Новини науки та високих технологій. 01.06.2024

Новини науки та високих технологій. 01.06.2024

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Google випустила велике оновлення для актуальних версій Android: редагування RCS-повідомлень після надсилання, і не тільки

Компанія Google випустила пакет функціональних оновлень, який стане доступним для користувачів різних версій Android найближчим часом.

Найпомітнішим із них став апдейт Google Messages (Google Повідомлення) – користувачі зможуть редагувати повідомлення RCS (Rich Communication Services) протягом 15 хвилин після надсилання. Оновлення Google Messages вже почало розповсюджуватись для всіх телефонів під керуванням Android 8 Oreo або новішої версії.

Google також оголосила про поліпшення функції Instant Hotspot, яка незабаром дозволить підключати планшет Android або Chromebook до телефону одним дотиком без пароля. Також можна переключатися між підключеними телефонами, планшетами або веб-браузерами під час дзвінків Google Meet, натиснувши піктограму Cast. Всі ці функції почнуть поширюватися на телефони, складні пристрої та планшети під керуванням Android 11 та новіше з 10 червня.

З'явився віджет Google Home Favorites, який дозволяє швидко переглядати та керувати найчастіше використовуваними пристроями розумного будинку. Також розумний годинник під керуванням Wear OS 3 і новіший може запускати плитку Google Home Favorites,

10 червня набір Emoji Kitchen отримає також кілька нових комбінацій стікерів, якими користувачі зможуть поділитися через Gboard.

І, нарешті, підтримка цифрових автомобільних ключів поширюється ширше серед авто, включаючи деякі моделі Mini, Mercedes-Benz та Polestar. Оновлення цифрового ключа доступне для Android 12 і більше. Підтримка автомобілів Mini з'явилася. Підтримка Mercedes-Benz стане доступною 10 червня, а підтримка Polestar відкриється з 17 по 21 червня.

Ілон Маск анонсував найпотужніший суперкомп'ютер на чіпах Nvidia H100 для Grok наступного покоління

Ілон Маск повідомив інвесторам, що його стартап у галузі штучного інтелекту xAI планує побудувати суперкомп'ютер для роботи наступної версії свого чат-бота зі штучним інтелектом Grok.

Маск заявив, що хоче запустити суперкомп'ютер до осені 2025, додавши, що xAI може співпрацювати з Oracle. 

Як йдеться у статті The Information, новий суперкомп'ютер на базі флагманських графічних процесорів буде щонайменше в чотири рази перевищувати розмір найбільших кластерів графічних процесорів, які існують сьогодні.

Представлена ​​електронна шкіра для роботизованих рук, яка може самовідновлюватись та працювати при температурі до -78 °C.

Китайські дослідники представили нову електронну шкіру для роботизованих рук, яка може протистояти моторошному холоду. Це дозволить значно розширити можливості роботів, які працюють у таких екстремальних умовах.

Електронна шкіра e-skin може ефективно працювати навіть за температури до -78 °C, коли звичайна електроніка вже відмовляє. Електронна шкіра, як стверджують розробники, не лише витримує холод, а й дає роботам відчуття дотику, дозволяючи їм відчувати тиск і точно розпізнавати форми об'єктів і навіть певні символи. Цей тактильний зворотний зв'язок значно покращує здатність робота взаємодіяти з навколишнім середовищем та більш ефективно виконувати завдання.

Електронна шкіра має здатність до самовідновлення, подробиці про яку не розкриваються. Це гарантує, що роботи зможуть продовжувати свою місію, не відволікаючись на дрібні поломки чи несправності.

Вчені використовували знання, які були отримані при створенні всепогодної електронної шкіри, що самовідновлюється, в 2020 році. Нова версія варта суворих завдань полярних досліджень.

Дослідники з оптимізмом дивляться на потенціал цієї технології, припускаючи, що вона буде використовуватися в різних галузях.

Краще, ніж Shazam: Google навчила YouTube Music розпізнавати пісні, які співає або насвистує користувач

Google випустила цікаве оновлення для YouTube Music. Новий сервіс дозволяє визначати, яку пісню ви співаєте чи насвистує, через програму для Android.

Після оновлення поряд із піктограмою мікрофона з'являється символ хвилі. Якщо його натиснути, YouTube Music почне прослуховувати звуки в найближчому оточенні. Користувач може заспівати текст, просто «намичати» або насвистіти мотив, якщо текст не згадується. YouTube Music потім перевірить свою базу даних щодо збігу і запропонує варіанти.

У ході тестування, проведеного порталом Експеримент, з'ясувалося, що YouTube Music досить добре справляється із визначенням пісень. Принаймні краще, ніж Shazam.

Дивитися YouTube із блокувальниками реклами стало зовсім неможливо. Сервіс запровадив новий захист: відео тепер одразу перемотується в кінець

Google вигадала новий спосіб боротьби з блокувальниками реклами для сервісу YouTube. Тепер замість зниження швидкості завантаження сервіс робить так, що після запуску відеоролика він миттєво перемотується в кінець.

Такий спосіб набагато дієвіший, ніж попередні, оскільки просто не дає користувачам дивитися відео. Можливо, умільці знайдуть спосіб обходу і цієї перешкоди, або ті ж блокувальники навчаться цьому, але поки що найпростіше або заплатити за YouTube Premium, або дивитися рекламу.

Всі сили кинуті на розробку "Відьмака 4": це найбільша гра в історії CD Projekt RED

Польська студія CD Projekt RED кинула всі сили на розробку «Відьмака 4» – першої частини нової трилогії у культовому фентезі-всесвіті. Як розповів генеральний директор компанії, нова серія ігор задумана як повномасштабні ААА RPG-проєкти.

На створення четвертого «Відьмака» мобілізовано значні ресурси - над грою працюють 407 співробітників CDPR. Для порівняння, у виробництві попередньої частини легендарної саги «Відьмак 3: Дике полювання» було задіяно 250 розробників. Масштаб проєкту справді вражає – за словами голови студії, «Відьмак 4» стане найбільшою грою в історії CD Projekt RED, перевершивши розмірами Cyberpunk 2077 та «Відьмак 3».

Важливою віхою в розробці нової гри став перехід на передовий ігровий двигун Unreal Engine 5 - раніше польські розробники створювали свої проєкти на власному двигуні Redengine. Судячи з кількості залученого персоналу, «Відьмак 4» вже вийшов із підготовчої стадії та перебуває в активній фазі виробництва.

Поки що CD Projekt RED тримає інтригу, не розкриваючи ніяких подробиць сюжету та ігрового процесу майбутньої RPG.

Створено перший у світі справжній супутник із дерева

У Японії створили перший у світі супутник із дерева, який збираються запустити до космосу. На створення LignoSat пішло близько чотирьох років.

Проєкт вела спільна дослідницька група Кіотського університету та лісообробної корпорації Sumitomo Foresty із квітня 2020 року. Так планували продемонструвати турботу про навколишнє середовище, оскільки під час повернення на Землю такий супутник повністю згорить в атмосфері.

Супутник має габарити близько 100 х 100 х 100 мм та товщину стінок 4-5,5 мм. У конструкції є кілька деталей із алюмінію, а також сонячні панелі. Загальна маса супутника становить лише 1 кг.

Супутник зібраний за допомогою японської традиційної технології роботи по дереву без використання кріплень або клею. Супутник пройшов перевірку на перебування у відкритому космосі, його запустять цього року на ракеті SpaceX.

Ігри на YouTube стали доступними для всіх користувачів - платна підписка більше не потрібна

Компанія Google розширила охоплення ігрового розділу YouTube Playables. Якщо з минулого року зіграти в одну з 27 доступних ігор (на листопад 2023 року) можна було лише користувачам платної підписки YouTube Premium, то тепер Playables стали доступними для всіх користувачів YouTube.

Зараз користувачам доступно більше 75 ігор, включаючи шахи та кросворди, а також Angry Birds Showdown!, Trivia Crack та Cut the Rope.

Щоб пограти, достатньо на веб-сайті YouTube або у додатку для Android/iOS знайти розділ Playables на бічній панелі. Гравці можуть зберігати свій прогрес та відстежувати рекорди.

Netflix випустить мульт-серіал на основі Minecraft

Команда відеосервісу Netflix оголосила про запуск анімаційного серіалу за мотивами культової гри Minecraft.

Як повідомили у Netflix, у серіалі буде представлена ​​оригінальна історія з новими персонажами, яка показуватиме світ Minecraft у новому світлі.

Жодних інших подробиць поки не повідомляється, але виробництвом керує WildBrain Studios, яка раніше створила такі адаптації, як Sonic Prime та Ninjago. Серіал має вийти «незабаром», але нині точної дати релізу не повідомляється.

Цікаво, що у 2025 році також має вийти у прокат фантастичний пригодницький фільм Minecraft із Джеком Блеком у головній ролі.


Читати також