Новини науки та високих технологій. 15.06.2024

Новини науки та високих технологій. 15.06.2024

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Додаток «Фото» для iPhone тепер дозволяє шукати QR-коди, квитанції, ілюстрації та багато іншого

Apple представила новий дизайн програми «Фото» в iOS 18, яка включає оновлений розділ «Утиліти», що спрощує пошук різних типів зображень.

Замість того, щоб обмежуватися імпортом, дублікатами, прихованими та нещодавно віддаленими, як у iOS 17, розділ «Утиліти» програми тепер пропонує наступні категорії:

Приховані
Нещодавно видалені
Дублікати
Квитанції
Рукописний текст
Ілюстрації
QR-коди
Нещодавно збережені
Нещодавно переглянуті
Нещодавно змінені
Документи
Імпорт
Карти

Крім "Утиліт" у додатку "Фотографії" також є типи мультимедіа, і хоча цей розділ багато в чому залишився тим самим, з'явився нова категорія "Анімовані". Категорія "Анімація" та розділ утиліти "Ілюстрації" можуть бути призначені для інструментів створення зображень, які з'являться в iOS 18 як частина набору функцій Apple Intelligence.

Apple додала розділ "Закріплені колекції" у "Фотографії". У цьому розділі може відображатися потрібний контент.

Це оновлення вже є в бета-версії iOS 18, а для всіх інших воно стане доступним пізніше.

Авторам YouTube дозволили одночасно тестувати декілька мініатюр для роликів

Команда відеохостингу YouTube нарешті надала авторам роликів можливість тестувати та порівнювати ефективність кількох мініатюр для відео. Вперше про цю функцію було оголошено у червні 2023 року, але на той момент її запустили лише для кількох сотень авторів.

За допомогою нового інструменту Thumbnail Test & Compare (Тестування та порівняння мініатюр), автори можуть протестувати до трьох мініатюр відео. Розробники пояснили:

YouTube поступово покаже вибрані вами мініатюри всім глядачам вашого відео, а потім вибере найпопулярнішу мініатюру в залежності від того, яка з них набере найбільшу кількість переглядів.

Автори зможуть бачити інформацію про тестування мініатюр, хоча "отримання остаточних результатів тестування мініатюр може зайняти від кількох днів до двох тижнів", - наголошується в повідомленні YouTube. У підсумковому звіті може відображатися позначка Winner (Переможець) для мініатюри, яка "явно перевершує" інші варіанти. Також автори можуть побачити мітку Preferred, яка «означає, що мініатюра ймовірно перевершила інші мініатюри за показником часу перегляду».

Згодом автори не зобов'язані використовувати мініатюру, яку YouTube визнав найкращою. Автори, як і раніше, можуть вручну вибирати мініатюри, якщо захочуть.

Соцмережа X (колишня Twitter) починає приховувати всі «лайки» користувачів

Команда соціальної мережі X (колишня Twitter) починає автоматично приховувати "лайки" користувачів. Нововведення підтвердив власник X Ілон Маск заявивши: «Важливо дозволити людям ставити лайки публікаціям, не наражаючись на це нападкам!».

Функція "приватних лайків" була доступна для користувачів платної підписки X Premium, а тепер з'явиться для всіх. Таким чином, користувачі «зможуть ставити лайки контенту, не переймаючись тим, хто це може побачити». Вкладка "Подобається" у профілях користувачів зникне.

Минулого місяця Хаофей Ван (Haofei Wang), технічний директор X, заявив, що майбутні зміни покликані захистити суспільний імідж користувачів:

Так, ми робимо лайки конфіденційними. Громадські лайки стимулюють неправильну поведінку.

Samsung випустила «кросівки майбутнього», за допомогою яких можна керувати смартфоном

Компанія Samsung випустила справді унікальні кросівки під назвою Shortcut Sneaker. Кросівки розроблені Samsung у співпраці з креативним агентством Cheil Benelux, розробником електроніки Elitac Wearables, що носиться, голландською компанією Brut Amsterdam і дизайнером кросівок Роелем ван Хоффом.

Компанія називає новинку «кросовками майбутнього». Shortcut Sneaker дозволяють виконувати певні дії на телефоні Samsung за допомогою рухів ніг. Наприклад, користувач може виконати місячну ходу, а телефон у цей час здійснить дзвінок його мамі. Можна танцювати чечітку, щоб змусити смартфон грати музику.

Це стало можливим завдяки датчикам руху на підошві. Користувачі можуть налаштувати виконання п'яти різних дій на вашому телефоні за допомогою унікальних рухів ногами.

На жаль, кросівки випускаються надзвичайно обмеженим тиражем – всього шість пар. Ці кросівки розігруються виключно серед користувачів програми Samsung Members у Нідерландах до 9 липня 2024 року. Samsung оголосить переможця другого тижня липня.

YouTube інтегрували з Google Lens: шукати ролики можна, навівши камеру на об'єкт

Компанія Google оновила програму YouTube для Android, додавши до неї інтеграцію із сервісом Google Lens (Google Об'єктив). Це дозволяє шукати ролики YouTube за допомогою зображення з камери смартфона. Якщо у вас нова версія YouTube, ви можете знайти піктограму Google Lens на сторінці пошуку поруч із піктограмою мікрофона у верхній частині екрана. Натиснувши на неї, ви відкриєте інтерфейс Google Lens. Наприклад, якщо навести камеру смартфона на клавіатуру, сервіс надасть можливість пошуку на запит «клавіатура» у додатку YouTube. Також є можливість пошуку у Google.

Apple випускає «просторовий комп'ютер» Vision Pro в Європі та інших регіонах: названі дати попереднього замовлення та початку продажів

Гарнітура Apple Vision Pro надійде у продаж в Австралії, Канаді, Франції, Німеччині та Великій Британії в п'ятницю, 12 липня. Бажаючі зможуть випробувати «просторовий комп'ютер», як називає пристрої Apple, у магазинах, починаючи з того ж дня.

30-хвилинна демо-версія надає клієнтам випробувати пристрої та зрозуміти, чи варто витрачати на нього тисячі доларів. Під час демонстрації клієнти дізнаються, як орієнтуватися в операційній системі VisionOS, а також познайомляться із вбудованими програмами, такими як Apple TV, Photos та Safari.

Vision Pro буде доступний для попереднього замовлення в Австралії, Канаді, Франції, Німеччині та Великій Британії з 28 червня. Новинку також буде запущено в Китаї, Японії та Сінгапурі, попередні замовлення почнуть приймати 13 червня.

У VisionOS 1.2 додана підтримка мов у цих додаткових країнах та регіонах, а VisionOS 2 з рядом нових функцій буде доступна пізніше цього року.

Apple відповість у суді за систематичну недоплату співробітницям: позов представляє інтереси 12 000 жінок

Дві жінки подали колективний позов проти Apple у Каліфорнії, звинувативши технологічного гіганта у систематичній недоплаті співробітницям-жінкам протягом останніх чотирьох років. У позові, що представляє 12 000 нинішніх та колишніх співробітниць, стверджується, що практика оплати праці та система оцінки ефективності Apple дискримінують жінок.

Суть скарги зосереджена довкола практики Apple засновувати стартову зарплату на попередній історії заробітної плати, яка була припинена наприкінці 2017 року. У позові стверджується, що такий підхід увічнює існуючий ґендерний розрив в оплаті праці, оскільки жінки зазвичай заробляють менше, ніж чоловіки у технологічній галузі.

Дослідження показали, що співробітники схильні ґрунтувати свої зарплатні очікування на своїй поточній чи минулій зарплаті, що потенційно призводить до того, що жінки недооцінюють себе під час співбесіди. Позов стверджує, що в системі оцінки ефективності Apple є упередженість. У скарзі стверджується, що суб'єктивні критерії, такі як «робота в команді» та «лідерство», по-різному застосовуються до чоловіків та жінок. Згідно з позовом, чоловіків винагороджують за поведінку, за якою жінок можуть критикувати, що ще більше впливає на їхній потенціал заробітку.

Позов вимагає фінансової компенсації за шкоду, яку зазнали співробітниці через передбачувану різницю в оплаті праці. Крім того, позивачі вимагають «декларативного полегшення» — ухвали суду, який вимагає від Apple змінити свою практику оплати та оцінки, щоб забезпечити справедливість. Вони також просять розгляд справи судом присяжних.


Читати також