Національні парки Ватового моря. Оселя тюленів і незліченних перелітних птахів

Досліджуємо вати: Знайомство з прибережною мілиною та її унікальною екосистемою найліпше починати з гідом

Джерело: редакція журналу Mobil

Мандрівка до Ватового моря дозволить прогулятися морським дном без акваланга. Там проживає найбільша хижа тварина Німеччини, а також можна зустріти морських свиней — єдиних представників китоподібних, що мешкають в цій місцевості.

Флору та фауну Північного моря Німеччини охороняють три національні парки: Національний парк Шлезвіґ-Гольштайнське Ватове море, Національний парк Нижньосаксонське Ватове море та Національний парк Гамбурзьке Ватове море. Простягаючись від узбережжя Нідерландів до берегів Данії, ці території охороняють природну унікальність ватів, де разом співіснують різноманітні жителі моря й перелітні птахи. (Вати — низовинна прибережна смуга морського дна, відповідно до припливно-відпливного циклу затоплювана під час припливів і осушувана під час відпливів, частина морського узбережжя. — Вікіпедія). До парків належать не тільки вати, але й відкриті морські простори навколо островів і галіґів (галіґи, або галіґен (від нім. die Halligen) — це група невеликих островів у цьому регіоні, які можуть затоплюватися під час штормових припливів).

На берегах Ватового моря припливи та відпливи визначають ритм життя: знову та знову суша йде під воду. Але хвилі неодмінно відступають, залишаючи сіль та мул. Кожна жива істота в цьому регіоні є свідченням адаптивної еволюції. Рослини та тварини пристосувалися до суворих природних умов, перетворивши регіон прибережних мілин на унікальний біотоп. 2009 року Ватове море було визнано об’єктом Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО.

Що стосується площі, то регіони Ватового моря у землях Шлезвіґ-Гольштайн та Нижній Саксонії є двома найбільшими серед 16 національних парків Німеччини.

Коротко про головне: факти про національні паркі Ватового моря

Рік заснування:

  • Шлезвіґ-Гольштайнське Ватове море: 1985 рік
  • Нижньосаксонське Ватове море: 1986 рік
  • Гамбурзьке Ватове море: 1990 рік

Площа:

  • Шлезвіґ-Гольштайнське Ватове море: 4415 кв. км.
  • Нижньосаксонське Ватове море: 3450 кв. км.
  • Гамбурзьке Ватове море: 1137 кв. км.

Флора:

  • переважно солончаки, де зростають водорості, солонець, камка. 

Фауна:

  • кулик-сорока, галагаз звичайний, пухівка, мартин, морська свиня, тюлень звичайний, трав’яний краб прибережний, піскожил.

Тев’яки довгоморді та тюлені звичайні частенько відпочивають

Тев’яки довгоморді та тюлені звичайні частенько відпочивають на піщаних мілинах. Знімок з Національного парку Шлезвіґ-Гольштайнське Ватове море

Флора і фауна Ватового моря

Тюлені користуються популярністю серед відвідувачів національних парків Ватового моря. Тут мешкають як звичайний тюлень, так і тев’як довгомордий — найбільший хижак Німеччини. Різниця між двома представниками тюленевих здебільшого полягає у формі голови: тюлень звичайний має круглу голову, тоді як у тев’яка вона більш загострена, конусоподібна.

Часто їх можна побачити на піщаних мілинах, де ссавці гріються й доглядають потомство. На полюванння тюленеві вирушають у глибини моря, або ж у приливні канали, де з водою з’являється їхня улюблена здобич — риба. Акваторія є домом для понад 100 різних видів риб, серед яких оселедець, камбала та лисун малий.

Єдиний представник китових у Німеччині — морська свиня — теж населяє ці води. У штиль, якщо випаде нагода, туристи можуть роздивитися цих тварин з берега, коли море спокійне і вони виринають на поверхню. Райони навколо островів Зюльт та Амрум відкривають перед відвідувачами чудову панораму для бажаючих поспостерігати за фоценами.

Регіон є життєво важливим притулком для птахів: навесні та восени до дванадцяти мільйонів пернатих зупиняються тут під час міграції, аби відновити сили та перепочити. Ватове море для них — справжній ріг достатку, сповнений черв’яків, ракоподібних, равликів та молюсків. Влітку близько 30 видів птахів гніздяться тут серед дюн і солончаків, а також на пляжах. Свої оселі тут будують кулики-сороки, галагази та мартини.

В суворих умовах Ватового моря здатні вижити лише витривалі рослини. Тут буяють різноманітні водорості, солонець та камка. Місцева сублітораль представлена пляжами, дюнами та солончаками, які систематично затоплюють припливи, внаслідок чого на ділянках зі слабкою течією накопичується осадовий шар.

Cолонець трав’янистий — місцевий першопроходець. Ця рослина, дещо схожа на кактус, кореневою системою стабілізує осадові відкладення, створюючи сприятливі умови для появи інших представників флори. Серед них і квітучі види, як-от солончакова айстра, рядник звичайний та кермек. Солончаки формують біотоп зі сприятливим середовищем для існування численних комах, а їхня площа складає близько 40 000 гектарів, що робить солончаки Ватового моря найбільшими за площею в Європі.

Цікавинки національних парків

Немає кращого способу познайомитися з екосистемою Ватового моря, аніж прогулянка мулистим узбережжям під керівництвом інструктора. Зони поблизу берега можна відвідувати й самостійно, проте заради особистої безпеки необхідно бути обізнаним щодо часових інтервалів припливів і відпливів.

Для тих, хто цікавиться підводним світом та його надводними мешканцями, організовують екскурсії на човнах. Наприклад, спеціальний тур для спостережень за тюленями. На острові Нойверк, що є частиною землі Гамбурґ, навіть можна приєднатися до туру Ватовим морем з екскурсоводом, де цих морських хижаків можна роздивитися зблизька.

Seal Station Friedrichskoog, організація з захисту тварин, що базується у Шлезвіґ-Гольштайні, проводить інформативні екскурсії, де відвідувачі отримують змогу познайомитися зі звичайними тюленями та тев’яками довгомордими. Установа забезпечує реабілітацію покалічених та хворих тварин.

Поживні вати: численні галагази, мартини, качки й інші види птахів

Поживні вати: численні галагази, мартини, качки й інші види птахів добувають тут черв’яків, равликів і рибу

У жовтні у Національному парку Нижньосаксонське Ватове море проходять дні перелітних птахів. Подія розпочинається щороку у другі вихідні жовтня і триває дев’ять днів. Протягом цього часу можна спостерігати, як птахи відлітають з північних місць гніздування на південь. Тут на відвідувачів чекають численні екскурсії та експедиції, лекції, заходи для дітей та багато іншого. Протягом усього року проводяться екскурсії для спостереження за птахами. Особливо їх варто відвідати восени та навесні, адже тоді можна побачити особливо велике різноманіття птахів.

Ватове море, 2019 рік

Ватове море, 2019 рік

На території національних парків Ватового моря також можна знайти чудові пішохідні, велосипедні та верхові маршрути. Але також є природоохоронні зони або вразливі райони, відвідування яких заборонено або дозволено лише за дотримання певних правил. Інформацію про це можна отримати онлайн або у понад 40 інформаційних центрах, розташованих вздовж узбережжя та на островах. Багато з них проводять виставки про довкілля Ватового моря, які можна відвідати у погану погоду. Наприклад, Multimar Wattforum у місті Тенінґ є найбільшим інформаційним центром Національного парку Шлезвіґ-Гольштайнське Ватове море.

Стаття вперше була опублікована німецькою мовою під назвою «Nationalparks im Wattenmeer: Robben und Millionen Zugvögel» в журналі Німецької залізниці Mobil 26 жовтня 2023 року.

Переклали Володимир Клапа і Євгеній Білашко


Читати також