Біографія Бернгарда Шлінка

Біографія Бернгарда Шлінка

Бернгард Шлінк – німецький письменник, правник – народився 6 липня 1944 року в Білефельді (Німеччина) в сім'ї професора теології Едмунда Шлінка.

Батько – німець за національністю, мати – швейцарка; обоє були теологами. Бернгард був наймолодшим із чотирьох дітей у сім'ї. Дитячі роки та юність Бернгарда пройшли в Гайдельберзі, куди переїхала його родина після війни.

Закінчивши класичну гімназію, він вступив до університету на юридичний факультет, пізніше перевівся до берлінського Вільного університету.

З початку 1980-х Шлінк пробує себе в різних професіях. Працюючи викладачем юриспруденції в Каліфорнії, використовує вільний час для вивчення спеціальності терапевта-масажиста. Повернувшись до Німеччини, починає займатися ювелірним мистецтвом. Захистивши кандидатську, а потім докторську дисертації, у 1982 отримав посаду професора Боннського університету, де займався конституційним правом. З 1988 виконує обов'язки судді в конституційному суді землі Північний Рейн – Вестфалія. З 1990 викладав конституційне право та філософію права у Гумбольдтському університеті Берліна. У 2006 залишив свою посаду.

Наразі Бернгард Шлінк живе на два міста (Нью-Йорк і Берлін) і займається письменницькою діяльністю.

Творчість Бернгарда Шлінка

Наприкінці 1980-х починаються перші літературні проби Бернгарда Шлінка. Його кар'єра письменника розпочалася з трилогії детективних романів про приватного детектива Гебгарда Зельба (перший написаний у співартовстві з Вальтером Поппом). У всіх трьох книгах головний герой зіштовхується з подіями, які певним чином пов'язані з невизначеним минулим, що визначає і теперішній злочин. «Право-вина-майбутнє» – під таким заголовком у 1988 Шлінк опублікував своє перше публіцистичне есе. Такий поворот у його біографії виглядає досить неординарно: солідний професор, експерт з публічного права раптом звертається до «розважального» жанру. Проте за один із детективів, а саме «Гордіїв вузол» («Die gordische Schleife»), Шлінк у 1989 отримав премію Glauser – найпрестижнішу німецьку літературну премію у кримінальному жанрі.

У 1995 Шлінк опублікував роман «Читець» (Der Vorleser), який став бестселером у Німеччині та США і був перекладений 39 мовами. Це був перший німецький твір, який зайняв провідне місце у списку бестселерів Нью-Йорк Таймс. Головна тема твору – внутрішній конфлікт «другого покоління» по війні, яке розривається між бажанням з'ясувати витоки злочинів, скоєних поколінням батьків, і прагненням засудити ці злочини.

Твори:
Правосуддя Зельба (1987) – разом з Вальтером Поппом.
Гордієв вузол (1988).
Право – Вина – Майбутнє (1988).
Обман Зельба (1992).
Читець (1995).
Любовні втечі. Оповідання (2000).
Вбивство Зельба (2001).
Повернення (2006).
Вікенд (2008).
Літні обмани. Оповідання (2010).
Роздуми про письменництво. Хайдельберзькі лекції з поетики. Есей (2011).
Жінка на сходах (2014).

Біографія

Твори

Критика


Читати також