Новини науки та високих технологій. 16.02.2024

Новини науки та високих технологій. 16.02.2024

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Джефф Безос збирає гроші на новий проект: він продав акції Amazon вже на 4 млрд. доларів

Джефф Безос, засновник Amazon, минулого тижня продав близько 24 млн акцій заснованої ним компанії електронної торгівлі Amazon на суму понад 4 млрд доларів. Про це повідомляє Financial Times.

Цікаво, що тиждень тому Безос реалізував приблизно 12 мільйонів акцій на суму близько 2 млрд доларів. На той момент повідомлялося, що один із найбагатших людей світу вирішив розпродати частину своїх активів уперше більш ніж за два роки.

Незважаючи на те, що Безос залишив посаду глави Amazon два роки тому, він залишається в раді директорів і є найбільшим акціонером компанії, володіючи 9,4% акцій. За оцінкою Forbes, його статки налічують $196 мільярдів, що робить його третім у списку мільярдерів, після Ілона Маска та Бернара Арно.

Раніше стало відомо, що він має намір протягом року продати до 50 млн. акцій компанії з метою реалізації інших проектів. Загальна вартість цих акцій становитиме близько $8,6 млрд.

Apple розповіла, що робити після "купання" iPhone

Просушити iPhone

Компанія Apple оновила свій сайт, вказавши, що якщо ви впустили свій телефон у воду або просто побачили на екрані смартфона попередження про виявлення рідини, то вам не варто сушити його феном або класти в рис.

Основні моменти:

Не використовуйте зовнішні джерела тепла (фени тощо) або стиснене повітря для сушіння iPhone;
Не вставляйте в зарядний роз'єм сторонні предмети (ватні палички, паперові рушники тощо), які можуть увібрати вологу;
Не кладіть iPhone у мішок для рису. Рисові зерна можуть зашкодити вашому iPhone.

Apple пояснює: коли вода потрапила в роз'єм вашого iPhone, направте його роз'ємом вниз і обережно постукайте по ньому рукою, щоб позбавитися зайвої рідини. Потім можна покласти смартфон в сухе приміщення, що добре провітрюється, і почекати, поки він висохне природним шляхом. У цьому випадку вам потрібно почекати щонайменше 30 хвилин, перш ніж намагатися зарядити пристрій або використовувати аксесуари. Якщо на екрані все ще з'являється жовтий знак оклику, це означає, що в роз'ємі залишається рідина. Тому смартфон потрібно залишити в місці, що провітрюється.

Сушити айфон у рисі

Якщо телефон повністю висох і не заряджається, від'єднайте зарядний пристрій і спробуйте пізніше.

Diablo IV стане умовно безкоштовною вже за місяць. Наприкінці березня гра потрапить у Game Pass

Diablo IV

Компанія Microsoft незабаром розпочне перенесення ігор Activision Blizzard на свій сервіс Game Pass. Першою грою стане Diablo IV.

Diablo IV вийде у Game Pass вже 28 березня. Це означає, що передплатники сервісу зможуть грати у гру абсолютно безкоштовно. При цьому, звичайно, це не скасовує наявності у грі величезної кількості внутрішньоігрових покупок.

Про інші ігри Activision Blizzard у Game Pass поки даних немає. Зрозуміло, для багатьох найважливіша поява в сервісі ігор серії Call of Duty, але не факт, що цього варто очікувати найближчим часом.

Ніякого Starfield на PlayStation 5. Глава Xbox розповів, що компанія справді випустить на інших платформах кілька своїх ексклюзивів

Xbox

Компанія Microsoft, як ми вже повідомляли, готує оновлення поточного покоління консолей Xbox. Крім того, на заході, що відбувся вчора, компанія нарешті пояснила ті витоки і чутки щодо своїх ексклюзивів на інших платформах.

Отже, почати варто з того, що компанія, на жаль, поки не назвала конкретні ігри, але ми знаємо, що їх буде чотири.

Ми зосереджені на цих чотирьох іграх і приймаємо уроки з отриманого досвіду. Ми поки що не працюємо над іншими франшизами. Але якщо хтось стане і скаже, що чогось ніколи не станеться, я думаю, це схоже на створення більшої впевненості у світі ігор, де ви дійсно хочете реагувати на те, чого хочуть клієнти і що шукають наші гравці та творці.

Це ігри, які були випущені на Xbox. Це були ігри під брендом Xbox, і ми хочемо подивитися, що з цього вийде, тому що займатися розробкою та перекладати їх на нові платформи – це справжня робота. Ми хочемо переконатися, що повернення має сенс. Ми хочемо переконатися, що в присутній там аудиторії є апетит, а може й ні.

Точно можна говорити, що серед цих чотирьох ігор немає Starfield та Indiana Jones, як стверджували чутки. Але заява Філа Спенсера говорить про те, що перші чотири гри — це саме перші чотири гри, і надалі їх, ймовірно, побільшає. До того ж глава Xbox додав, що, на його думку, за наступні 5-10 років кількість ексклюзивів будь-якої платформи знизиться.

Згідно з свіжими чутками, четвіркою є Hi-Fi Rush, Pentiment, Sea of Thieves і Grounded.

Samsung випустила величезне оновлення камери Galaxy S24: покращено фото та відео, додано новий формат

Galaxy S24

Samsung розпочала поширення великого оновлення для смартфонів серії Galaxy S24, обіцяючи запропонувати користувачам «більше вибору».

Офіційний перелік змін:

Поліпшено якість знімків під час зйомки яскравих фото з контровим світлом;
Більш чітке відображення тексту навіть у разі великого збільшення;
Якість відео значно покращена (тільки на Galaxy S24 Ultra);
Поліпшення портретів у приміщенні (тільки на Galaxy S24 Ultra): яскравіші тіні, чіткіші обличчя;
Food Mode Fiesta: більш насичені та яскраві фотографії страв;
Поліпшена насиченість та баланс білого при нічній зйомці;
Новий формат DNG Gallery в Expert RAW: покращена якість фото;
Можливість знімати об'єкти, що швидко рухаються, в умовах контрового освітлення з більш чітким фокусуванням і більш чіткими деталями (Galaxy S24 Ultra);
Люди, квіти та багато іншого виходять краще завдяки оптимізованій експозиції та кольоропередачі в режимі фото.

У BMW прокоментували рекламу із зображенням "москва-сіті". Планів повертатися до оркостану немає

скандал із BMW

Компанія BMW прокоментувала свіжу рекламу, заявивши, що публікація рекламного постера з нової BMW 3-Series на тлі бізнес-центру "москва-сіті" не є натяком на відновлення діяльності бренду на болотах.

«Уряд Німеччини запровадив санкції щодо росії, які ми підтримуємо. У зв'язку з геополітичною ситуацією ми були змушені припинити наше місцеве виробництво автомобілів та постачання нових моделей на російський ринок», - повідомили у прес-службі німецької компанії у відповідь на відповідний запит.

Раніше японський підрозділ BMW опублікував у соцмережах нову рекламу двох моделей BMW 3-ї серії - 318i та 320d X-Drive на тлі "москва-сіті". Автомобілі у спеціальній модифікації Shadow Edition припарковані на тлі веж «Імперія», «Еволюція» та «Місто столиць» у москві.

Після припинення продажів компанія у 2023 році вирішила відключити роботу ряду фірмових мобільних додатків для кацапських клієнтів.

PlayStation 5 Pro все ж таки не залишиться без конкурентів. Microsoft заявила, що на нас чекає якесь оновлення цього року

Microsoft xbox

Схоже, незважаючи на всі офіційні заяви раніше, Microsoft все ж таки готує якесь проміжне покоління консолей Xbox.

В апаратному забезпеченні з'явиться кілька цікавих речей, якими ми збираємося поділитись у цей святковий сезон.

Особливого розуміння того, чого чекати поки немає, але також компанія додала, що гравців чекає більше варіантів консолей і геймпадів. Нагадаємо, раніше представники Microsoft неодноразово заявляли, що Xbox Series X - це і є відразу проміжне покоління, хоча це і було нелогічно. Але потім з'являлися чутки, що покращені версії поточних консолей все ж таки вийдуть.

Однак навіть за такої заяви Microsoft акцентувала увагу саме на наступному повноцінному поколінні, пообіцявши якийсь неймовірний стрибок.

На чому ми справді зосереджені, то це на забезпеченні найбільшого технічного стрибка, який ви коли-небудь бачили у поколінні апаратного забезпечення.

Нагадаємо, раніше ми чули, що Sony нібито збирається зробити PlayStation 6 найпродуктивнішою приставкою свого покоління. Отже, ймовірно, наступне покоління консолей принесе цікаве протистояння.

Вчений досліджував можливість подорожі «зерен життя» Всесвітом на космічному пилу

Земля

Художнє зображення Землі у ранньому археї.

Згідно з деякими дослідженнями, життя може поширюватися по Всесвіту за допомогою космічного пилу. Вчені давно з'ясували, що на Землі життя виникло приблизно 3,5 мільярда років тому. Дослідження також підтверджують наявність примітивного життя на Землі лише через 500 мільйонів років після її утворення. Однак питання про те, чи виникло життя саме по собі на ранньому етапі Землі, залишається відкритим.

Нове дослідження, проведене З.М. Османовим, викладачем фізичного факультету Вільного університету Тбілісі, розглядає можливість панспермії — поширення життя через космічний пил. Ця ідея не нова, але Османов у своїй роботі пропонує оцінити, наскільки швидким міг бути такий спосіб розповсюдження життя.

Дослідження під назвою «Можливість панспермії в глибокому космосі за допомогою планетарних пилових зерен» включає аналіз, згідно з яким деякі частинки пилу можуть залишити гравітацію своєї планети та вийти за межі зоряної системи під впливом радіаційного тиску.

Ідея про те, що життя може подорожувати космосом на кометах та астероїдах, витає давно. Вважається, що при зіткненні цих об'єктів із планетами, на останніх може зароджуватися життя. Однак, щоб космічний пил міг переносити життя, він має походити з планети, на якій життя вже є, і це може статися за певних обставин. Дослідження показують, що частинки пилу із Землі у верхніх шарах атмосфери можуть перемішуватися з частинками космічного пилу. Так, одна з робіт 2017 року показала, що космічний пил може взаємодіяти із земним пилом, а невелика частина частинок планетарного пилу може бути прискорена достатньо, щоб уникнути гравітації планети.

Звільнившись від гравітаційного захоплення планети, пил виявляється під впливом тиску зоряного випромінювання. Вчені припускають, що якщо аналогічний процес відбувається в інших зоряних системах, то частки планетарного пилу можуть залишити свою систему під впливом радіаційного тиску, поширюючи життя по Всесвіту.

Однак життя, перебуваючи на порошинках у міжзоряному просторі, має бути дуже «витривалим», щоб вижити в суворих умовах космосу. Складні молекули чи організми, попередники життя, мають протистояти впливу радіації та іншим негативним чинникам.

Важливо також, як швидко пилові частки можуть поширювати життя. Османов вказує на те, що за 5 мільярдів років частки пилу можуть сягнути 105 зоряних систем. Відповідно до статистичного підходу та рівняння Дрейка, вся галактика в кінцевому рахунку буде заповнена планетарними пиловими частинками. З цього можна зробити припущення про існування величезної кількості планет із примітивним життям.

Османов посилається на дослідження панспермії і на те, як вона може відбуватися на околицях нашої галактики: «Зокрема, зазначено, що завдяки тиску сонячної радіації дрібні порошинки, що містять живі організми, можуть за дев'ять тисяч років дістатися найближчої сонячної системи — Альфи Центавра» . Сучасним потужним ракетам, таким як Space Launch System і Falcon Heavy, знадобиться понад 100 000 років, щоб здійснити таку подорож.

Османов підрахував, що значна кількість порошинок переживе міжзоряну подорож, зберігши життя чи складні молекули: «Природно припустити, що кількість планет із примітивним життям має бути величезною». Можливо, це припущення, але доказів його істинності мало. Використовуючи статистичний підхід до рівняння Дрейка, Османов пише, що кількість планет, на яких виникло життя, «має становити близько 3×107».

«Ця величина настільки величезна, що якщо частки пилу можуть долати відстань у кілька сотень світлових років, то можна зробити висновок, що простір діаметром 100 000 світлових років має бути повним складних молекул», - пояснює Османов. Однак, як зазначає автор, досі невідомо, як з'являється життя і наскільки воно поширене по Всесвіту. Існує безліч змінних, дослідження цих процесів складний процес, а зараз недостатньо переконливих доказів існування будь-яких організмів на інших планетах.

Можна лише припускати як далеко і як швидко може поширюватися життя. Але щоб досягти прогресу у розумінні цих процесів, потрібні подальші дослідження та емпіричні дані, які дозволять краще зрозуміти природу життя та її можливість поширюватися у Всесвіті.

OpenAI замахнулася на конкуренцію із Google. Компанія працює над власною пошуковою системою

Пошуковик штучного інтелекту

Компанія OpenAI хоче спробувати свої сили в новій сфері та потягатися з Google. Як повідомляється, OpenAI вже працює над власною пошуковою системою.

Частково, можливо, пошуковик OpenAI спиратиметься на Microsoft Bing, що не дивно з огляду на тісне співробітництво компаній. При цьому ймовірно, що в основі пошуковика OpenAI лежатиме якась система штучного інтелекту, яка допоможе новій системі виділятися на тлі конкурентів.

На жаль, ніяких подробиць поки немає, але робота над пошуковою системою точно не могла початися давно, так що, мабуть, рішення вийде не найближчим часом. Крім того, ринок пошукових систем дуже специфічний, і в глобальному масштабі конкурувати з Google поки що ніхто не може навіть приблизно.

«Через 10 років комп'ютери робитимуть це у мільйон разів швидше»

Глава Nvidia не вважає, що потрібно вкладати трильйони доларів у виробництво чіпів для ШІ.

Незважаючи на те, що Nvidia зараз є чи не основним вигодонабувачем від зростання інтересу до ШІ, глава компанії Дженсен Хуанг (Jensen Huang) не вважає, що в галузь потрібно вкладати додаткові трильйони доларів.

Якщо ви просто припустите, що комп'ютери ніколи не стануть швидшими, ви можете зробити висновок, що нам потрібні 14 різних планет, три різні галактики і ще чотири Сонця, щоб живити все це.

Хуанг прокоментував поточну ініціативу глави OpenAI Сема Альтмана (Sam Altman), який зараз шукає інвестиції в розмірі 5-7 трлн доларів для будівництва великої кількості нових фабрик з виробництва чіпів виключно для прискорювачів для ШІ. На думку глави Nvidia, досить просто продовжувати розвивати нові архітектури та технології в тих же темпах, які є, і тоді зростаючі потужності покриють збільшені потреби без необхідності експоненційно нарощувати кількість.

Хаунг логічно припускає, що в перспективі гігантська кількість нових фабрик може призвести до надлишку чіпів і, як наслідок, великої економічної кризи, яка торкнеться вже всього світу.

Пам'ятайте, що продуктивність архітектури покращуватиметься, тому ви не можете розраховувати тільки на те, що ви купите більше комп'ютерів. Ви також повинні припустити, що комп'ютери стануть швидшими і, отже, загальна сума, яка вам знадобиться, не буде такою великою.

Наприклад можна навести ті ж прискорювачі Nvidia. GPU V100 у 2018 році мав продуктивність всього 125 TFLOPS, а сучасний H200 забезпечує майже 2000 TFLOPS (FP16). Утім, паралельно з цим поки що дуже складно спрогнозувати, який справді буде попит на чіпи для ШІ в перспективі п'яти-десяти років.

Одним з найбільших внесків, які ми зробили, було покращення обчислень та штучного інтелекту в мільйон разів за останні десять років, і тому, яким би не був попит, який, на вашу думку, буде приводити у дію світ, ви повинні враховувати той факт, що комп'ютери також збираюся зробити це в мільйон разів швидшими протягом найближчих десяти років.

На Apple Vision Pro доступно вже 1,5 млн додатків, але всього 1000 оптимізовано для гарнітури

Apple Vision Pro

Для Apple Vision Pro є спеціально адаптованих більш 1000 додатків, про що заявив сьогодні керівник відділу маркетингу Apple Грег Джосвіак.

Крім того, вже доступні понад 1,5 мільйона програм для iPad, які сумісні з Vision Pro і можуть працювати з цією гарнітурою доповненої реальності.

Коли компанія випустила Vision Pro, було заявлено, що для гарнітури є більше 600 додатків. Виходить, за кілька тижнів з моменту дебюту Vision Pro кількість програм збільшилася більш ніж на 400.

Vision Pro може запускати багато програм, встановлених на iPad, при цьому 1000 програм розроблені та оптимізовані для гарнітури.

Нагадаємо, генеральний директор Meta Марк Цукерберг порівняв Apple Vision Pro вартістю 3500 доларів з Meta Quest 3 за 500 доларів і привів кілька причин, через які, на його думку, гарнітура Meta краща, ніж у Apple.

На астероїдах Сонячної системи знайдено воду

На астероїдах Ірис і Масалія виявлено воду - це суперечить старим уявленням про те, що в сучасних астероїдах не збереглося молекул води з часів стародавньої Сонячної системи

У Сонячній системі на астероїдах Ірис та Масалія завдяки інфрачервоному телескопу SOFIA відкрито воду. Навколо Сонця обертається понад 1 мільйон астероїдів, і раніше вважалося, що вся вода на цих об'єктах мала випаруватися. Однак, нові спостереження з використанням даних інфрачервоного телескопа SOFIA виявили воду.

Ірис є одним з найбільших астероїдів у Сонячній системі з діаметром 199 км, що робить його більшим 99% інших астероїдів. Він рухається в поясі астероїдів між орбітами Марса та Юпітера на середній відстані 2,39 астрономічних одиниць та виконує один оборот за 3,7 роки. Масалію можна порівняти за розмірами з Ірисом, її діаметр становить 135 км, а орбіта аналогічна орбіті Іриса.

Астероїди в нашій Сонячній системі розрізняються за складом та структурою. Ближче до Сонця переважають силікатні астероїди, які містять води, тоді як далі частіше зустрічаються астероїди, що складаються з льоду. Вивчення розподілу астероїдів допомагає зрозуміти склад та перенесення елементів у давній Сонячній туманності до формування планет та астероїдів. Крім того, розуміння розподілу води в нашій Сонячній системі може допомогти оцінити її поширеність в екзопланетних системах.

Дані, зібрані SOFIA — Стратосферною обсерваторією інфрачервоної астрономії, що вийшла «на пенсію» 2022 року, — підтвердили наявність води на астероїдах Ірис та Масалія. Це не перше відкриття такого роду для SOFIA. У жовтні 2020 року вона також виявила сліди молекул води на поверхні Місяця. Це вдалося підтвердити з використанням інфрачервоної камери для слабких об'єктів (FORCAST), яка виявила сліди води на поверхні, еквівалентні приблизно 350 мл води в кубічному метрі грунту.

Провідний автор статті доктор Анісія Арредондо з Південно-Західного дослідницького інституту підтвердила відповідність обсягів і поширеності води на астероїдах спектральним лініям і кількості води, знайденій на Місяці. Вона також зазначила, що вода на цих астероїдах пов'язана з мінералами та поглинена силікатами.

Були також проаналізовані дані двох інших астероїдів, Партенопи та Мельпомени, але через велику кількість шуму не вдалося отримати остаточних результатів. Швидше за все, інструменту FORCAST не вистачає потрібної чутливості для визначення спектральних особливостей води на цих астероїдах, якщо вона там дійсно є.

Для повного розуміння розподілу води в Сонячній системі потрібен подальший аналіз, для якого команда вчених планує використовувати космічний телескоп «Джеймс Вебб», який має більш якісну оптику та краще співвідношення сигналу та шуму, щоб розширити наше знання у цій галузі.


Читати також