Науково-популярні відео тижня. Добірка від 16.02.2024

Науково-популярні відео тижня. Добірка від 16.02.2024

Портал Експеримент пропонує свіжу добірку цікавих та пізнавальних науково-популярних відео. На вас чекають топові відео наукпопа за тиждень та освітні матеріали. Приємного перегляду та мирного неба!

Фізика у 20-му столітті. Вступ: Ейнштейн, Оппенгеймер, Фейнман

Починаючи з раннього XIX століття, ми збираємось на шаленій швидкості промчатися вперед у часі, долаючи історію від електрики до магнетизму та оптики. Курс вчить нас дивним і цікавим фактам про те, як вчені XIX-XX століття розглядали світ. З якого погляду вони вивчали природу і які ідеї вони вважали ключовими. Це не просто історія відкриття, але й розгляд питань, якими займалися дослідники, і умов, в яких вони це робили. Ми поглибимося в ідеї великих учених, таких як Майкл Фарадей і його концепція силових ліній та етеру. Дізнаємося про важливі трактати Джеймса Клерка Максвелла та його внесок у розвиток електрики та магнетизму. Нам також розкажуть про роль Вільяма Томпсона, відомого як лорд Кельвін, та інших в цьому унікальному епосі науки. Важливо також врахувати, як ці видатні учені обрали свою кар'єру, як вони досягали успіху і якими були їхні переживання та відчуття. Подорожуйте часом разом із молодими фізиками-математиками та фізиками-теоретиками другої половини XIX століття та дізнайтеся, як вони визначали свій успіх у цьому фантастичному відкритті. 

Якщо ви вийдете на вулицю, побачите там, наприклад, 10 людей, то один із них - ймовірно, прихильник Сталіна. Утім, може це не так і погано. Бо у 2002 Сталіна любили майже 40% українців. А напередодні великого вторгнення таких було 16%. Хто раптом забув: саме Сталін головний замовник і винуватець геноциду українського народу - голодомору. Особисто Сталін воював проти України у 1920. Але українська популярність сталіна - ніщо у порівнянні з його культом в росії. Там масового вбивцю у тому числі росіян обожнює понад половина населення. 54%. Не дивно, що на нього усіляко рівняється нинішній недомірок - путін. Тож сьогодні ми вирішили ще раз поговорити про цього параноїка. 

З цього відео ви дізнаєтеся: як насправді виглядав кракен? Які легенди про цього монстра розповідають у двадцять першому столітті? І, найголовніше, ми розберемося, навіщо моряки вигадали кракена?

Від пошуку руди та води до шахрайських пристроїв для спецслужб. Історія виникнення та трансформації лозоходіння.

Джохар Дудаєв – перший обраний Президент Чеченської Республіки (Ічкерії) з 1991 до 1996 року. Попри численні намагання порозумітися з російським урядом і особисто зустрітися з Єльциним, він не отримав визнання від Кремля. 1994 року росіяни ввели війська в Чечню та розпочали широкомасштабну війну, що завершилася їхньою принизливою поразкою. В цьому відео розповідаємо, як генерал Військово-повітряних сил СССР став лідером незалежної Ічкерії та символом боротьби проти російського імперіалізму, чому еволюціонували його політичні погляди, що свідчили про нього вороги та соратники, як і чому вдалося вбити Дудаєва та які пророцтва про Україну та росію він залишив.

Політичний поділ на лівих та правих з’явився ще в роки Великої французької революції та існує і досі. Хто такі ліві, хто такі праві, до кого віднести соціал-демократів, анархістів, консерваторів, лібералів, фашистів Муссоліні, націонал-соціалістів Гітлера, більшовиків Леніна, Петлюру та Маргарет Тетчер - про це розповідаємо в новому випуску.

Зважаючи, що сьогодні 14 лютого - День всіх закоханих, у сьогоднішньому випуску поговоримо про здорові стосунки. Чи існує секрет здорових стосунків та на що варто зважати, щоб вони були гармонійними, у сьогоднішньому випуску розкаже психотерапевтка, засновниця Психологічної Студії Сенс, Мар'яна Франко.

Нове "космічне" відео на каналі Всесвіт UA.

Новий випуск космічних новин.

Палеонтеолонічні відкриття за 2022 рік

Викопні рештки: Байден став молюском, ультранасилля трицератопсів та шаблезубі риби.

Чому диктатори обманюють людей? | історія України від імені Т.Г. Шевченка

 Цікава лекція про двійників диктаторів.


Читати також