12.06.2024
Новини у світі
eye 1994

Massive Attack скасували концерт у Тбілісі через «атаки влади Грузії на базові права людини»

Massive Attack у Тбілісі

Гурт Massive Attack відмінив запланований на 28 червня концерт у Тбілісі. Як повідомляється у заяві групи, це зроблено на знак протесту проти «атаки влади Грузії на базові права людини».

«На даний момент виступ на концертному майданчику Black Sea, що належить державі, міг би бути розцінений як схвалення насильницьких заходів проти мирних протестів і громадянського суспільства. Побиття, арешти, погрози та насильство щодо мирних протестувальників, активістів та опозиціонерів, поряд із законами, що ганьблять громадянське суспільство та заперечують права ЛГБТК, суперечать усьому, за що ми виступаємо», — йдеться у заяві групи.

Музиканти висловили сподівання, що ще виступатимуть у Грузії «в умовах свободи».

Для довідки

  • Massive Attack - одна з найвпливовіших британських груп дев'яностих-нульових років, яка є однією з родоначальників стилю тріп-хоп. Окрім музики, Massive Attack багато років відомі своєю активною громадянською позицією — вони публічно виступають за ядерне роззброєння, підтримують кліматичних активістів та організації, які борються за права людини у всьому світі.
  • У Грузії в середині травня було ухвалено закон «про обмеження іноземного впливу», який критики називали калькою з російського закону про «іноземних агентів». Закон ухвалювався на тлі масових протестів, що супроводжувалися сутичками з поліцією та затриманнями. США у зв'язку з цим анонсували візові обмеження для осіб, причетних до «підриву демократії в країні». У деяких країнах ЄС закликали скасувати безвізовий режим з Грузією.
  • На початку червня правляча партія «Грузинська мрія» представила пакет законопроектів «Про сімейні цінності», які, зокрема, передбачають заборону «пропаганди ЛГБТ», а також трансгендерного переходу.

Читати також


up