Національні парки Німеччини: подорожі дикою природою

Національні парки Німеччини: подорожі дикою природою

Джерело: журнал Німецької залізниці Mobil

Зачаровані озера, ліси, гірські вершини та Ватове море. Німеччина — країна унікальних ландшафтів, 16 з яких суворо охороняються як національні парки. Там природа залишається недоторканою.

Перший у світі національний парк знаходиться на Дикому Заході: Єлоустонський національний парк у США, відомий своїми бурхливими гейзерами та грязьовими вулканами. Ще в 1872 році було прийнято рішення захистити ці природні дива і залишити територію недоторканою — у ті часи доволі революційна ідея. Поки вона дійшла до Німеччини, пройшов певний час. Лише у 1970 році був створений перший в Німеччині національний парк: частина Баварського лісу була взята під охорону.

Полохливі тварини, які знаходяться під загрозою зникнення: Дикі коти

Полохливі тварини, які знаходяться під загрозою зникнення: Дикі коти прекрасно себе почувають у віддалених лісах, особливо у національному парку Гунсрюк-Гохвальд

Нині у Німеччині налічується 16 національних парків. Їхнє гасло: «Нехай природа залишається природою». Але для цього, спочатку треба відновити природний стан деяких регіонів.

Що таке національний парк?

Національні парки мають на меті захистити екосистему та водночас дати людям можливість відпочивати на природі. З цією метою вони створюють і обслуговують прихистки для рослин і диких тварин, багато з яких є рідкісними та зникаючими видами. Мета полягає в тому, щоб дозволити природі розвиватися вільно від впливу людини.

Однак є і винятки, наприклад — нещодавно створені національні парки. На цих територіях людям часто доводиться спочатку втручатися в ландшафт, шоб допомогти йому повернутися до первісного стану. Так вони керують природою. Наприклад, якщо у минулому штучні насадження порушили екологічний баланс.

Так було у горах Гарц: Місцеві буки вирубали і спалили для видобутку руди. Оскільки для цього завжди потрібна нова деревина, люди висаджували швидкорослі ялини, виникла монокультура, і ялини витіснили буки. Тепер для того, щоб Гарц знову став природнім лісом, там висаджують буки.

у національному парку Гунсрюк-Гохвальд рейнджери розповідають про флору і фауну

Просвітницька діяльність: Під час екскурсії у національному парку Гунсрюк-Гохвальд рейнджери розповідають про флору і фауну

Чим національний парк відрізняється від інших природоохоронних територій?

Окрім національних парків у Німеччині є й інші території, де охороняється природа: природні парки, біосферні та природні заповідники. Вони відрізняються суворістю стандартів захисту.

Наприклад, у природних парках основну увагу приділяють раціональному використанню природних ресурсів, а також тому, щоб відвідувачі могли там відпочити. Тож природні парки відкриті для туризму і сільського господарства (наприклад, землеробства), одночасно зберігаючи природне середовище. Натомість у національних парках панує природа, і будь-які втручання з боку людини зазвичай заборонені. На сьогоднішній день в Німеччині існують 104 природні парки.

До того ж ЮНЕСКО визначає біосферні заповідники в усьому світі, 18 з яких розташовані в Німеччині. Вони вважаються зразковими регіонами, оскільки, за даними міжнародної організації, вони є прикладом зразкового співіснування людей і природи. Тут, люди ставляться до довкілля особливо дбайливо, наприклад, ведуть органічне землеробство.

Природні заповідники так само ретельно охороняються, як й національні парки. Однак вони переважно менші за розміром, в той час як національні парки охоплюють більші території. З іншого боку, в цій країні значно більше природних заповідників, а саме близько 8900. У Німеччині території національних парків, природних парків, біосферних та природних заповідників також частково перетинаються.

гора Вацман (2713 метрів заввишки)

Гірський масив: У національному парку Берхтесґаден-Кенігзее можна піднятися на гору Вацман (2713 метрів заввишки)

Що робить відпочинок у національному парку особливим?

Оскільки тут панує природа, під час відпочинку або екскурсії ви можете насолодитися спокоєм та ідилією і побачити диких тварин. Тут доступні багато пішохідних та велосипедних маршрутів, і часто можна знайти навчальні та туристичні стежки. Зрештою, це ще одна функція національних парків: інформувати людей про дику природу. Також існують центри національних парків, де виставки розповідають про походження флори і фауни, а також про особливості національного парку.

Крім того, рейнджери та експерти зазвичай пропонують безкоштовні екскурсії в національних парках, де ви можете дізнатися більше про екосистеми та тваринний світ. Задля збереження природи важливо завжди дотримуватися правил пересування у парку: пішоходам, велосипедистам та вершникам слід використовувати лише спеціально відведені маршрути.

Національні парки Німеччини. Авторка малюнку: Кристина Ґранзов

Національні парки Німеччини. Авторка малюнку: Кристина Ґранзов

16 національних парків Німеччини

16 національних парків Німеччини розкидані по всій країні, і вони запрошують всіх бажаючих відкрити їх для себе.

  1. Національний парк Баварський ліс — найстаріший національний парк Німеччини, де можна здійснити другу за тривалістю прогулянку по верхівках дерев у світі.
  2. Національний парк Берхтесґаден у Баварії — єдиний німецький національний парк в Альпах, з високими горами, такими як гора Вацман (2713 метрів), і кришталево чистими озерами, такими як Кенігзее.
  3. Національний парк Айфель в Північній Рейн-Вестфалії. Тут знайшли прихисток понад 900 видів рідкісних тварин і рослин. Коли на небі немає хмар, парк стає ідеальним місцем для спостереження за зірками.
  4. Національний парк Гайніх у Тюринґії. Розташований на території колишнього військового полігону, він включає в себе найбільшу в Німеччині безперервну ділянку листяного лісу.
  5. Національний парк Гарц (Саксонія-Ангальт і Нижня Саксонія): найбільший національний лісовий парк Німеччини; також тут знаходиться найвища гора північної Німеччини — Брокен (1141 метр).
  6. Національний парк Гунсрюк-Гохвальд (Райнланд-Пфальц і Саар): тут мешкає найбільша кількість диких котів ув Европі, а також знаходиться центр порятунку та реінтродукції цього виду.
  7. Національний парк Ясмунд (Мекленбург-Передня Померанія): найменший національний парк Німеччини, розташований на північному сході острова Рюґен; відомий своїми крейдяними скелями, які здіймаються над морем на висоту до 118 метрів.
  8. Національний парк Келєрвальд-Едерзее (Гесен) — з буковими лісами, які є об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
  9. Національний парк Мюриц (Мекленбург-Передня Померанія): тут знаходиться 107 озер і ростуть букові ліси, які також є об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
  10. Національний парк Саксонська Швейцарія (Саксонія): він розташований в Ельбських пісковикових горах, відомих своїми скелястими утвореннями.
  11. Національний парк Шварцвальд (Баден-Вюртемберг) — з численними карстовими озерами льодовикового періоду.
  12. Національний парк Долина Нижнього Одера (Бранденбурґ): лише єдиний заплавний національний парк Німеччини; заповідна територія простягається через кордон з Польщею
  13. Національний парк Передньопомеранські лагуни (Мекленбург-Передня Померанія): восени тут відпочиває багато журавлів на шляху на південь. 
  14. Національний парк Нижньосаксонське Ватове море: майже 92 відсотки території є морськими, і національний парк, як і Національний парк Шлезвіґ-Гольштайнське Ватове море, є об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
  15. Національний парк Гамбурзьке Ватове море (Гамбург): розташований в гирлі Ельби, яка впадає в Північне море.
  16. Національний парк Шлезвіґ-Гольштайнське Ватове море: 97,7 відсотка парку складається з морських територій.

Місце призначення: природа. У Німеччині до національних парків можна дістатись на поїзді та автобусі

Якщо ви бажаєте відвідати національний парк без стресу та шкоди для довкілля, рекомендуємо користуватися поїздами та автобусами. Від 2001 року Німецька залізниця співпрацює в рамках проєкту «Місце призначення: природа» (Fahrtziel Natur) з такими природоохоронними організаціями, як Bund für Umwelt und Naturschutz (BUND; осередок «Друзів землі» в Німеччині), Naturschutzbund Deutschland (NABU; «Союз охорони природи») та Verkehrsclub Deutschland (VCD; «Транспортний клуб Німеччини»). Їхньою метою є зменшення у вразливих природних зонах кількості туристів, які пересуваються автомобілями, і збільшення використання громадського транспорту. Всього існує 24 регіони, які беруть участь у проєкті «Місце призначення: природа», зокрема, 12 з 16 німецьких національних парків (всі, крім Гунсрюк-Гохвальда, Долини нижнього Одера, Передньопомеранських лагун і Гамбурзького Ватового моря).

Практичним варіантом для поїздки до національного парку місцевими поїздами та автобусами є квиток Deutschland-Ticket, який дозволяє користуватися всіма видами місцевого громадського транспорту.

Стаття вперше була опублікована німецькою мовою під назвою «Nationalparks in Deutschland: Abenteuer in der Wildnis» в журналі Німецької залізниці Mobil 31 липня 2023 року.

Переклали Дарина Демиденко, Анастасія Коваленко, Дар’я Сімутіна


Читати також