17-02-2024 Розваги 1927

Новини музики за тиждень. 16 лютого 2024

Новини музики за тиждень. 16 лютого 2024

Розповідаємо про новини зі світу музичного мистецтва. Сідайте зручніше. Буде коротко та цікаво. Приємного читання та мирного нам усім неба!

Бейонсе випустила треки "Texas Hold'em" та "16 Carriages", у березні вийде альбом "Renaissance Act II"

Бейонсе опублікувала дві нові пісні: "Texas Hold'em" та "16 Carriages". Вони увійдуть до майбутнього альбому «Renaissance Act II», реліз якого відбудеться за півтора місяця – 29 березня.
Схоже, цього разу Бейонсе підготувала кантрі-матеріал. Наприкінці 2022-го повідомлялося, що другий альбом Бейонсе із серії «Renaissance» буде акустичним – і можливо кантрі під це визначення підходить. Перший «акт» «Renaissance» був клубно-танцювальним, другий – певною мірою його протилежність: гітарний та відносно повільний.

Бейонсе також представила трейлер «Renaissance Act II», який ще більше заглибився в кантрі-естетику. Цікаво, що на «Греммі»-2024, що відбулася 4 лютого, Бейонсе заявилася в капелюсі, схожому на ковбойський. Цим співачка могла натякнути на стиль Renaissance Act II. Фанатів Бейонсе навряд чи здивує кантрі: 2016-го зірка виступала на премії Country Music Awards, та й Техас, рідний штат Бейонсе, відомий своєю любов'ю до цього жанру.

Renaissance вийшов 29 липня 2022 року і став сьомою студійною роботою Бейонсе. Він отримав величезну кількість захоплених відгуків критиків і приніс співачці «Греммі» як «Кращий танцювальний/електронний альбом» – але не виграв в «Альбомі року», хоча цього чекали дуже багато, тому що у Бейонсе досі немає жодного «Альбому року» на «Греммі». У травні 2023-го розпочався світовий тур на підтримку «Renaissance», чиї збори склали 579 млн доларів – за підсумками року він поступився лише гастролям Тейлор Свіфт із мільярдною касою. Враховуючи другу частину Renaissance, Бейонсе може продовжити тур і теж дійти до мільярда.

Pearl Jam анонсували альбом «Dark Matter» і випустили заголовний трек

Pearl Jam оголосили про випуск нового альбому «Dark Matter», 12-го в кар'єрі гурту та першого за чотири роки. Реліз відбудеться 19 квітня, а поки що можна послухати перший сингл – він же заголовний трек.
Пісня Dark Matter звучить дещо важкувато, але це Pearl Jam і обіцяли своїм шанувальникам. Ще в січні гітарист Майк Маккріді сказав, що новий альбом гурту буде «важчим, ніж ви очікуєте» і що фанати почують «набагато більше соло-гітари, штуки, які я давно не робив». Він порівняв "Dark Matter" з першими двома роботами Pearl Jam, "Ten" (1991) і "Vs" (1993) - з мелодики та енергії. Маккріді зізнався, що «збожеволів» і видав гітарні партії в дусі пісні «Reach Down» групи Temple of the Dog, в якій співав вокаліст Soundgarden Кріс Корнелл.

Запис альбому "Dark Matter" проходив у Малібу в студії Shangri-La під керівництвом продюсера Ендрю Вотта. Вотт приклав руку до останніх на сьогодні альбомів Оззі Осборна та Іггі Попа, Patient Number 9 (2022) та Every Loser (2023), а також недавнього релізу The Rolling Stones Hackney Diamonds (2023). Маккріді Вотта похвалив, сказавши, що продюсер «дав [музикантам] зосередитись і грати одну пісню за іншою». У результаті новий альбом Pearl Jam народився всього за три тижні. З чуток, наприкінці січня гурт влаштував вечірку з прослуховуванням альбому в голлівудському клубі Troubadour – і, кажуть, фронтмен Pearl Jam Едді Веддер назвав «Dark Matter» «нашою найкращою роботою».

Останній на сьогодні альбом Pearl Jam «Gigaton» вийшов 2020-го. Критики ним захоплювалися, деякі видання на кшталт Spin поставили його до списків кращих записів року. 2021-го Едді Веддер разом із Гленом Гансардом і Кет Павер випустив саундтрек до фільму «Фальшивомонетники», а 2022-го представив сольний реліз «Earthling».

Лана Дель Рей випустила трек «Blue Skies» з серіалу «New Look: Революція стилю»

Лана Дель Рей представила пісню Blue Skies, вона увійшла в саундтрек до серіалу New Look: Революція стилю. Прем'єра треку відбулася 14 лютого – цього ж дня на Apple TV+ вийшли три перші епізоди.
Blue Skies - відомий джазовий стандарт, написаний Ірвінгом Берліном майже 100 років тому, в 1926 році. Його виконували багато артистів, включаючи легендарну джазову співачку Еллу Фіцджеральд та кантрі-легенду Віллі Нельсона.

Продюсером пісні виступив Джек Антонофф, який постійно співпрацює з Ланою Дель Рей уже майже п'ять років. Він приклав руку до її альбомів "Norman F**king Rockwell" (2019), "Chemtrails Over the Country Club" (2021) і "Did You Know That There's a Tunnel Under Ocean Blvd" (2023). Для Blue Skies Антонофф також записав партії фортепіано, гітари та барабанів.

Серіал "New Look: Революція стилю" розповідає історію легендарного модельєра Крістіана Діора. Весь саундтрек складений із кавер-версій класичних пісень, переважно першої половини XX століття; Джек Антонофф виступає його куратором. Раніше Florence and the Machine представили свою інтерпретацію White Cliffs of Dover, пісні 1940-х років, найбільш відомої у виконанні Віри Лінн. Також у створенні саундтреку брали участь The 1975, що записали кавер "Now Is the Hour" Бінга Кросбі.

4 лютого відбулася церемонія «Греммі»-2024: багато фанатів Лани Дель Рей сподівалися, що їй дістанеться хоча б одна нагорода, але співачка пішла з порожніми руками. Дель Рей досі не має жодної «Греммі» – і таке ігнорування розлютило фанатів, які атакували соцмережі «Греммі» обуреними коментарями. Навіть Тейлор Свіфт, яка отримала "Альбом року" за "Midnights" (2022), вивела співачку на сцену і сказала, що Дель Рей зробила помітний вплив на музику та молодих виконавців.

Зараз Лана Дель Рей пише новий кантрі-альбом Lasso, який вийде у вересні.

Idles випустили кліп «Grace» з «помолоділим» на 23 роки Крісом Мартіном із Coldplay

Idles опублікували відео Grace, дуже схоже на кліп Coldplay Yellow. Але чимось вони відрізняються: у «Yellow» фронтмен Кріс Мартін – справжній, а у «Grace» – дипфейк.
Вокаліст Idles Джо Талбот зізнався, що ідея кліпу Grace прийшла до нього уві сні. Після цього він зв'язався безпосередньо з Крісом Мартіном, щоб отримати дозвіл. Фронтмен Coldplay дав згоду і особисто взяв участь у навчанні нейромережі, що генерувала дипфейк – для більш реалістичних рухів губ.

Режисером відео «Grace» став Джонатан Ірвін, який працював із Гозієром. Для створення «туманного» ефекту він періодично розмиває фігуру Кріса Мартіна та його рухи. Від «Yellow» кліп Idles відрізняється ще й більшою психоделічністю.

Для порівняння: ось так виглядає Yellow. Пісня вийшла 2000 року на дебютному альбомі Coldplay Parachutes і стала першим великим хітом гурту. Тоді Крісу Мартіну було 23 роки, зараз – 46.

Трек Grace з'явиться на новому альбомі Idles Tang, реліз якого відбудеться вже завтра, 16 лютого. Продюсером пісні виступив Найджел Годріч, відомий у співпраці з Radiohead. Як згадував Джо Талбот, «Grace» «прийшла з нізвідки» і з'явилася під час «наших із Найджелом сесій». Крім Годріча, на "Tangk" також можна буде почути Джеймса Мерфі з LCD Soundsystem, який виконав бек-вокал у пісні "Dancer".

Останній на сьогодні альбом Idles "Crawler" виходив у листопаді 2021-го - таким чином, "Tangk" стане першою роботою групи за два з лишком роки. "Crawler" дуже сподобався критикам і навіть отримав номінацію на "Греммі"-2023 як "Найкращий рок-альбом", але програв "Patient Number 9" Оззі Осборна.

Дрейк та Sexyy Red стають батьками у кліпі «Rich Baby Daddy»

Дрейк показав кліп на пісню "Rich Baby Daddy", записаний разом зі співачкою SZA та репершою Sexyy Red. У ньому Дрейк та SZA відвозять Sexyy Red до лікарні, де вона народжує малюка.
"Rich Baby Daddy" - домашнє відео, це видно за якістю картинки в першій половині. Дрейк сам знімав ролик: спочатку напередодні Нового року, 31 грудня 2023-го, а потім 4 лютого 2024-го – саме цього дня у Sexyy Red почалися сутички. Здається, поява малюка стала шоком не лише для Дрейка, а й для самої реперші. До речі, це не перша дитина 25-річної артистки – 2020-го у неї з'явився на світ син. Стать другої дитини Sexyy Red не називає, ім'я його батька теж невідоме. Однак за сюжетом кліпу «Rich Baby Daddy» батьком малюка є таки сяючий від радості Дрейк.

Пісня Rich Baby Daddy вийшла на восьмому альбомі Дрейка For All the Dogs, реліз якого відбувся 6 жовтня. При створенні треку був використаний семпл з Dog Days Are Over Florence and the Machine. "Rich Baby Daddy" - не єдиний трек з "For All the Dogs" за участю SZA, голос співачки також звучить у "Slime You Out". Для Sexyy Red "Rich Baby Daddy" – перша робота з Дрейком, однак у серпні 2023-го реперша виступила у нього на розігріві в рамках It's All a Blur Tour, спільних гастролей Дрейка та 21 Savage.

Незабаром після виходу альбому For All the Dogs Дрейк оголосив про річну творчу перерву. У листопаді він випустив розширену версію релізу - For All the Dogs: Scary Hours Edition, до якої увійшли шість додаткових треків. На початку 2024-го Дрейк жорстко розкритикував журналістів – на його думку, ЗМІ лише й роблять, що наживаються на негативі.

2 лютого 2024 року у Дрейка розпочався тур "Big as the What?", продовження "It's All a Blur Tour". Тільки цього разу репер гастролює не із 21 Savage, а з J.Cole. У турі також бере участь Lil Durk, як артист на розігріві.

Шакіра анонсувала перший за 7 років альбом "Las Mujeres Ya No Lloran"

Новий альбом Шакіри називатиметься "Las Mujeres Ya No Lloran" ("Жінки більше не плачуть") і вийде 22 березня. Він стане першою роботою співачки за сім років: її останній на сьогодні альбом "El Dorado" вийшов 2017-го.
Ось так виглядає основна обкладинка "Las Mujeres Ya No Lloran". У альбому буде ще три альтернативні варіанти оформлення.

Шакіра 2024

Шакіра дещо розповіла про реліз у соцмережах:

«Новий альбом, який виходить 22 березня, я створила разом із усіма вами. З моєю зграєю вовчиць, яка підтримувала мене на всьому шляху. Робота над ним була чимось на зразок алхімії. Я створювала себе наново під час написання кожної пісні. Поки я їх виконувала, мої сльози перетворилися на діаманти, а моя слабкість – на силу».

Трекліст "Las Mujeres Ya No Lloran" Шакіра не розкрила. Можна припустити, що до нього увійде її торішній хіт BZRP Music Sessions #53, де співачка рознесла екс-бойфренда Жерара Піке. Трек став дуже популярним, потрапив у топ-10 Billboard Hot 100, встановив 14 рекордів та приніс Шакірі «Латинську Греммі». Сама назва альбому – рядок із цієї пісні. Схоже, що зараз артистка робить ставку саме на латиноамериканський ринок. 2021-го у Шакіри вийшов англомовний сингл «Don't Wait Up», але особливого успіху він не мав. І слідом за «BZRP Music Sessions #53» співачка випустила ще кілька треків іспанською, «Acrostico», «Copa Vacia» та «El Jefe».

Дуа Ліпа втомлюється від побачень у кліпі «Training Season»

Дуа Ліпа випустила пісню та кліп "Training Season". У ньому співачка п'є каву на самоті і привертає увагу цілої юрби чоловіків. Однак охочі познайомитися тільки втомлюють співачку – у неї починає крутитися голова.
Як розповіла Дуа Ліпа, вона написала Training Season після кількох поганих побачень. Одне з них особливо засмутило співачку, ставши останньою краплею у низці невдалих зустрічей. Наступного ранку Дуа Ліпа поїхала до студії, де зустрілася зі своїми співавторами – Керолайн Айлін та Тобіасом Джессо-молодшим. Вони запитали співачку, як все минуло, і Ліпа відповіла: «Training season is over» («Тренувальний сезон закінчено»). Ця фраза стала ключовим рядком пісні. Наразі невдалі побачення залишилися позаду: Дуа Ліпа зустрічається з актором Каллумом Тернером і, схоже, щаслива.

Продюсером треку «Training Season» виступив Кевін Паркер з Tame Impala, звідси й деяка «психоделічність» звучання, що відобразилася й у кліпі. Його режисером виступив Вінсент Гейкок, який працював із Полом Маккартні, Гаррі Стайлсом та Florence and the Machine.

«Training Season» увійде до третього альбому Дуа Ліпи, реліз якого відбудеться 2024 року. Його назва та дата виходу досі невідомі. Одне з найпопулярніших фанатських припущень – «Vertigo» («Запаморочення»). У коді офіційного сайту співачки знайшли дві згадки цього слова, у соцмережах вона часто використовує відповідне емодзі, та й у кліпі «Training Season» простежується ця тема.

Вперше Дуа Ліпа виконала Training Season на Греммі-2024 - разом з Houdini, ще одним синглом з майбутнього альбому. Houdini теж спродюсував Кевін Паркер з Tame Impala - можливо, він приклав руку до всього нового матеріалу співачки. При його записі Дуа Ліпа надихалася не лише психоделічною музикою, а й тріп-хопом на зразок Massive Attack, і рейвами, і брит-попом. Майбутній реліз стане першою студійною роботою Дуа Ліпи за чотири роки.

Дженніфер Лопес випустила перший за 10 років альбом «This Is Me… Now»

Дженніфер Лопес представила альбом This Is Me… Now, перший за 10 років. Співачка присвятила його своєму чоловікові, актору Бену Аффлеку – 2022-го культова пара 2000-х нарешті знову зійшлася.
У This Is Me… Now увійшли 13 пісень, у тому числі лід-сингл Can't Get Enough, випущений у січні. Це сіквел третього альбому Дженніфер Лопес This Is Me… Then (2002) – який теж вийшов під час стосунків співачки з Аффлеком. На обох релізах є пісні з назвою Dear Ben, тільки на новому альбомі це вже Dear Ben Pt. II», «Дорогий Бен, частина друга».

Зараз This Is Me… Now очолює iTunes-чарти дев'яти країн. Критики відреагували на альбом стримано-позитивно. The Independent вважає, що Дженніфер Лопес, незважаючи на обіцянки, так і не показала себе справжню – і водночас виділив «красиві та сексуальні» треки на зразок Mad in Love та Rebound. На думку Slant, це особистий альбом співачки, і її варто похвалити хоча б за відсутність цинізму.

Разом із новим альбомом Дженніфер Лопес презентувала фільм "This Is Me… Now: A Love Story", напівбіографічну історію про пошуки кохання. У ньому знявся Бен Аффлек та зіркові друзі Лопес. Цікаво, що 12 учасників проекту репрезентують окремі знаки зодіаку: Софія Вергара – Рак, Джейн Фонда – Стрілець, а Post Malone – Лев, при цьому реальним знакам зодіаку зірок вони не завжди відповідають. Переглянути «This Is Me… Now: A Love Story» поки що можна тільки на Amazon. 27 лютого співачка випустить документалку The Greatest Love Story Never Told, присвячену створенню альбому та фільму.

Також Дженніфер Лопес анонсувала тур на підтримку альбому. Він пройде лише у Північній Америці: гастролі відбудуться з 26 червня до 31 серпня. Крім цього, в 2024 році очікується прем'єра футуристичного бойовика «Atlas» з Лопес у головній ролі.


Читати також