Різдво

Різдво

Денис Лукін

Ви плетете павука чи купуєте ялинку? Чи надаєте перевагу штучній ялинці і штучному Різдву?

Мені не потрібні жодні атрибути Нового року, окрім невеличкої гілочки ялинки. Трохи запаху хвої... Ну, і пару мандаринок. І олів'є. Жартую.

Побачив на ринку, що поруч з «нормальними» ялинками бабусі продають гілочки. Годувати якихось контрабандистів я не хотів, а от допомогти старенькій — із задоволенням. Та мені не хотілося йти з ялинковою гілкою в руках через увесь район. Якби був пакет, я б купив і сховав її.

Я боявся, що хтось підійде до мене і скаже: «О, гілочку несеш, святкувати будеш... А хтось не може собі цього дозволити, комусь не до святкування... Ти, напевно, і традиційний міцний 54% ром купив, який додають у різдвяні кекси чи в коктейлі, але ти будеш фігачити його просто так... Сядеш там в своїй прибраній, ідеально чистій кухонці, розкладеш всюди мандарини, запалиш свічки... Будеш слухати Last Christmas... А ти знаєш, що це дуже сумна пісня? Всі зробили її гімном новорічних свят, а ти вслухався в текст? Чувак каже, що минулого Різдва віддав своє серце дівчині, вони переспали, він думав, що це назавжди, а вона така на ранок: бувай! І ми сидимо під цей трек в теплих, приємних на дотик светрах, хитаємось зі сторони в сторону, тримаючи у руках запалені бенгальські вогники. А чувак досі самотній».

І тут я згадав, що в цій бананці, що зараз зі мною, маю додаткову еко-сумку, окрім шоперу, який взяв для покупок.

Підходжу до бабусі. Кажу:

— Мені найменшу будь ласка.

— П'ять гривень.

— Торг навпаки. Даю десять.

Вона додає до неї ще декілька малесеньких гілочок. Я кажу:

— Та не треба! Мені однієї досить.

— Як не треба? Я ж твої додаткові гроші беру, от і ти мої гілки візьми. Шишки треба?

Вона так голосно і впевнено це сказала... Озираюсь по боках.

— А маєте?

— Так, бери, безкоштовно, — простягає ялинкові шишки.

— А, такі, не треба...

Йду додому. Думаю над тим, куди поставити гілку. В мене є одна стара крінж-ваза: викинути шкода, використовувати неможливо. Поставлю в неї. Кішка все одно буде нюхати гілку, коти люблять ялинки, і перекине вазу. Вона розіб'ється, і я з чистою совістю її викину...


Instagram @deni_look_in


Читати також