаються врятувати як тих, хто залишився під завалами, так і самих себе. Це один із найкращих і найважливіших фільмів про 11 вересня, оскільки він намагається якомога точніше зобразити крах Всесвітнього торгового центру.

Дивіться на AMAZON PRIME VIDEO

7. Фундаменталіст мимоволі (2012)

Унікальний погляд про події 11 вересня у фільмі «Фундаменталіст мимоволі», де розповідається про молодого пакистанця на ім'я Чангіз Хан (Різ Ахмед), який іммігрує до Сполучених Штатів, щоб створити краще життя для себе та своїх рідних. Спочатку Хан перебуває на вершині світу - він закінчує Прінстонський університет найкращим у своєму класі, його беруть на роботу у відому фірму на Волл-стріт, його люблять і поважають однолітки. Однак після терактів 11 вересня люди одразу ж починають підозрювати Хана у тероризмі через його етнічну приналежність, оскільки влада постійно допитує його про лояльність до Америки.

Дивіться на AMAZON PRIME VIDEO

6. Велике нове чудо (2005)

Від режисера стрічки «Гарольд і Кумар йдуть у відрив» Денні Лейнера, «Велике нове чудове» - це фільм-антологія, дія якого відбувається через рік після 11 вересня і розповідає про низку персонажів, яких об'єднує лише те, що всі вони намагаються оговтатися і рухатися далі після терактів 11 вересня. Причина, чому це один із найкращих і найважливіших фільмів про 11 вересня, полягає в тому, що він пропонує унікальний погляд, який насамперед зосереджується на травмі, яку люди отримали внаслідок терактів, і на тому, як вони оговталися після трагедії.

Дивіться на PEACOCK

5. Ціна (2020)

Дата релізу

3 вересня 2021 року

Режисер

Сара Коланджело

Акторський склад

Майкл Кітон, Тейт Доновал, Стенлі Туччі, Емі Раян, Лаура Бенанті, Шунорі Раманатан

Основний жанр

Історія

Тривалість

118 хвилин

Фільм «Ціна» розповідає реальну історію адвоката Кеннета Фейнберга (Майкл Кітон), якого призначили керувати фондом, що мав би розподіляти гроші кожній жертві терактів 11 вересня. На початку Фейнберг створює те, що він вважає справедливою бюрократичною системою, яка може розподілити потрібну кількість грошей. Однак, коли він стикається з чоловіком на ім'я Чарльз Вольф (Стенлі Туччі), чию дружину було вбито 11 вересня, Файнбергу доводиться навчитися співчувати та знайти кращу систему. Цей унікальний підхід до терактів 11 вересня робить цей фільм одним із найкращих і найважливіших фільмів про цю подію.

Дивіться на NETFLIX

4. Страшенно голосно і неймовірно близько (2011)

Фільм «Страшенно голосно і неймовірно близько» режисера Стівена Долдрі розповідає про дев'ятирічного хлопчика Оскара (Томас Горн), який втрачає свого батька (Том Генкс) 11 вересня. Через рік після терактів Оскар знаходить ключ, захований у вазі, яка, як він згодом дізнається, належала його батькові. Оскар вирушає в подорож, щоб з'ясувати, що відмикає цей ключ, і водночас змиритися зі смертю батька. Це один із найкращих і найважливіших фільмів про 11 вересня, оскільки він зосереджується передусім на дитячому погляді на теракти 11 вересня, що є унікальною передумовою для фільмів такого типу.

Дивіться на AMAZON PRIME VIDEO

3. Спустошене місто (2007)

Фільм «Спустошене місто» розповідає історію чоловіка на ім'я Чарлі Файнман (Адам Сендлер), який втрачає дружину та дітей під час терактів 11 вересня. Цей момент настільки травмував Чарлі, що через п'ять років він перетворився зі щасливого і товариського на тихого чоловіка, котрий постійно ходить у навушниках і не може протистояти своєму болю. Незважаючи на те, що «Спустошене місто» став касовою бомбою, це один із найкращих фільмів про 11 вересня, оскільки він не лише демонструє потужну драматичну гру Сендлера, але й чудово досліджує такі теми, як травма та протистояння з минулим.

Дивіться на AMAZON PRIME VIDEO

2. Звіт (2019)

Дата релізу

15 листопада 2019 року

Режисер

Скотт З. Бернс

Акторський склад

Корі Столл, Олександр Чаплін, Джон Гемм, Лінда Павелл, Тім Блейк Нельсон, Гай Бойд, Тед Лівайн, Адам Драйвер, Мойра Тірні, Віктор Слезак, Аннет Бенінг, Джон Ротман

Основний жанр

Драма

Тривалість

118 хвилин

Фільм розповідає реальну історію співробітника Сенату на ім'я Деніел Джонс (Адам Драйвер), якому сенатор Даян Файнштейн (Аннет Бенінг) доручила розслідувати знищення відеозаписів ЦРУ у 2005 році. Під час розслідування Джонс виявляє, що після терактів 11 вересня ЦРУ різними методами катувало ув'язнених і підозрюваних у тероризмі, незалежно від того, чи мали вони цінну інформацію. Це один із найкращих і найважливіших фільмів про 11 вересня, бо, незважаючи на те, що його дія відбувається не під час самого теракту, він чудово проливає світло на мерзенні дії ЦРУ після терористичних атак, і все це в ім'я «свободи».

Дивіться на AMAZON PRIME VIDEO

1. Загублений рейс (2006)

Фільм «Загублений рейс» режисера Пола Ґрінґрасса, котрий зняв «Перевага Борна» та «Ультиматум Борна», розповідає правдиву історію про те, як пасажири четвертого захопленого літака під час подій 11 вересня намагалися дати відсіч терористам Аль-Каїди, котрі захопили борт. Причина, чому це найкращий і найважливіший фільм про 11 вересня, полягає в тому, що, незважаючи на деякі творчі вольності, фільм намагається бути максимально історично точним. Кінцевий результат - це кіно, яке відчувається настільки реальним і захоплюючим, що здається, ніби дивишся документальний фільм.

Дивіться на AMAZON PRIME VIDEO

Переклала Могильна Тетяна


Читати також