23-01-2024 Мистецтво 1196

Noetic та елементи: мистецтво та наука в танцю Сіді Ларбі Шеркауї

Noetic та елементи: мистецтво та наука в танцю Сіді Ларбі Шеркауї

Хореографічний всесвіт Сіді Ларбі Шеркауі

У правдивості фрази Альберта Ейнштейна, що «Танцюристи – атлети Бога», я переконалася, коли подивилася постановки бельгійського хореографа Сіді Ларбі Шеркауі.

В філософській танцювальній притчі Noetic (що означає «абстрактний») приймають участь двадцять два танцівники.

Noetic - це трансформація розуму, сила контактної імпровізації, вміле поєднання наукових технологій, синхронного виконання.

Noetic

Я пам'ятаю тренінг, де нас вчили взаємодіяти із простором, який оточує нас. Ми вільно переміщалися в тренінговому залі, відкривали можливості свого тіла, вчилися взаємодії із іншими.

Сталеві обручі та прути, їх використання під час   танцю, трансформація через рух, виконання хореографічних вправ у просторі геометричних фігур, створення сфери - Всесвіту – все це хореографічний перформанс Noetic.

Окрема подяка тим, хто втілив у життя ідею  костюмів танцівників. Я завжди говорила, що чорний колір – це естетика, смак та стиль.

У поєднанні із дизайном сцени в білому стилі та зі сталевими інструментами вистава Noetic є неймовірним дійством.

Хореографічна постановка «Фавн» - це пошана двом видатним композиторам – французу Клоду Дебюссі та британцю Нітіну Соуні.

Хореографічна постановка «Фавн»

Хочу відмітити талант танцівників. Вони неймовірно пластичні.

Всі постановки Сіді Ларбі Шеркауі неймовірно чуттєві. Пристрасть через контактну імпровізацію, асани йоги, практики монахів Шаоліня,  дають ефект, який важко описати словами, але я спробую.

Це сопричетність, це нібито тобі дозволили доторкнутися до історії відносин. Але глядач настільки вражений, що етично стоїть поодаль, не втручаючись у процес.

Я обожнюю «Болеро» французького композитора Моріса Равеля. Вистава  Сіді Ларбі Шеркауі, яку він включив до танцювального циклу «Елементи» та показав у Женеві – це передусім незвичні прозорі костюми, це поєднання хореографії та спецефектів.

Концентричні кола, мерехтіння екранів, прозорі костюми, танець, схожий на суфійське кружляння дервішів і завжди актуальний Равель та його «Болеро»!

До розробки концепції постановки циклу «Елементи»  доєдналася сама Марина Абрамович - сербська мисткиня перформативного жанру! Вона була включена у підготовку дизайну, ідеї, циклу «Елементи». І її вплив є значним!

Сіді Ларбі Шеркауї поєднує танцювальне мистецтво та знання із буддизму та синтоїзму, його вистави мають також наукове підґрунтя.

перформанс Noetic

Адже у перформансі Noetic героїня каже про протиставлення та взаємодію науки та природи та називає імена та прізвища відомих вчених.

Ми доторкнулися до новаторських ідей в танцювальному мистецтві. Це була цікава подорож! Хочу продовжувати йти в цьому напрямку !

Аліна Солнишкіна


Читати також