Як музична терапія може допомогти дітям з тривожністю

Що таке музична терапія

Авторка: Елізабет Кумбз, професорка музичної терапії Університету Південного Уельсу.

За даними Національної системи охорони здоров’я Великої Британії, кожна восьма дитина віком від 5 до 19 років має проблеми з психічним здоров’ям. І значна кількість цих випадків пов’язана з тією чи іншою формою тривожності.

Звичайно, певна тривожність або занепокоєння можуть бути нормальним станом справ для молодих людей, особливо під час переходу до нової школи або під час іспитів. Але для деяких тривога може вплинути на кожен аспект їхнього повсякденного життя.

Одним з ефективних методів боротьби з тривожністю є музична терапія, де музика стає основним інструментом, який терапевт використовує для встановлення зв’язку та роботи з пацієнтом. Цей вид терапії виявився ефективним при лікуванні дітей і молодих людей, які живуть з тривожними розладами.

Зрештою, багато молодих людей люблять слухати музику, і музичний вибір, який вони роблять, може бути тісно пов’язаний з їхнім відчуттям себе та самосвідомістю. Дослідження показують, що під час стресу та тривоги молоді люди мають вроджене відчуття того, яку музику їм варто слухати.

Це також особливо гнучка форма терапії. Дослідження показують, що «пристрасна прихильність» молодих людей до пісень і жанрів музики може змінюватися залежно від ситуації.

Такий трек, як “Dancing with Our Hands Tied” Тейлор Свіфт, наприклад, спочатку можна почути як пісню про кохання, потім як пісню про розставання, а потім знову як пісню тріумфу та виживання. Це демонструє складний і адаптивний набір емоційних взаємодій з музикою та показує, як вона може запропонувати підтримку в ситуаціях, що постійно змінюються.

Вигадування

Під час сеансу музичної терапії терапевт може використовувати різні доступні інструменти, як-от барабани, невеликі ударні та клавішні інструменти, а також програми для створення ритмів і мотивів, щоб створювати музику разом з дитиною. Написання пісень також є хорошим варіантом, можна взяти наявну пісню та змінити текст відповідно до поточної ситуації чи створити оригінальну пісню.

Коли я працювала в системі охорони здоров’я у закладі для молодих людей з психологічними проблемам, я вважала поєднання структурованої музичної діяльності та імпровізації корисним – особливо для тих, хто відчував тривогу через непередбачуваність соціальних ситуацій.

Використання імпровізації в безпечному оточенні допомогло з ідеєю вигадувати речі по ходу роботи та дозволило почуватися комфортніше з цією концепцією. Загалом, це те, чого вимагають багато соціальних ситуацій.

Є й інші доведені переваги. Клінічні випробування під назвою «Музика на думці», проведені в Північній Ірландії, використовували музичну терапію для індивідуального лікування дітей і молодих людей з проблемами поведінки та психічними труднощами. Було виявлено покращення спілкування, самооцінки та соціального функціонування.

Інші дослідження показали позитивні результати при комбінованому застосуванні когнітивно-поведінкової терапії (КПТ) і музичної терапії.

Окрім підтримки, музична терапія може допомогти молодим людям розвинути навички емоційної регуляції – механізму, який дозволяє нам функціонувати у повсякденному житті, керуючи складними ситуаціями, коригуючи наші почуття та емоційні реакції на події.

Розвиток навичок емоційної регуляції є ключовим для зменшення ризиків психологічних проблем у майбутньому і може початися в ранньому дитинстві з інтерактивних музичних ігор.

Тут музичний терапевт і дитина грають в ігри, в яких обоє по черзі відповідають за музику. Маючи можливість дати сигнали «стоп» і «грай», а також вибрати, чи буде музика голосною чи тихою, дитина може побачити, як вона себе почуває, коли управляє музикою.

Позитивна нота

Вони також можуть досліджувати, які почуття викликає у них різна музика. Американські дослідники за допомогою цього методу виявили значне покращення показників емоційної регуляції, припускаючи, що використання музики в ігровій діяльності може мати дуже позитивний вплив на маленьких дітей.

Отже, зрозуміло, що існує потенціал для різних практик використання музики для підтримки дітей і молодих людей, які живуть з тривожними розладами.

Прослуховування бажаної музики та використання цього досвіду для дослідження почуттів і помірної тривоги знаходиться на одному кінці спектру. Раннє музикування в дошкільних і шкільних закладах також може сприяти розвитку емоційної регуляції, створюючи у дітей стійкість до несприятливих життєвих подій.

Якщо розлади розвиваються, музику можна використовувати як інструмент для дослідження емоцій і роботи над порозумінням, а музичну терапію пропонують як лікування тим, хто потребує більш цілеспрямованої клінічної підтримки.

Тож, мабуть, усім нам варто подумати про використання музики в боротьбі з тривожністю наших дітей і молоді. Існує безліч доказів її ефективності, на які нам усім варто звернути увагу.

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під назвою «How music therapy can help anxious children» в журналі The Conversation 3 жовтня 2023 року.

Переклали Ростислав Кашуба та Владислав Полігас


Читати також