10-12-2023 Розваги 126

10 суворих реалій перегляду фільму «Наполеон Динаміт» 19 років потому

Про фільм Наполеон Динаміт

MATT JOHN

Культовий комедійний хіт «Наполеон Динаміт», який підкорив світ у 2004 році, має деякі елементи, які майже два десятиліття потому виглядають не дуже добре.

Після виходу на екрани у 2004 році «Наполеон Динаміт» став одним із найбільших культових комедійних хітів 2000-х років, але майже два десятиліття потому деякі моменти комедії не надто застаріли. Привабливість «Наполеона Динаміта» полягала в тому, що його незграбні декорації, діалоги та персонажі створили кілька кумедних сцен і цитованих реплік. Фільм викликав такий резонанс, що через кілька років після його виходу на екрани з'явився анімаційний серіал, оснований на фільмі, хоча анімаційний серіал «Наполеон Динаміт» проіснував недовго.

«Наполеон Динаміт» зосереджується навколо головного героя та його повсякденного життя між навчанням у школі та життям вдома. Безперервні жарти, що лунають протягом усього фільму, затьмарюють той факт, що «Наполеон Динаміт» є безсюжетним фільмом, доки друг Наполеона, Педро, не вирішує балотуватися на посаду президента класу. Навіть коли історія досягає кульмінації, ніхто не проходить через жодну арку. Нічого по-справжньому не засвоюється. Наполеон приніс своєму найкращому другові перемогу, але навіть після цього «Наполеон Динаміт» показав, що в цьому не було жодного сенсу.

Napoleon Dynamite

10. Багато підсюжетів йдуть абсолютно в нікуди

У них немає особливого сенсу, окрім приколу.

Фільм «Наполеон Динаміт» хвалили за те, що у ньому майже нічого не відбувається, як у «Сайнфелді». Багато в чому це пов'язано з підсюжетами, які надовго заходять в нікуди. Між роботою Наполеона, спробами Ріко повернутися в минуле та «Фермами майбутнього Америки» (серед іншого) нічого з цього нікуди не веде. Хоча вони і створюють кілька смішних жартів, фільм міг би легко обійтися без них. Вони також могли б використати цей час для подальшого розвитку інших цілісних сюжетних ліній. Навіть якщо б їх було небагато.

9. У школі Престона існує дуже серйозна проблема знущань

І, схоже, ніхто нічого не робить із цим.

Виявляється, директор Свадеян сам обирає, коли вирішувати проблеми в школі. У фільмі показано, що Наполеон знову і знову зазнає знущань від різних людей. Але з цим нічого не робиться. Також виявляється, що Наполеон - не єдиний, над ким знущаються. Знущання доходять до того, що Наполеон змушений використовувати двоюрідних братів Педро, щоб залякати Ренді і змусити його залишити одну з жертв у спокої. Хоча булінг часто присутній у старших класах, у школі Престон, схоже, зовсім не помічають цього явища.

8. Є кілька безглуздих персонажів

Деякі з них існують лише для того, щоб бути одноразовими жартами.

Наполеон Динаміт хотів показати, як Наполеон взаємодіяв зі своїми однокласниками. Так, ці взаємини можуть бути досить кумедними, але чи справді у фільмі потрібно було мати двох хуліганів, щоб відштовхнути Наполеона? Чи не вистачило б одного? Кілька персонажів, як-от Тріш, з'являються в основному лише заради одноразового жарту, а потім вони з'являються лише на задньому плані до кінця фільму. Взаємодія Наполеона з деякими персонажами призводить до смішних цитат, але хіба не можна було знайти кращого сенсу для них, ніж просто змусити глядачів один раз розсміятися?

7. Ріко отримує щасливий кінець (хоча й не заслуговує на нього)

Він не заробив жодної спокути.

На початку фільму Ріко розповідає, що розлучився зі своєю дівчиною після того, як вона сказала йому, що він застряг у минулому, що виявилося кумедною правдою. Наприкінці «Наполеона Динаміта» мається на увазі, що ці двоє згодом примиряться. Проблема в тому, що хоча з Ріко легко сміятися, він не зробив нічого такого, що заслуговувало б на щасливий кінець. Він - комівояжер, який вдається до брехні та маніпуляцій, щоб продати товар, а також до багатьох інших гірших вчинків. Якби в ньому було щось, що можна було б виправити чи викликати симпатію, це мало б сенс, але він не зробив нічого, щоб заслужити на щасливий кінець у «Наполеоні Динаміті».

6. Саммер Вітлі була слабким антагоністом

Вона, безумовно, потребувала більшого розвитку

Саммер Вітлі була створена як антагоністка, як протилежна кандидатка на посаду президента класу, але мало що було зроблено, щоб пояснити, чому глядачі повинні бути проти неї. Звичайно, вона холодно відмовляє Педро після того, як він запрошує її на шкільні танці, але у неї є хлопець, тож що їй ще залишається робити? У неї є кілька сцен, де натякається на те, що вона трохи зарозуміла, але не злісна. Окрім цього, у фільмі немає нічого, що вказувало б на те, чому вона заслуговує на поразку. Незважаючи на те, що «Наполеон Динаміт» - чудернацька комедія, Саммер - одна з найменш пам'ятних героїнь, що дуже прикро, адже вона відіграє важливу роль у кульмінації фільму.

5. Директору натякнули, що він моторошний, а ще расист

Кілька сцен із ним показали, наскільки він був проблематичним.

Директор Свадеан з'являється лише в кількох сценах, але щоразу, коли йому надається екранний час, здається, що його персонаж має поганий підтекст. У сцені з Педро він запитує його, чи той розмовляє англійською (протягом усього фільму «Наполеон Динаміт» стає зрозуміло, що той розмовляє), і натякає, що Хуарес - погане місце, караючи Педро за те, що той зробив піньяту з Саммер. Коли Саммер та її друзі виконують свою сценку, директор Свадеан, здається, насолоджується тим, як підлітки грають, натякаючи на те, що він, можливо, збоченець. Це може зробити його трохи важким для сприйняття.

4. Те, як дядько Ріко ставиться до Наполеона, досить огидно

Жоден дядько не повинен так ставитися до свого племінника.

Раніше згадувалося, що Ріко не заслуговує на щасливий кінець, і це насамперед тому, що він найгірший дядько, якого тільки можна собі уявити. Він регулярно протистоїть власному племіннику, коли вони разом грають на одній сцені. Він кинув стейком у Наполеона, щоб продемонструвати свої навички «квотербека». Він переконує покупця, що Наполеон мочиться в ліжко, і знущається над ним, щоб продати товар. Все це розігрується як жарти. Проте факт залишається фактом: Ріко - член сім'ї, якому доручено піклуватися про племінників, відверто знущається над Наполеоном протягом усього фільму «Наполеон Динаміт» і робить його життя нещасним заради власної вигоди.

3. Дядько Ріко був дуже моторошним біля жінок і дівчат

Це дуже, дуже незручно.

Частина чарівності «Наполеона Динаміта» полягала в тому, наскільки незграбно смішним він міг бути. Однак деякі з цих незграбних сцен були радше незручними, ніж смішними. Наприклад, дядько Ріко фліртує зі старшокласницею Деб, намагаючись продати їй засіб для збільшення грудей, і це не особливо смішно, бо він говорить про тіло Деб. Ще гірше - він намагається зробити це знову з Саммер і Трішею пізніше. Нарешті він отримує по заслугах, коли намагається зробити те саме з дружиною Рекса Квон До. Але ці сцени можуть викликати огиду, коли дивишся, як фліртує дорослий чоловік.

2. «Наполеон Динаміт» демонструє ознаки аутизму

Тепер мені дуже незручно сміятися з нього.

Незважаючи на те, що зовнішній вигляд і поведінка Наполеона роблять його одним із найкращих кіношних ботанів, яких тільки можна уявити, неважко здогадатися, що у нього можуть бути серйозні проблеми. Його нездатність заводити друзів, нерозпізнавання соціальних ситуацій і відсутність міміки є вагомим аргументом на користь того, що він має певний ступінь синдрому Аспергера. Хоча може здаватися веселим сміятися над тими, хто не вміє спілкуватися, але Наполеон з аутизмом раптом стає не таким смішним, оскільки він не може не бути тим, хто він є.

1. Життя Наполеона Динаміта досить гнітюче, якщо задуматися

Гумор, що викликає огиду, в наші дні в моді.

Коли думаєш про життя Наполеона Динаміта, важко не здогадатися, що Наполеон живе з бабусею, імовірно, тому, що його батьки або померли, або покинули його. До появи Педро і Тріш Наполеон був соціальним вигнанцем. Єдиний раз, коли однолітки звертають на нього увагу, це коли до нього чіпляються хулігани. Про те, як ставиться до нього рідний дядько, годі й казати. До того ж не схоже, що Кіпу стало набагато краще. Можливо, його соціальний статус змінився після того, як його культова танцювальна сцена підштовхнула студентів голосувати за Педро, але майже ніщо в житті Наполеона не здавалося щасливим.

Що допомагає «Наполеону Динаміту», так це те, що він не намагався нічого сказати. Це фільм про соціального вигнанця, котрому вдається допомогти своєму другові перемогти на виборах президента класу, незважаючи на те, що він мало що може запропонувати. Незважаючи на це, деякі аспекти «Наполеона Динаміта» не надто застаріли, але це й не дивно, враховуючи, скільки часу минуло відтоді.

Переклала Манелюк Аліна


Читати також