Скільки сезонний працівник може заробити у Греції?

Скільки сезонний працівник може заробити у Греції?

Греція асоціюється з морем, середземноморським кліматом і дивовижними пам'ятками стародавньої культури. Коли більшість українців думають про цю країну, вони насамперед мріють провести там свою відпустку. Проте останніми роками Греція стає місцем економічної еміграції.

Не так давно туристичний рай переживав серйозну економічну кризу. Безробіття у Греції коливається близько 20%, а серед молоді перевищує 30%. Давня колиска європейської цивілізації сьогодні виглядає не титаном, а тінню самої себе. Попри це, робота в Греції все ще приваблює українців, адже в деяких секторах економіки можна розраховувати на непоганий заробіток. Для молоді це також чудова можливість пройти стажування, вивчити іноземну мову й отримати життєвий досвід.

Ріст мінімальної зарплати у Греції

З початку економічної кризи до лютого 2019 року місячна мінімальна заробітна плата у Греції становила 586,08 євро для осіб старше 25 років та 510,95 євро для осіб віком до 25 років. У лютому 2019 року відбулися серйозні зміни щодо мінімальної заробітної плати. Уряд Греції вирішив встановити єдину ставку в розмірі 650 євро на місяць. Різницю у віці також було скасовано, тож молоді греки могли радіти підвищенню заробітної плати. У 2023 році мінімальна зарплата у Греції становила вже 780 євро на місяць.

Грецьке законодавство передбачає 40-годинний робочий тиждень і максимум 10 годин роботи на день. За понаднормову роботу встановлені відповідні ставки. Перші 5 понаднормових годин на тиждень оплачуються за тарифом, збільшеним на 25%. Для наступних годин понад 45 годин на тиждень ставка збільшується на 40% – 60%.

Скільки можна заробити у Греції?

Згідно зі статистикою, греки заробляють у середньому від 850 до 1200 євро чистими на місяць. Такі зарплати є невисокими порівняно з іншими європейськими країнами. Однак, вони можуть бути дуже привабливими для українців, які бажають отримати можливість пожити у Греції.

Статистичні суми не завжди відображають, скільки ви можете реально заробити. Тому ми показали деякі пропозиції, знайдені в інтернеті.

  • Спеціаліст з обслуговування клієнтів – 1300-1600 євро/міс.
  • Покоївка в готелі 4-5 зірок – 2000-2300 євро/міс.
  • Помічник на кухні – 1400 євро/міс.
  • Дитячий аніматор – 750-1200 євро/міс.
  • Офіціантка / офіціант – 850-1500 євро/міс.
  • Бармен – 1200-1500 євро/міс.
  • Садівник – 750 євро/міс.

Більшість вакансій – це сезонна робота в туризмі. Безплатну консультацію щодо стажування та роботи в готелях Греції дає компанія «Connect Abroad Corporation».


Читати також