Як розлучитися з партнером правильно: поради психолога

Як розлучитися з партнером правильно: поради психолога

Процес розставання можна зробити менш болючим. Але треба розуміти, що він у будь-якому разі не буде легким. І не важливо, вашим стосункам 2 місяці чи 10 років. Просто рівень болю та тривалість страждань буде різною.

Як поводитись і що робити, якщо вирішили розлучитися з партнером

Якщо вирішили розлучитися з партнером / -кою, є певні рекомендації психотерапевтів, як поводитись і що робити для полегшення цього процесу:

  • Забудьте фільми, казки, серіали, де люди розлучаються з усмішкою на обличчі і з розумінням розходяться в різні сторони. Це якщо не повна вигадка, то дуже рідкісні, поодинокі випадки. Частіше розлучення супроводжує буря емоцій, сльози, звинувачення, знецінення, а також образи та приниження. І все, що в кіно пов'язане із прощальною романтикою (сніданок, обід, секс, поїздка), - це те, що нікому не потрібно. Розмова може бути тільки одна: в ній один із партнерів чітко та зрозуміло повідомить, що йде, що будуватиме інше життя.
  • Якщо стосунки не пов'язані шлюбом, спільністю майна, спільними дітьми, то чим швидше і чіткіше пройде розмова, тим менше болю вона принесе.
  • Звичайно, дуже хочеться піти красиво, сказати щось на зразок “ти прекрасна / прекрасний, у цьому немає твоєї вини, а я такий / така погана”. Зазвичай таке кажуть, щоб знизити почуття провини від того, що завдаєш болю іншій людині. Але слід бути готовим до того, що не вийде перенести відповідальність за свій вчинок: все одно будеш “негідником” і тим, хто завдає страждань.
  • Чекати, що вам скажуть “ну добре, з кожним буває, ти не поганий, я все розумію”, – це дурити себе. Тому немає сенсу розтягувати цю неприємну ситуацію, а треба просто взяти відповідальність на себе за ініціативу в розлуці.
  • Не потрібно пояснювати партнеру причину свого вчинку, навіть якщо вас наполегливо про це просять. Адже якщо ви кажете, що з партнером / -кою все “так”, то виникне абсолютно резонне запитання: чому йдеш? Якщо ж щось не так, то є ризик почути у відповідь обіцянки змінитися, щоб врятувати стосунки. Це може просто розтягнути процес розставання і зробити його ще болючішим.
  • Пояснення принесуть тільки додаткові страждання тому, від кого йдуть. У момент, коли з людиною розлучаються, вона і так схильна шукати причину в собі. Не підливайте олії у вогонь, пояснюючи, чому ваші стосунки не склалися.
  • Якщо знайдете на це ресурс, то можна просто подякувати за все те добре й тепле, що було у ваших взаєминах. Якщо ресурсу немає, то просто оголосіть своє рішення та йдіть.
  • Діліть майно прозоро і зрозуміло для обох сторін. У цьому питанні важливо якнайшвидше поставити крапку, щоб не залишати партнеру / партнерці марні надії на продовження стосунків. Чим швидше ви розійдетеся, тим швидше кожен із вас відновиться і почне будувати нові стосунки.
  • Коли ви продовжуєте повертатися до попередніх взаємин дзвінками, зустрічами в ресторанах, незакритими питаннями, то, найімовірніше, ці стосунки вам не байдужі і ще не закінчені для вас.
  • Зміни – це завжди страшно. Ніколи не знаєш, що буде там, у новому житті, з новими стосунками. Ніхто не дасть гарантії, що буде краще. Але якщо розумієте, що у ваших стосунках не залишилося нічого, що тішить і приносить задоволення, то треба рухатися вперед або просто в інший бік. Є готовність до змін – дійте.

Ольга Корбут, психологиня 


Читати також