На що звернути увагу при виборі надгробного пам’ятника?

На що звернути увагу при виборі надгробного пам’ятника?

Вибір надгробного пам’ятника – одне з найважливіших рішень, яке має прийняти родина після втрати близької людини. У цій статті ми розповімо, на що звернути увагу, купуючи пам'ятники у місті Коростишів у виробника.

Переваги гранітних пам'ятників

Найпопулярнішою сировиною для виробництва надгробків є граніт. Це міцна та щільна гірська порода, яка витримує серйозний механічний тиск (до 2 тонн на квадратний сантиметр) та несприятливі погодні умови, при цьому зберігає естетичний вигляд сотні років. Вкраплення природного малюнка виглядають унікально й незвично. На шліфованій поверхні можна вигравіювати епітафії витонченими декоративними шрифтами.

Догляд за гранітом простий, тому що вологість, низькі або високі температури мало впливають на цей камінь. Для підтримання чистоти достатньо використовувати м'яку ганчірку чи губку.

Граніт класифікують за відтінками та місцями видобутку. Палітра кольорів відповідає як за естетику, так і за характеристики матеріалу. Найбільш міцним й придатним для гравіювання вважається чорний граніт. Варіант сірого кольору дешевший, але не менш глибоко відображає жалобу за померлою людиною. Червоно-коричневі меморіали зазвичай встановлюють видатним діячам мистецтва, науки та інших сфер: приглушений відтінок створює відчуття урочистого смутку. Рожевий граніт пасує для створення дитячих пам’ятників.

Яким буває граніт за походженням?

Найчастіше при виготовленні меморіальних плит використовують граніт, що походить з таких країн та регіонів:

  • Китай. Найдешевший варіант. Дрібнозерниста структура має чудовий вигляд, проте міцність каменю в порівнянні з матеріалом з інших країн низька.
  • Україна. Сірий з коричневими цятками, зелений і чорний добре пасують для створення пам'ятників. Однак у камені зустрічаються частинки металу, через що згодом може з'явитися іржа. За показниками міцності український граніт близький до китайського.
  • Карелія. Має найвищу міцність, зберігає блиск близько трьохсот п'ятдесяти років. Це найдорожчий, але й найнадійніший варіант.
  • Фінляндія. Цей камінь часто поєднують з іншими матеріалами, щоб створити розкішні меморіальні композиції.

Варто остерігатися каменярських майстерень, які виготовляють надгробки з полірованих, дешевих плит. Через використання великої кількості хімікатів, які приховують дефекти каменю, такі меморіальні плити набагато менш довговічні. Також варто уникати придбання готових надгробків китайського або індійського виробництва, де камінь та обробка дуже поганої якості. Через кілька років після покупки такі пам’ятники втрачають свій початковий вигляд, камінь зазвичай стає тьмяним і можуть стати видимими приховані тріщини.


Читати також