13-12-2023 Розваги 454

14 найкращих артгаусних / незалежних кінотеатрів Амстердама

Тов найкращих артгаусних кінотеатрів

Авторка: Ребека Шарп

Люди, які кажуть, що «перегляд фільмів у відпустці – це марна трата часу, адже те ж саме можна зробити вдома», ще не відвідали жодного з багатьох дивовижних незалежних кінотеатрів Амстердама.

Це все одно, що сказати: «Навіщо їсти пасту в Італії? Ви можете їсти макарони вдома». А десь у Великій Британії, у найавтентичнішому італійському ресторані, вам приготують чудову пасту. І вона буде такою ж смачною, як і в більшості ресторанів Італії. Але це буде не те саме.

Хоча Амстердам знають не завдяки кіно, амстердамці дуже люблять свої кінотеатри. Перегляд артгаусного фільму в одному з численних незалежних кінотеатрів Амстердама – це справді унікальний культурний досвід.

«Ну, ви можете зайти в кінотеатр в Амстердамі і купити пива. І я маю на увазі не просто в паперовому стаканчику, я говорю про келих пива» (Вінсент Веґа, «Кримінальне чтиво», 1994).

Вдвідайте найкращі артгаусні незалежні кінотеатри Амстердама...

14 найкращих незалежних кінотеатрів Амстердама

1. Pathé Tuschinski

Pathé Tuschinski

Адреса: Reguliersbreestraat 26-34, 1017 CN

Найкрасивіший кінотеатр Амстердама і, можливо, всього світу Pathé Tuschinski має потрапити в шортліст найкращих кінотеатрів будь-якого кіномана.

Хоча формально він більше не є незалежним кінотеатром, оскільки показує переважно мейнстримові фільми, зовнішній вигляд у стилі ар-деко та історія цього місця роблять його обов'язковим для відвідування.

Три інші кінотеатри мережі Pathé в Амстердамі (Pathé Arena, Pathé City та Pathé De Munt) також не є артгаусними чи незалежними кінотеатрами. Тож, на жаль, їх не буде в цьому списку. Кінотеатрів мережі Pathé багато по всіх Нідерландах, це, здається, головна мережа кінотеатрів у країні.

2. Музей кіно EYE

Музей кіно EYE

Адреса: IJpromenade 1, 1031 KT Amsterdam

3. Кінотеатр Ріальто

Кінотеатр Ріальто

Адреса: Ceintuurbaan 338, 1072 GN

Один із найбільш автентичних артгаусних довоєнних кінотеатрів Амстердама! Тільки для справжніх кіноманів.

4. Кінотеатр De Fabriek

Кінотеатр De Fabriek

Адреса: Jan Sijbrandsteeg 12, 1502 BA Zaandam

Хоча цей кінотеатр знаходиться не в Амстердамі, а в сусідньому місті Зандам, я включу його у список, тому що це один із найулюбленіших кінотеатрів в Амстердамі. Дослівно перекладається як «Фабрика», цей кінотеатр проводить регулярний захід під назвою «Чоловічий вечір», на якому показують «чоловічі» фільми та пропонують пиво Budweiser і мінібургер за дуже помірну ціну – 5,50 євро.

Утім, «сильні жінки» також запрошуються, тож щось мені підказує, що ця назва просто створена для того, щоб привернути вашу увагу.

5. Filmhuis Cavia

 Filmhuis Cavia

Адреса: Van Hallstraat 52-1HG, 1051 HH

Це один із найбільш культових андеґраундних незалежних кінотеатрів Амстердама. Більше схожий на «експеримент» або «проєкт», ніж на робочий кінотеатр, Filmhuis Cavia показує фільми, які забажає. Якщо ви кіноман, вам може сподобатися те, що там показують!

6. LAB 111

LAB 111

Адреса: Arie Biemondstraat 111, 1054 PD

LAB 111 дійсно виглядає приголомшливо, і якби я жила в Амстердамі, то обов’язково б відвідала це місце. Його репертуар мені підходить якнайкраще.

Для початку, одна з їхніх програм називається «Brunch & Film». БРАНЧ І КІНО, ОЦЕ ТАК!

Назви інших програм також звучать чудово, наприклад «Літо саспенса» з фільмами Гічкока, «Еміґрантське кіно», і вони навіть показували «Поганих дівчат» (2003) на «День поганих дівчат» 3 жовтня.

7. Filmhallen

Filmhallen

Адреса: Hannie Dankbaarpassage 12, 1053 RT

Це виглядає як до біса розкішний кінотеатр. Ух. Я майже злюся від того, наскільки розкішно він виглядає, тому що я не зможу відвідати його найближчим часом. У Filmhallen показують багато англійських інді-фільмів, а також деякі з найбільш, гм-м-м, мейнстрімних світових фільмів, якщо ви розумієте, про що я? І там такі гарні зали.

Це найбільший незалежний кінотеатр у Нідерландах!

8. Cinecenter Amsterdam

Cinecenter Amsterdam

Адреса: Lijnbaansgracht 236, 1017 PH

Поки що всі незалежні кінотеатри Амстердама в цьому списку – це доглянуті, гарно відреставровані кінотеатри, що показують артгаусні фільми в комфорті та красивому декорі.

А як щодо низових інді-кінотеатрів, які просто роблять все, що можуть? Якщо ви шукаєте артгаусний кінотеатр в Амстердамі, вам варто звернути увагу на Cinecenter. Вони показують артгаусні фільми в будівлі зі старою оббивкою та класичними килимами у стилі 1970-х, що засліплюють візерунками.

9. The Movies Amsterdam

The Movies Amsterdam

Адреса: Haarlemmerdijk 161, 1013 KH

Ще один кінотеатр у класичному стилі ар-деко. Чесно кажучи, я думаю, що це вже чотири кінотеатри - і це просто забагато. Декор всередині кінотеатру настільки гарний, що, гадаю, це може відволікати під час перегляду фільмів.

Кінотеатр також може похвалитися фантастичним рестораном і демонструє найпопулярніше світове кіно.

10. Кінотеатр Kriterion

Кінотеатр Kriterion

Адреса: Roetersstraat 170, 1018 WE

Більшість незалежних кінотеатрів Амстердама з цього списку були побудовані ще до війни, зокрема й The Movies Amsterdam, який відкрився в 1912 році. А Kriterion заснували у 1945 році студенти-антифашисти. До сьогоднішнього дня цей кінотеатр залишається відкритим переважно завдяки студентам.

Завітайте до кінотеатру Kriterion, щоб переглянути популярні фільми, які отримали нагороди, та небанальну добірку артгаусного кіно.

11. Het Ketelhuis

Het Ketelhuis

Адреса: Pazzanistraat 4, 1014 DB

Я відвідала цей незалежний кінотеатр в Амстердамі під час фестивалю документального кіно IDFA 2016. Це кінотеатр у старій промисловій будівлі з кав’ярнею – баром, і я пам'ятаю, як насолоджувалася келихом пива Erdinger під час фільму.

Так, я пила пиво з келиха (не з паперового стаканчика) в кінотеатрі, як це до мене робив Вінсент Веґа з «Кримінального чтива». Моє життя дійсно захоплює, і в цьому мені можна тільки позаздрити.

12. Studio/К

Studio/К

Адреса: Timorplein 62, 1094 CC

Це місце виглядає дуже класно, тут можна провести недільний ранок. Це кафе / бар / клуб / мистецька галерея / концертний майданчик / кінотеатр – все в одному.

Тут зазвичай показують ті самі фільми знову і знову, що я цілком підтримую, оскільки показувати купу різних фільмів по кілька разів, мабуть, дуже дорого. І насправді я б хотіла, щоб деякі кінотеатри робили це частіше, бо незалежні фільми надто швидко зникають з прокату!

13. Кінотеатр De Uitkijk

Кінотеатр De Uitkijk

Адреса: Prinsengracht 452, 1017 KE

Один із найстаріших незалежних кінотеатрів Амстердама, який постійно працює (і не тільки в Амстердамі, але й у всіх Нідерландах!). Цей кінотеатр має лише один зал з окремими місцями на балконі.

14. De Balie

De Balie

Адреса: Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR

Розташований у колишній будівлі суду, De Balie більше нагадує культурний центр, ніж звичайний кінотеатр. Тут також проводяться дебати, показують театральні вистави, організовують суспільно-політичні ток-шоу. У приміщенні кінотеатру працює кав’ярня.

Це найкращі незалежні кінотеатри Амстердама!

Статтю вперше було опубліковано англійською мовою на сайті Almost Ginger 22 жовтня 2018 року.

Переклали Владислав Полігас та Ростислав Кашуба


Читати також