Новини науки та високих технологій. 26.05.2024

Новини науки та високих технологій. 26.05.2024

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Наступна консоль Xbox може стати еталонним продуктом, на основі якого сторонні компанії випускатимуть свої версії

Наступне покоління ігрової консолі Xbox може бути зовсім не таким продуктом, про який можна було б подумати. Як повідомляє журналіст Windows Central, Xbox наступного покоління, швидше за все, буде не консоллю у класичному розумінні, а еталонним пристроєм. Тобто, вона така буде не одна. 

Наступний Xbox буде мати сильне направлення на Windows і, швидше за все, стане еталонним пристроєм для виробників, які випускають такі пристрої, як Asus ROG Ally. Як і Surface Pro 11 - еталонний пристрій для ПК зі штучним інтелектом 

Тобто у нас тут одразу два аспекти. По-перше, направлення на Windows. Не дуже зрозуміло, що під цим мається на увазі, але можливо ми навіть отримаємо Steam на Xbox. Другий аспект також дуже важливий. Якщо Xbox Next виступатиме як еталонний пристрій, це означає, що будуть і інші подібні. Приклад Surface Pro нового покоління тут не дуже показовий, тому що це просто одна з моделей ноутбуків на основі Snapdragon X, але в будь-якому випадку консоль Xbox в такій ситуації перестане бути тим, чим вона була всі роки самостійним продуктом саме компанії Microsoft. Натомість ми отримаємо цілу екосистему пристроїв Xbox, ймовірно, з ідентичними характеристиками, але різним дизайном та якимись своїми дрібними особливостями. На ринку консолей раніше такого не було, хоча можна згадати епоху NES та її неофіційних клонів у всьому світі.  

До речі, якщо на Xbox справді з'явиться Steam, це означатиме, що на таких консолях можна буде грати в колишні ексклюзиви PlayStation, які будуть доступні на ПК.  

Google прокладе перший підводний оптоволоконний кабель між Африкою та Австралією

Google готується прокласти перший підводний оптоволоконний кабель, що з'єднує Африку та Австралію. Новий кабель, що отримав назву «Умоджа», стане ключовим елементом інфраструктури, що покращує підключення африканських країн між собою та до решти світу.

Прокладання кабелю почалося на тлі частіших відключень електроенергії в Африці, пов'язаних з пошкодженнями підводних кабелів. Для компанії, що надає хмарні послуги та цифрові послуги, безперебійне з'єднання має першорядне значення. Тому Google прагне зміцнити свої позиції на африканському ринку, пропонуючи надійне рішення.

Маршрут «Умоджі» пройде через кілька країн Східної та Південної Африки, включаючи Кенію, Демократичну Республіку Конго, Руанду, Уганду, Замбію та Зімбабве, перш ніж досягти Південної Африки, де розташований перший африканський регіональний дата-центр Google. Наземна частина маршруту вже побудована за допомогою компанії Liquid Intelligent Technologies.

В даний час ведуться роботи з прокладання підводної секції кабелю через Індійський океан до Перту (Австралія). Хоча точні терміни завершення проекту не розкриваються, представник Google зазначив, що типова тривалість прокладання підводних кабелів від планування до введення в експлуатацію становить близько трьох років. Таким чином, очікується, що Umoja буде готовий до використання приблизно до 2026 року.

За словами віце-президента Google Cloud з глобальної мережевої інфраструктури Браяна Квіглі (Brian Quigley), новий кабель дозволить африканським країнам більш надійно з'єднуватися між собою та з рештою світу, що має вирішальне значення для підтримки стійкості мережі в регіоні, який раніше стикався з серйозними перебоями.

Прокладання підводних кабелів є стратегічним напрямком для великих технологічних компаній, включаючи Amazon, Google, Meta та Microsoft. Ці інвестиції в інфраструктуру допомагають поліпшити якість обслуговування, чи то споживачам, які дивляться контент, чи то підприємствам, що використовують хмарні обчислення.  

Розумні окуляри Ray-Ban від Meta отримали функцію публікації фотографій безпосередньо в Instagram

Meta оголосила про оновлення своїх розумних окулярів Ray-Ban, які здобули функцію гучного зв'язку. Завдяки цьому користувачі зможуть публікувати фотографії прямо в Instagram без телефону.

Для цього достатньо сказати: "Привіт, Meta, поділися моєю останньою фотографією в Instagram" або "Привіт, Meta, опублікуй фотографію в Instagram". Окуляри також інтегровані з Amazon Music та додатком для медитації Calm. Користувачі можуть запускати відтворення музики та отримати доступ до контенту Calm за допомогою голосових команд.

Крім того, компанія розширює лінійку доступних моделей розумних окулярів Ray-Ban у 15 країнах, включаючи США, Канаду, Австралію та частину Європи. Нові моделі включають Skyler у кольорі Shiny Chalky Grey з градієнтними рожевими лінзами, Skyler у чорному кольорі зі склом Transitions Cerulean Blue, а також Low Bridge Fit у чорному кольорі з полярними лінзами G15.

Запуск нових функцій слідує за недавнім оновленням, яке додало у розумні окуляри можливості штучного інтелекту. Тепер користувачі можуть ставити питання про навколишнє оточення, а окуляри використовують вбудовану камеру та технології Meta AI для надання відповідей.

Останні оновлення демонструють, як Meta прагне зробити свої розумні окуляри Ray-Ban більш функціональними та корисними для користувачів у повсякденному житті.

В Adobe Lightroom для всіх додали Generative Remove та Lens Blur

Adobe використовує можливості штучного інтелекту для редагування фотографій за допомогою нових функцій у своєму популярному програмному забезпеченні Lightroom.

Йдеться про функцію Generative Remove, яка працює на базі генератора зображень AI Adobe Firefly. Користувачі просто вибирають непотрібні об'єкти на своїх фотографіях, а Lightroom подбає про все інше. ШІ аналізує фон, вгадує, що знаходиться за об'єктом, і плавно заповнює порожній простір. Цей інструмент доступний на мобільних пристроях, настільних комп'ютерах, у Lightroom Classic і навіть у веб-версії Lightroom.

Друге покращення на базі штучного інтелекту фокусується на розмитті фону. Нова функція Lens Blur пропонує ряд налаштувань, що усувають необхідність ручного налаштування параметрів. Користувачі просто вибирають набір налаштувань, а Lightroom автоматично застосовує ефект розмиття.

Спостереження «Габбла» молодої зірки HP Tau проливають світло на ранню історію Сонця

HP Tau

Сонце, яке зараз є стабільною та передбачуваною зіркою, у своїй молодості близько 4,6 мільярда років тому демонструвало набагато активнішу поведінку. У ранній період свого існування наша зірка регулярно генерувала потужні сонячні спалахи з періодичністю приблизно раз на тиждень. При цьому яскравість Сонця на той час становила лише близько третини від сучасного рівня.

Незважаючи на відносну тьмяність, раннє Сонце забезпечувало достатнє нагрівання для виникнення життя на молодій Землі. Надалі, у процесі ядерного синтезу водню в гелій, Сонце почало розігріватися і збільшувати свою світність протягом мільйонів років, перетворившись на спокійне та яскраве світило, яким ми його знаємо зараз.

Можливість дослідити молоді зірки, подібні до Сонця, в інших частинах Всесвіту з'явилася завдяки космічному телескопу «Габбл». Одним з таких об'єктів є зірка HP Tau, яку видно на останніх знімках «Габбла» на вершині трьох блискучих зірок. Ці зірки випромінюють світло, що виходить з порожнини, оточеної хмарою газу і пилу, що створює блакитне світіння за рахунок розсіювання зоряного світла.

Вік HP Tau складає всього 10 мільйонів років, що робить її наймолодшою з цього зоряного «тріо», вона знаходиться приблизно в 550 світлових роках від Землі в сузір'ї Тельця в щільному шарі первинної газопилової хмари, в якій утворилася. У надрах HP Tau ще не почався ядерний синтез - вона поступово еволюціонує, а життєвий цикл цієї зірки подібний до життєвого циклу Сонця.

Яскравість HP Tau демонструє як періодичні, так і хаотичні варіації. Вчені пов'язують це з бурхливою та нестабільною природою молодої зірки. Випадкові зміни яскравості можуть пояснюватися падінням навколишньої речовини на зірку та спалахами на її поверхні. Більш регулярні коливання, можливо, обумовлені зоряними плямами, що періодично закривають вид.

Вивчення еволюції молодих сонцеподібних зірок, таких як HP Tau, має великий інтерес для астрономів. Зіставлення цих даних із спостереженнями Сонця на різних стадіях його розвитку дозволить краще зрозуміти минуле, сьогодення та майбутнє нашої рідної зірки.

ШІ в iPhone покращить повідомлення, зробить Siri більш «живою», додасть нові інструменти редагування фото

Щорічна Всесвітня конференція розробників Apple (WWDC) відбудеться 10 червня. Очікується, що технологічний гігант із Купертіно анонсує нові версії програмного забезпечення для iPhone, iPad та інших пристроїв. У центрі уваги буде iOS 18, яка, як стверджує Марк Гурман із Bloomberg, буде оснащена функціями штучного інтелекту.

За його словами, iOS 18 буде поставлятися з покращеними повідомленнями. Операційна система зможе узагальнювати повідомлення, статті новин та розшифровувати голосові нотатки. Siri стане більш «живою» і зможе спілкуватися природнішим чином. Apple може представити інструменти для редагування фотографій на основі штучного інтелекту, а також удосконалити програму «Календар».

Гурман додає, що Apple використовуватиме обробку даних на пристрої для реалізації цих функцій штучного інтелекту. Компанія також може планувати пропонувати послуги штучного інтелекту через хмару у своїх центрах обробки даних.

Apple також веде переговори з Google про Gemini AI для iOS 18, але угоди поки не досягнуто.

Японія збирається перейти на гнучкі сонячні панелі з перовскіту

У Японії починається новий етап широкого впровадження передової сонячної енергетики. Провідні компанії країни, включаючи Toshiba, Sekisui Chemical, Panasonic та інших гігантів, а також урядові структури мають намір заснувати консорціум для масового виробництва, просування та застосування гнучких сонячних панелей із перовскіту – рідкісного мінералу.

Як повідомляє газета Nikkei, до об'єднання увійдуть близько 150 учасників як із приватного, так і державного сектору. Серед них буде представлено міністерство економіки, торгівлі та промисловості, компанії Panasonic Holdings, Aisin, Kaneka, а також підприємства Japan Railways – головного залізничного оператора Японії.

Використання перовскітових панелей, що мають низку переваг перед традиційними фотоелектричними модулями, передбачається включити до нової стратегії енергопостачання країни. У чинній редакції цей пункт відсутній, однак він буде доданий до оновленого варіанту документа, розрахованого до 2040 року, який готується до кінця поточного року.

Ключовою перевагою гнучких сонячних панелей з перовскіту є можливість їх розміщення в нетрадиційних місцях, таких як стіни будівель та вікна, куди встановлення жорстких модулів неможливе або недоцільне. Крім того, вони перевершують більшість аналогів щодо ефективності перетворення енергії та довговічності.

Перший у світі глянсовий WOLED-монітор. Представлений Asus ROG Strix XG27AQDMG

Компанія Asus представила ігровий монітор ROG Strix XG27AQDMG – перший у світі глянсовий WOLED-монітор, як стверджує сам виробник. 

Мова про монітор з панеллю WOLED діагоналлю 26,5 дюйма з роздільною здатністю 2560 х 1440 пікселів та кадровою частотою 240 Гц. Панель WOLED – це той самий OLED, але з додаванням додаткового білого субпікселя до кожного пікселя. Така технологія має протидіяти вигорянню. Власне, тут Asus дає три роки гарантії на цей випадок. 

Що цікаво, компанія також зазначає наявність усередині монітора радіатора охолодження.  

Що стосується решти, можна виділити сертифікат DisplayHDR True Black 400, 99-відсоткове охоплення колірного простору DCI-P3, підтримку G-Sync, HDMI 2.1 та DisplayPort 1.4. За новинку просять близько 620 доларів. 

Компанія Neuralink Ілона Маска отримала дозвіл на другу операцію, незважаючи на проблеми у першого пацієнта

Компанія Neuralink Ілона Маска отримала дозвіл FDA на імплантацію свого чіпа другому пацієнту. 

Операцію заплановано на червень, а до кінця поточного року Neuralink розраховує провести 10 таких операцій. Всього ж в базі компанії вже більше 1000 зареєстровних бажаючих. Компанія також має намір у найближчі кілька місяців подати заявки регулюючим органам Канади та Великобританії, щоб розпочати аналогічні випробування. 

Нагадаємо, що днями стало відомо, що Neuralink протягом кількох років знала про проблеми з контактами у імплантату, який вона на початку цього року вживила в мозок 29-річного паралізованого пацієнта. У цього пацієнта проблема також виявилася: кілька найтонших ниток-контактів, якими чіп підключений до мозку людини, від'єдналися. Чи буде проблему вирішено до другої операції чи взагалі колись цього року, невідомо. 

Google Pixel 8a за 500 доларів знімає на рівні Xiaomi 12S Ultra із дюймовим датчиком. Такий вердикт DxOMark

Google Pixel 8a пропонує дуже хорошу камеру. Як мінімум, на думку фахівців DxOMark.  

Вони оцінили новинку досить високо. Смартфон отримав 136 балів, а за якість фото 141 бал. У підсумку йдеться про 33 місце у загальному рейтингу, що дуже і дуже непогано, особливо з огляду на вартість у 500 доларів.  

Наприклад, аналогічна оцінка у Xiaomi 12S Ultra з дюймовим датчиком. Приблизно стільки ж балів у Huawei Mate 40 Pro, Xiaomi 13 Pro, Vivo X90 Pro, а Xiaomi 13 Ultra обходить Pixel 8a лише на кілька балів. І навіть iPhone 13 Pro Max попереду лише на 5 балів.  

Варто також відзначити, що Pixel 7a, який використовує ті ж датчики зображення, рік тому отримав 133 бали, тобто новинка краще лише трохи.  

Таке відбувається раз на 20 років: невидимий парад «планет, які "тануть" у променях» Сонця відбудеться 3 червня

3 червня відбудеться «Парад планет», коли чотири планети вишиковуються близько одна до одної. Така подія відбувається раз на 20 років.

«У понеділок, 3 червня, чотири планети (Венера, Юпітер, Меркурій та Уран) опиняться у секторі 20-30 градусів поблизу Сонця. <…> Таке відбувається кожні 20 років», - заявила Кошман, наголосивши, що його не можна буде побачити на денному небі.

У цей день усі сім планет розташовуватимуться по одну сторону від Сонця в секторі близько 90 градусів (від північно-східного до південно-східного горизонту) у наступному порядку: Сонце, Венера, Юпітер, Меркурій, Уран, Марс, Нептун та Сатурн. До них також приєднається спадний Місяць. Видимим на короткий час виявиться тільки Сатурн, який можна буде побачити на початку червня вдосвіта над горизонтом перед сходом Сонця.

«Інші планети "тануть" у яскравих ранкових променях Сонця. Тому це невидимий "парад планет"», - додала вчена.

Представлений Panasonic LUMIX S9

Panasonic представила LUMIX S9, найменшу та найлегшу повнокадрову камеру в лінійці S-серії компанії. Розробники в S9 реалізували багато того, за що користувачі так полюбили S5II, і помістили це все в набагато менший корпус. Модель доступна в чотирьох кольорах: темно-оливковому, нічному синьому, малиново-червоному та вугільно-чорному.

Ціль цієї камери ясна: вона покликана залучити молодих користувачів, які відклали убік свої смартфони. У камері відсутній електронний видошукач, замість якого встановлений поворотний екран для зручної зйомки під будь-яким кутом, вона оснащена MP4 Lite (новий відеорежим Open Gate, оптимізований для смартфонів) і призначений для роботи з мобільним додатком. Камера S9 важить лише 403 г.

Можна сказати, що це відповідь компанії Panasonic на Sony ZV-1 Mark II, яка виглядає схоже і орієнтована на той же тип користувачів. Однак Panasonic S9 – бездзеркальна камера зі змінними об'єктивами, до того ж із повнокадровою матрицею, тоді як Sony ZV-1 Mark II – компакт.

У Lumix S9 використовується повнокадровий 24,2-мегапіксельний сенсор, який, за словами Panasonic, «еквівалентний» тому, що у S5II, і підтримується найновішим процесором, який дозволяє знімати контент із високим рівнем деталізації та обіцяє природність тонів. Як і S5II, S9 оснащена вбудованою стабілізацією зображення, що забезпечує плавне відео під час зйомки з рук. Panasonic оцінює стабілізацію 5-осьового Dual IS 2 на рівні 6,5 ступенів у поєднанні з сумісним об'єктивом з оптичною стабілізацією, тоді як сам він розрахований на 5 ступенів. Крім того, датчик оснащений фазовим автофокусом, який, за словами Panasonic, дозволяє точно відстежувати об'єкти.

Хоча він має багато спільного з S5II, у S9 немає активного охолодження. В результаті вона не забезпечує можливості тривалого запису, як старша камера, через велику кількість виділяємого тепла. Модель поставляється з Panasonic V-log (звісно, враховуючи упор на LUT) та величезним списком форматів запису на додаток до MP4 Lite, включаючи вищезгаданий 6K з відкритим затвором у форматі 4:2:0, 10 біт, 5,9K (16:9) ) з роздільною здатністю до 4:2:0, 10 біт, Cinema 4K (4096 x 2160) з роздільною здатністю 29,97p у форматі 4:2:2, 10 біт, і стандартний 4K з роздільною здатністю 29,97p, 4:2:2 10 біт разом із опціями зйомки Full HD. Більш висока частота кадрів (до 59,94p) у Cinema 4K та стандартна роздільна здатність 4K також доступні з кропом у режимі APS-C. Для більш високої частоти кадрів, до 120 кадрів на секунду, потрібне зниження до Full HD, але це не призводить до кропу.

Остання важлива різниця між двома камерами полягає в тому, що S9 не має фізичного затвора. Panasonic заявляє, що для того, щоб камера залишалася такою ж компактною, їй довелося зробити вибір між затворним механізмом або IBIS, і вибір впав на друге.

Panasonic офіційно покаже Lumix S9 на виставці VidCon 2024 в Анагаймі, штат Каліфорнія, з 26 по 29 червня 2024 р., ще раз підкресливши цільового користувача та ринок. Камеру можна буде придбати наприкінці червня 2024 року за $1500 (тільки корпус) або в комплекті з об'єктивом 20-60mm F3.5-5.6 за $1800.


Читати також