Біографія Пауля Флемінга

Біографія Пауля Флемінга

Пауль Флемінг – німецький лікар та письменник; один із найвизначніших поетів бароко та учнів Мартіна Опіца – народився 5 жовтня 1609 року в невеликому місті Гартенштайн (Німеччина) в сім’ї священнослужителя.

Початкову освіту здобув у міській школі, а коли йому виповнилося дванадцять років, батько відправив Пауля в Лейпциг. З 1628 до 1633 вивчав у Лейпцігському університеті філософію та медицину. Тоді ж уперше почав писати, почасти через гонорар, а почасти тому, що творчість в той час вважалося невід’ємною частиною занять освіченої людини. Крім того, на молодого Флемінга справило величезне враження його знайомство з Мартіном Опіцом, творчість якого було для юнака критерієм і зразком справжньої поезії.

У 1633 Флемінг відправився з дипломатичною посольством у Персію та росію. Його друг Адам Олеарій, секретар посольства, повинен був описувати їхню подорож в прозі, завданням же Флемінга було створення подорожніх нотаток у віршах. Повернувшися з поїздки, яка тривала трохи менше шести років, в Лейдені Флемінг отримав ступінь доктора медицини і попрямував у Ревель (Таллінн), де на нього чекала наречена, але по дорозі захворів і раптово помер в Гамбурзі 2 квітня 1640 року.

Свою літературну діяльність Флемінг почав з віршів на випадок (привітання, різдвяні вірші, епіталами і т. п.). Як і багато поетів свого часу, він писав на латині, спираючись на традиції Овідія, Катулла, Проперція, Петрарки. Однак, уже через кілька років Флемінг звертається до рідної мови, переконавшись, що її виразні можливості аж ніяк не поступаються можливостям стародавніх мов. Будучи учнем і послідовником Опіца, Флемінг прагнув до того, щоб удосконалити і збагатити німецьку поезію, додати їй милозвучності й образності.

Поетична спадщина Флемінга досить велике. Він – автор духовних гімнів, од, поем, послань, сонетів. Найбільший інтерес представляє його любовна лірика. Їй властиві особлива сила почуттів, виразність і безпосередність.

Біографія

Твори

Критика


Читати також