У якому з айфонів найкраща камера? Про можливості фото- / відеозйомки серії iPhone 15

У якому з айфонів найкраща камера? Про можливості фото- / відеозйомки серії iPhone 15

Щороку Apple заявляють, що створили найкращий iPhone за всю історію. Якщо замислитися, то заява досить спірна. Ми ж не чекаємо, що якийсь виробник зробить смартфон гіршим, ніж попередній?! У нових айфонах Apple щоразу впроваджує кілька власних цікавих функцій та додає до них існуючі – Android, називаючи їх революційними. Вихід iPhone 15 Pro, Max та базових моделей цього року винятком не став. Біннінг, якісний цифровий зум, перископічний об’єктив – усі ці функції, які ми вже бачили на Android, заграли в «яблукофонах» новими фарбами. Хоч і опирається на досвід Андроїд, та в одному аспекті смартфони Apple значно кращі. Мова про відеозйомку. 

Фотографії на iPhone 15: у погоні за Android 

В iPhone завжди були чудові камери, хоча щодо заліза і софту вони не могли зрівнятися з кращими камерофонами на Android. Смартфони Apple підводила холодніша гама і не найкраща робота в HDR-режимі.

У 2022 році компанія додала 48-мегапіксельний сенсор і змогла реалізувати переваги бінінгу. Оновлення камер у модельному ряді Apple 2023 знову прив'язані до цього сенсора, але тепер він дістався й базовим версіям Айфон 15. До того ж, виправлено ряд старих помилок. Наприклад значно покращилася робота з HDR.

З іншого боку, чогось вражаючого камери iPhone 15 не пропонують. Замість того щоб підвищити якість фото при слабкому освітленні, Apple застосовує об'єднання 2 пікселів в 1. Функція з'явилася в Android-смартфонах ще в 2018 році, а сьогодні навіть апарати за 200 доларів мають сенсор 50 МП і вище.

Apple також серйозно оновила програмне забезпечення, додавши цікаві доповнення, як-от можливість встановити фокусну відстань – 23 мм, 28 мм або 35 мм. Останні айфони також можуть змінювати точку фокусування чи налаштувати розмиття портретного кадру після зйомки. Але (знову) все це ми вже бачили в Android-смартфонах. Тобто з точки зору фотографії iPhone в ролі наздоганяючого. 

Лідери у мобільній відеозйомці 

Якість відео на iPhone зазвичай набагато краща, ніж відео з Android-смартфонів. Причини – і висока деталізація, яку Apple може отримати від сенсорів, і такі очевидні речі, як менше стискання. Цього разу Apple додали кінематографічний колірний профіль. Додати до цього чудову стабілізацію - і ви зрозумієте, чому ті, хто часто знімає відео на смартфон, вибирають iPhone.

Відео в айфонах 15 стало яскравіше. Навіть у неідеальних умовах деталізація значно вища, ніж у конкурентів. А ще відео стало плавніше. Також дуже вражає здатність iPhone згладжувати тремтіння при різких рухах. Плаваюча триосьова стабілізація дозволяє знімати під час марафону, їзди на велосипеді та навіть скелелазіння. 

Кнопка дії та USB-C 

Несподіване покращення в області фотографії – це кнопка дії на iPhone 15 Pro. Хоча за замовчуванням є перемикачем безшумного режиму, вона ідеально налаштовується для використання як клавіша затвора чи для відеокамери. Окрема кнопка затвора – це особливий тактильний досвід, і вона ще більше підвищує зручність роботи з камерою, одночасно зменшуючи тремтіння під час запису відео.

Фокус Apple на USB-C також важливий для відеозйомки. Професійні користувачі тепер можуть знімати відео у форматі RAW у високій роздільній здатності, відправляючи його прямо в хмарне сховище. Маркетинг Apple, орієнтований на кіно, можливо, сповнений перебільшень, але прагнення компанії впровадити функції, подібні до професійних камер, є більш ніж виправданими. Відео Pro Res, кінематографічні режими – лише деякі з таких доповнень, які сприяють розвитку мобільної відеозйомки. 

iPhone – не єдиний, але, безумовно, найкращий 

Все сказане вище не означає, що Android-смартфони не здатні робити таке ж чудове відео, як айфони. Ті ж смартфони Xperia 1 V чи Xiaomi 13 Ultra мають розширені можливості ручного керування та запису відео Dolby Vision. Однак, в Android-смартфонах ці функції приховані за складними інтерфейсами та професійними режимами, для розуміння яких потрібно пройти прискорений курс відеозйомки. iPhone робить його доступнішим і, в цілому, просто кращим. 

Якщо хочете купити айфон, в Харкові з доставкою по Україні це можна зробити в магазині AVIC. В асортименті присутні всі актуальні серії та моделі «яблучних» смартфонів.


Читати також