04.12.2023
Розваги
eye 619

8 способів познайомитися з унікальною культурою Грузії

Культура Грузії

Від багатоголосого співу до 8 000 років виноробства – наш короткий огляд способів познайомитися з унікальною та цікавою культурою Грузії.

Грузія – це країна з багатою культурою та унікальними традиціями, із витоками, оповитими туманом тисячоліть. Відпочиньте тут і підніміть келих за кілька тисячоліть виноробства і цілющу природну мінеральну воду, за запашну їжу, яка надзвичайно смачна, і за багатоголосий спів, що лікує душу. Приїжджайте з відкритими очима та вухами – Грузія зачепить усі ваші почуття.

Налаштуйтеся на багатоголосий спів

Музика - невіддільна частина ідентичності Грузії, землі, яка пережила завоювання та гноблення. Тисячолітні гармонії поліфонічного (багатоголосого) народного співу є надзвичайно красивими, настільки, що увійшли до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Ви зіткнетесь із регіональними особливостями під час подорожі, церковних служб та національних святкувань. Найвідомішою піснею кахетинського (східного) стилю є «Чакруло», запис якої увійшов до «Золотої платівки», що супроводжувала шатл «Вояджер» у космос. Варто також послухати криманчулі – багатооктавну техніку йодлінгу із Західної Грузії, що вражає своєю унікальною масштабністю.

Станьте свідком виготовлення вина по-грузинськи

Грузинське виноробство вважається найдавнішим у світі – вчені виявили сліди вина на глиняних черепках віком 8000 років. Жодна країна не має більшого розмаїття місцевих сортів винограду. Любителі вина будуть у захваті від Грузії. Серед кількох зон вирощування винограду по всій країні виділяється одна назва - Кахетія, яка виробляє найбільше вина. Тут ви можете відвідати виноградники, насолодитися дегустаціями та дізнатися про перевірений часом спосіб виготовлення вина – квеврі. Цей метод, внесений до Списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО, передбачає використання глиняних посудин, закопаних у землю. Це охолоджує виноград для повільного бродіння. І що ж у результаті? Унікальні ароматні вина Грузії.

Приєднуйтеся до «супра» бенкету

Незалежно від того, чи є ви вегетаріанцем, веганом або м'ясоїдом, Грузія припаде вам до смаку. Овочі, зелень і спеції – усе це робить грузинські страви справді комфортною їжею. Спробуйте соковиті хінкалі, пельмені з грибами; хачапурі, схожі на піцу, але у формі каное, запечені з клейким сиром і яйцем. У Грузії існує понад 50 видів хачапурі, і кожне з них має особливе значення. Кульмінацією свята є супра – бенкет з кількох страв, який може бути імпровізованим або офіційним і триває годинами. Тут і тамада з ліричними тостами за Бога, Грузію та почесних гостей, а також вакхічні пісні та страва за стравою домашньої їжі, від якої просто неможливо відірватися.

Втамуйте спрагу мінеральною водою

Для ранків, після розслабленої ночі, у Грузії є рішення - вода Боржомі. Природно шипуча, з високим вмістом кальцію та магнію, вона відома своїми знеболюючими властивостями, допомагає у всьому – від функції печінки до швидкої регідратації. Це також приємний напій, який подають у ресторанах і на світських вечірках у Грузії, а сьогодні і за її межами. Джерело Боржомі знаходиться в однойменному гідротермальному курорті, де вона просочується у вулканічних глибинах Кавказьких гір, збираючи мінерали, коли виривається на поверхню у вигляді киплячого гарячого потоку. Однак, цілющі джерела мінеральної води в Грузії не обмежуються лише Боржомі: ви знайдете десятки джерел по всій країні, кожне з яких відоме своїми лікувальними властивостями.

Перегляньте бойове мистецтво «хрідолі»

Можливо, через давню патріотичну потребу захищати кордони історичне бойове мистецтво хрідолі палко практикується по всій країні і внесене до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Цей вид спорту, що злегка нагадує дзюдо, ґрунтується на багатовікових традиціях і практиках і зачаровує глядачів. Бійці в традиційному одязі займаються поєднанням боротьби, боксу та бою на мечах. Його популярність – у тренувальних центрах по всьому Тбілісі – зросла після проголошення незалежності Грузії в 1991 році від Радянського Союзу, який раніше оголосив багато звичаїв незаконними. З 2014 року хрідолі офіційно визнано нематеріальною пам'яткою культури.

Насолоджуйтеся різдвяними святами двічі

Бажаєте занотувати дату на Різдво у своєму щоденнику? Якщо ви правильно сплануєте свій візит до Грузії, то матимете змогу насолодитися чотирма святами. Як і багато інших народів, грузини піднімають келихи 25 грудня, але за традиційним православним календарем Різдво припадає на 7 січня, що означає подвійну порцію застілля, випивки та вечірок, а також катання на лижах, якщо ви вирушите на гірські курорти Бакуріані та Гудаурі. А Новий рік? Та сама історія - 1 січня припадає на 14 січня для православної церкви, що означає безліч новорічних святкувань для народу.

Станьте свідком танцю «картулі»

Серед неймовірно красивих, яскравих національних народних танців Грузії найвідомішим є весільний ритуал залицяння, відомий під назвою «картулі». Виконується зазвичай між нареченим і нареченою на їхньому весіллі, він є надзвичайно граціозним, тонким і романтичним. Якщо вам випаде нагода побачити сценічне виконання, зверніть увагу на правила дистанції та поваги: жінка-партнерка «пливе», як лебідь, сором'язливо уникаючи пронизливого погляду чоловіка, котрий слідує за нею маленькими, майже непомітними кроками, наче пурхаючий метелик, в акті найвищого спокушання.

Їжте сир

Сир – це національна одержимість, що доповнює найпростіші салати та тушковані страви. Різноманітність вражає: від тягучого, схожого на швабру, тенілі, що виготовляється на півдні та південному сході Грузії, до твердого, гострого гуда з молока овець та корів, що пасуться на високогірних пасовищах Тушеті на північному сході країни. Кажуть, що існує щонайменше 200 різновидів, багато з яких виготовляються за традиціями, що передаються з покоління в покоління в ізольованих селах. Якщо ви спробуєте лише один, нехай це буде дамбалхачо: цей солоний сир з пахти сушать і дозрівають, покриваючи пліснявою, місяцями в глиняних горщиках, щоб забезпечити його пікантність.

Переклала Мельник Дарина

Читати також


up