Пане Ельмовафі, як ви лікуєте небезпечні коінфекції?

Пане Ельмовафі, як ви лікуєте небезпечні коінфекції?

Страшним ускладненням трансплантації органів або стовбурових клітин є спільне інфікування різними патогенами, такими як бактерії, віруси та грибки, відоме як «коінфекція». Ослаблена імунна система пацієнтів часто не може цьому протистояти.

Але Мохамед Ельмовафі шукає протидію. Його дослідження зосереджене на бактеріальних інфекціях, які супроводжуються грибковою інфекцією. «Існує багато антибіотиків проти бактерій, які зазвичай добре працюють, але коли додається грибок, який уражена людина зазвичай підхоплює від когось іншого, список можливих контрзаходів є коротким. Це тому, що існує лише кілька ефективних протигрибкових препаратів».

Ельмовафі досліджує, як бактерії взаємодіють з грибками в умовах такої коінфекції та разом впливають на імунну систему. Його підхід полягає в тому, щоб зупинити грибок за допомогою моноклональних антитіл. Ці антитіла, які культивуються з певної клітинної лінії, прикріплюються до рецепторів білків на поверхні грибка і таким чином деактивують їхню функцію та розмноження грибка.

У своїх дослідженнях Ельмовафі порівнює, як розвивається імунна реакція з таким лікуванням і без нього. «Якщо перші успіхи підтвердяться, — говорить Ельмовафі, — це дозволить запропонувати новий варіант лікування — наприклад, якщо пацієнт з Covid-19 заразиться грибком у відділенні інтенсивної терапії».

Імунолог Мохамед Ельмовафі з Університету Мансура в Єгипті нині проводить дослідження як стипендіат Фонду Алєксандра фон Гумбольдта в Інституті вірусології та імунології Вюрцбурзького університету.

Записав Ян Берндорф.

Стаття вперше була опублікована німецькою мовою під назвою «Herr Elmowafy, wie können Sie gefährliche Koinfektionen behandeln?» в часописі Фонду Алєксандра фон Гумбольдта «Kosmos» 3 травня 2023 року.

Переклав Дмитро Юткевич.


Читати також