Біографія Християна Фюрхтеґотта Ґеллерта

Біографія Християна Фюрхтеґотта Ґеллерта

Християн Фюрхтеґотт Ґеллерт – німецький поет та філософ-мораліст епохи Просвітництва – народився 4 липня 1715 року в Гайніхені, Саксонія.

Був п'ятим сином у сім'ї пастора і ріс у скромних умовах, проте з 1729 відвідував князівську школу Св. Афри в Мейсені. Його старший брат – металург та мінералог Христліб Ереготт Ґеллерт. У 1734 Ґеллерт продовжив навчання в Лейпцизькому університеті на факультеті теології. Його спроби читання проповідей виявилися невдалими внаслідок його природної скромності, тому він був змушений перебиватися приватними уроками та виховною роботою у дворянських сім'ях.

Ґеллерт був добре знайомий з французькою та англійською літературою, займався перекладами енциклопедії П'єра Бейля під керівництвом Йоганна Крістофа Ґоттшеда. У 1744 Ґеллерт написав дисертацію з теорії та історії байки. З 1745 Ґеллерт читав лекції про поезію, словесність і мораль у Лейпцигу, а в 1751 отримав звання професора філософії. Йоганн Вольфґанґ Ґете назвав вчення Ґеллерта про мораль «фундаментом німецької моральної культури».

У Ґеллерта було погане здоров'я, яке супроводжувалося чітко вираженою іпохондрією. Ні лікування, ні поїздки до Берліна, Карлових Вар і Дрезден не допомагали поліпшити його настрій.

Християн Фюрхтеґотт Ґеллерт помер 13 грудня 1769 року у Лейпцигу.

Біографія

Твори

Критика


Читати також