10-12-2023 Розваги 435

10 найкращих фільмів про баскетбол у рейтингу

Що подивитися. Найкращі фільми про баскетбол

Фільми про баскетбол, як-от «Дорога до НБА» та «Тренер Картер», є найкращими з найкращих, вони чудово передають драматизм та яскраву культуру, якими відома ця гра.

Баскетбол - складний вид спорту для зйомок, але є кілька фантастичних фільмів для шанувальників цієї гри. Фільми про спорт завжди приваблювали глядачів, адже в них зазвичай розповідаються веселі історії про героїв, які перемагають труднощі, щоб виграти гру чи подолати внутрішню боротьбу. Навіть для тих, хто не вболіває за спорт, ці фільми можуть бути джерелом натхнення та розваги.

Незалежно від того, чи це професійний баскетбол, чи молодіжний, на майданчику чи поза ним, такі видатні актори та режисери, як Бен Аффлек, Адам Сендлер та Спайк Лі, висловлювали свою любов до баскетболу у фільмах. Найкращі фільми про баскетбол не лише розповідають історії видатних гравців, а й відображають яскраву культуру цього виду спорту - від стилю до музики та багатої історії НБА. Документальні фільми, як-от «Мрії про баскетбольне кільце», розповідають красиві та важливі історії про баскетбол, але тільки художні фільми будуть зараховані.

10. Напівпрофесіонал (2008)

Вілл Феррелл намагається зберегти свій «Флінт Мічиган Тропік».

«Напівпрофесіонал» - далеко не найсерйозніший фільм про баскетбол, але він займає тепле місце в серцях спортивних фанатів. Зірка НБА Клей Томпсон назвав цей фільм таким, що піднімає йому настрій, а персонаж Вілла Феррелла Джекі Мун - причиною того, що він час від часу вдягає пов'язку на голову. Крім безглуздого, надмірного гумору Вілла Феррелла 2000-х років, дія «Напівпрофесіонала» відбувається на тлі історичного злиття НБА з АБА, яке привело до ліги такі команди, як «Нетс» і «Сперс».

9. Air Jordan / Ейр (2023)

Народження кросівок Air Jordan.

У 2020-х роках вже з'явилося кілька фантастичних фільмів про баскетбол, що свідчить про зростання популярності цього виду спорту. Хоча дія фільму «Ейр» відбувається не на майданчику, він є важливим для розповіді про те, як виник сучасний баскетбол, досліджуючи зусилля компанії Nike підписати контракт з Майклом Джорданом. Рішення Джордана у 1980-х революціонізувало спортивний світ, сформувавши зв'язок між баскетболом і модою, який зберігається і донині. Фільм із Меттом Деймоном у головній ролі та режисером Беном Аффлеком наповнений дотепними діалогами, чудовими акторськими роботами та посиланнями для баскетбольних фанатів.

8. Шлях назад / Поза грою (2020)

Фільм про баскетбол у старшій школі-невдасі зі зрілими темами та перформансами.

Фільм «Шлях назад» режисера Ґевіна О'Коннора з Беном Аффлеком у головній ролі - це баскетбольний фільм про чоловіка, котрий бореться з алкоголізмом та отримує можливість стати тренером команди своєї колишньої середньої школи. Його перебування на посаді тренера є трансформаційним досвідом як для нього, так і для його гравців, оскільки він розкриває потенціал команди. «Шлях назад» - один із найбільш похмурих, але зворушливих спортивних фільмів, який досліджує зрілі проблеми залежності та горя. Він став одним із найважливіших фільмів Бена Аффлека в його кар'єрі.

7. Hoosiers / Команда з штату Індіана (1986)

Класичний фільм про шкільний баскетбол.

Фільм «Команда з штату Індіана» оснований на реальних подіях, що відбувалися в маленькому сільському містечку Гікорі, штат Індіана, у 1950-х роках. Індіана досі залишається пристрасним баскетбольним штатом, а термін «Hoosiers» тепер є синонімом захоплення баскетболом середніх шкіл і коледжів штату. У головних ролях - Джин Гекман і Денніс Хоппер у ролі тренера й асистента тренера. «Команда з штату Індіана» - це класичний спортивний фільм про команду-аутсайдера з маленького містечка на великому турнірі, у якому виголошують одну з найбільш надихаючих промов у спортивних фільмах за всю історію.

6. Тренер Картер (2005)

Семюел Л. Джексон - тренер Картер.

Ще одна баскетбольна історія, натхненна реальними подіями, - «Тренер Картер». Семюел Л. Джексон у ролі тренера Картера вимагає від своїх гравців досконалості на майданчику і - що ще важливіше - поза ним. Картер шокує свою команду, зупиняючи тренування, поки гравці приводять до ладу свої оцінки, перебуваючи на порозі потенційного чемпіонату. Тренер Картер демонструє важливість освіти та наставництва у світі шкільного спорту, досліджуючи роль спорту в розвитку дітей у спосіб, який зазвичай ігнорують спортивні фільми.

5. Space Jam / Космічний джем (1995)

Майкл Джордан. Багз Банні.

Простіше кажучи, оригінальний Space Jam є культовим, і через майже 30 років він все ще залишається важливою частиною баскетбольної культури. Поєднання «Looney Tunes» з Майклом Джорданом ідеально об’єднало анімацію та спорт, створивши розважальний шедевр, який є величезним джерелом ностальгії для баскетбольних фанатів, які виросли в 90-х роках. Фільм мав довгоочікуване продовження з Леброном Джеймсом у головній ролі, котрому, проте, не вистачало шарму «Космічного джему» 90-х.

4. Дорога до НБА (2022)

Адам Сендлер - скаут НБА.

Фільм «Дорога до НБА» від Netflix з Адамом Сендлером у головній ролі став справжнім хітом для шанувальників, адже Сендлер як баскетболіст-любитель став улюбленцем баскетбольної спільноти. Сендлер - баскетбольний скаут, який відкриває нерозкритий талант за океаном у гравцеві Бо Брузі, котрого грає колишній спортсмен НБА Хуанчо Ернангомес. У фільмі також багато гравців НБА в невеликих ролях, зокрема Ентоні Едвардс, який чудово виконує роль антагоніста другого плану. Фільм «Дорога до НБА» настільки ж зворушливий, наскільки і розважальний, розповідаючи історію невдахи про твердість духу, рішучість і наполегливість.

3. Білі не вміють стрибати (1992)

Класика стрітболу 90-х про стрітбольних хастлерів.

Не плутати з ремейком 2023 року з Джеком Гарлоу в головній ролі. «Білі не вміють стрибати» 1992 року - класична спортивна комедія / драма. Вуді Гаррельсон грає Біллі Гойла, баскетбольного шахрая, котрий формує малоймовірне партнерство з Сідні Діном у виконанні Веслі Снайпса, коли вони виходять на корти Лос-Анджелеса, щоб заробити трохи грошей. Класичний фільм відображає яскраву культуру вуличного баскетболу 90-х років і досі залишається улюбленим серед фанатів, а гравець НБА Пет Коннотон одягнув футболку з відсиланням до фільму на конкурсі Slam Dunk 2020 року.

2. Кохання і баскетбол (2000)

Роман між баскетболістами.

«Кохання і баскетбол» - романтична драма, яка досліджує стосунки двох зірок баскетболу, що починають грати від юності до університетського рівня. Омар Еппс і Сана Латан зіграли ролі Квінсі та Моніки, котрі прагнуть грати на професійному рівні. «Кохання і баскетбол» - це не лише чудова історія про труднощі спортивної кар'єри, але й про складнощі, пов'язані з амбіціями в романтичних стосунках. Квінсі та Моніка мають чудову хімію і є однією з найкращих пар друзів-коханців у кіно.

1. Його гра (1998)

Дензел Вашингтон і Спайк Лі об'єднуються.

Спайк Лі добре відомий тим, що є затятим фанатом «Нікс» і настільки любить баскетбол, що навіть зняв режим NBA 2K MyCareer. Але його найвидатнішим внеском у світ баскетболу є фільм «Його гра» з Реєм Алленом у ролі Ісуса Шатлсуорта в одному з рідкісних випадків, коли спортсмен демонструє сильну гру. Дензел Вашинґтон грає батька Аллена, який вже шість років перебуває у в'язниці і повинен переконати свого зоряного сина вступити до певного коледжу, щоб скоротити термін ув'язнення. «Його гра» - один із найкращих фільмів Спайка Лі і, безумовно, один із найбільш емоційних.

Переклала Манелюк Аліна


Читати також