Драй Ґляйхен у Тюринґії: як блискавка пошкодила одразу три замки

Драй Ґляйхен у Тюринґії: як блискавка пошкодила одразу три замки

Автор: Катарина Барич

Середньовічна легенда пов’язує руїни двох замків та готель в лицарських стінах полум’яною історією.

Не те що на перший, а навіть на другий погляд замки Драй Ґляйхен (нім. Drei Gleichen — «Три однакові») здаються абсолютно різними. Побудовані незалежно один від одного у період від 8-го до 11-го століття, ці будівлі ніколи не мали спільного власника та зовні не схожі між собою. Проте, за легендою, ці замки мають дещо спільне: 31 травня 1231 року, нібито, у ці три будівлі влучила блискавка, і всі вони загорілися, неначе три однакові смолоскипи. Цю подію кілька разів відзначали «потрійним» феєрверком, під час якого замки освітлювали за допомогою піротехніки. Останній потрійний феєрверк відбувся у 2017 році, проте смолоскипи тепер не використовують — заради збереження природи та з огляду на безпеку дорожнього руху на автомагістралі А4, що пролягає поруч. До трійки замків належить замок Ваксенбурґ, замок Ґляйхен і замок Мюльбурґ. Перший нині став готелем з рестораном і музеєм. Два інших — це добре збережені руїни, але не менш захопливі. Замок Ґляйхен, оточений 105-метровим муром, є найбільшим у трійці. Побудований приблизно 700 років тому, замок Мюльбурґ не лише є найстарішим серед Драй-Ґляйхен, але й найстарішою збереженою будівлею Тюринґії.

Пішохідний маршрут Густава Фрайтаґа дозволяє відвідати всі три замки Драй-Ґляйхен та дослідити околиці. Цей 21-кілометровий маршрут з’єднується з обох кінців за допомогою залізничних станцій Вандерслєйбен та Гаргаузен. Починаючи з півночі, ви пройдете повз замки до будинку Отто Кнепфера, де виріс відомий тюринґський пейзажист. Тут постійно проводять різні виставки, працює бібліотека та можна подивитися фотографії, які розповідають про творчу спадщину художника.

Наступна зупинка на пішохідному маршруті — велетеньска братвурст в Гольцгаузені. Так, це не одрук: тюринґський делікатес вшановує дерев’яна скульптура, що залишилася від колишнього музею. Проте влітку 2023 року музей братвурстів знову відкрили в Мюльгаузені, за 60 кілометрів на північ — на вдвічі більшій площі. Ті, в кого дерев’яний пам’ятник пробудив апетит, можуть насолодитися тюрингською братвурст у місцевій пивній, щоб вгамувати свій голод.

Як дістатися

Поїздом Інтерсіті-Експрес (ICE) до Ерфурта, а звідти пересідайте на регіональну залізницю до Вандерслєбена. Актуальну інформацію можна знайти на сайті Німецької залізниці.

Для кого

Цей маршрут підходить для мандрівників, людей, які люблять прогулянки, казкарів, оповідачів легенд, фотографів-любителів, шанувальників пейзажного живопису і поціновувачів братвурста.

Коли краще не їхати

Уникайте поїздок у період від листопада до березня. Узимку лише два з трьох замків відкриті для відв

Що ще варто знати

Письменник Густав Фрайтаґ вшанував замок Мюльбурґ у своєму циклі романів «Гніздо кропив’янок», створивши літературний пам’ятник цьому місцю.

Дізнатися більше

Більше інформації можна знайти на сайті замків Драй Ґляйхен: www.drei-gleichen.de

Стаття вперше була опублікована німецькою мовою під назвою «Dieses Burgentrio wurde eins vom Donner gerührt» в журналі Німецької залізниці «Mobil».

Переклала Катерина Лукьянова


Читати також