Науково-популярні відео тижня. Добірка від 9.02.2024

Науково-популярні відео тижня. Добірка від 9.02.2024

Портал Експеримент пропонує свіжу добірку цікавих та пізнавальних науково-популярних відео. На вас чекають топові відео наукпопа за тиждень та освітні матеріали. Приємного перегляду та мирного неба!

У нашому патріархальному світі історію писали переважно чоловіки, тож не дивно, що саме чоловіки цю історію здебільшого і наповнювали. Але це, м'яко кажучи, перебільшення. Україна багата своїми видатними жінками. Вони ставали княгинями, королевами, султанками, мали вплив у політиці, створювали всесвітньо відомі полотна, виступали на сценах у культурних столицях світу і чули гучні овації, писали книги, підкорювали військову справу, робили наукові відкриття та досягали перших місць у спорті. Ми вирішили згадати принаймні десять із них. Сьогодні про Соню Делоне та Олену Степанів.

Гігант в тіні динозаврів - patagomaia

Лекція про ссавців мезозою на каналі Навколоботаніка.

"Межа Знань" так професор Краусс назвав цю захопливу лекцію, яка перенесе нас через віки та глибини космосу. Лоуренс Максвелл Краусс — америко-канадський фізик-теоретик та космолог. Професор-засновник відділу земних та космічних досліджень Університету штату Аризона. Засновник ASU's Origins Project, що присвячений дослідженню фундаментальних питань. Завітавши до віддалених галактик через призму його подорожі у минуле та майбутнє, Краусс розповідає історії змін у нашому сприйнятті глибин космосу. З використанням захоплюючих фотографій галактик, віддалених на мільйони світлових років, тут ми роздивляємося не тільки віддалені об'єкти, а й своє власне минуле. Лоуренс Краусс закликає нас думати про час як про загадку, яку ми завжди намагаємося розгадати. Від запитань про ілюзію часу до розгляду його фундаментальності у Всесвіті, лекція відкриває новий погляд на те, що ми вважаємо невід'ємною частиною нашого життя. Приєднайтеся до Краусса в цьому захоплюючому відео, де він розкриває загадки часу, долає ілюзії та спонукає нас шукати відповіді у величезному і багатогранному Всесвіті. 

Черговий напад любові до хронобіології – науки про біологічні ритми. По вакцинації додатковий дисклеймер: робити щеплення у будь-який час – краще ніж не робити взагалі, це ми вже граємось у відтінки ефективності. По дітях ще простіше – там ритміка в процесі формування і різниці нема. 

Республіка Гаїті – найбідніша країна Америки й одна з найбідніших у світі. Там часто відбуваються державні перевороти й заколоти, понад чверть населення змушена виживати на межі голоду, а половина – не вміє читати й писати. До того ж, країна досі долає наслідки жахливого землетрусу 2010 року – одного з найсмертоносніших в історії людства. Водночас Гаїті – місце найуспішнішого повстання темношкірих рабів, яке призвело до створення окремої, міжнародно визнаної держави. Вона стала першою в Латинській Америці та існує вже 220 років поспіль. Як вудуїстський унган розпочав революцію (та був увічнений в назві преміального рому), завдяки чому гаїтянцям вдалося перемогти французьку армію, звідки на Гаїті взялися поляки та виходці з України, хто такий Жан-Жак Дессалін і як йому вдалося стати імператором, чому Республіка Гаїті зрештою опинилася в такому злиденному становищі – розповідаємо у відео.

Сьогодні у блозі психотерапевтки Мар'яни Франко поговоримо саме про те, як ми можемо самостійно працювати над власною самооцінкою та коли варто звернутися до психотерапевта.

Що не так з критичним мисленням? Що треба змінити, щоб людей, які мислять критично, стало більше?

Дайджест космічних новин.

Про Чумацьких шлях доступною мовою.


Читати також