Новини науки та високих технологій. 11.05.2024

Дайджест новин науки. Добірка новин технологій за тиждень. 11 травня 2024 року. Портал Експеримент

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Google представила смартфон Pixel 8a

смартфон Pixel 8a

Google без презентації презентувала бюджетний смартфон Pixel 8a. Пристрій отримав оновлений дизайн, а технічні характеристики опинилися в Мережі кілька місяців тому.

Pixel 8a оснастили 6,1-дюймовим AMOLED-екраном з роздільною здатністю 2400x1080 пікселів і яскравістю до 2 тис. ніт, що на 40% яскравіше минулого покоління. Підтримується частота оновлення до 120 Гц.

За продуктивність відповідає процесор Tensor G3, який розробили у Google. Крім того, встановлено додатковий чіп безпеки Titan M2. Смартфон підтримує функції на базі нейромереж, наприклад, обробку фотографій. Також інтегрована нейромережа Gemini, яка викликається довгим натисканням клавіші живлення.

У Pixel 8a встановлено модуль оперативної пам'яті на 8 ГБ, а обсяг постійної можна вибрати. Доступні версії на 128 та 256 ГБ. Із портів є USB-C 3.2. Підтримується Bluetooth 5.3, Wi-Fi 6E, NFC, GPS, Beidou, Galileo та ГЛОНАСС. Як операційна система встановлена Android 14, компанія обіцяє випускати оновлення протягом семи років.

Користувачі зі США вже можуть оформити замовлення на версію зі 128 ГБ за 500 доларів. Компанія почне надсилати замовлення 14 травня 2024 року. Поки що немає інформації про те, коли можна буде купити версію на 256 ГБ.

Intel хоче бути попереду всіх. Компанія викупила всі новітні машини ASML для літографії EUV з високою числовою апертурою до кінця року

Компанія Intel зробила велику ставку на технологію літографії EUV із високою числовою апертурою. Настільки велику, що викупила у ASML усі відповідні машини, які голландська компанія збудує до кінця поточного року.

Насправді в абсолютному вираженні це небагато — лише п'ять-шість установок. Першу Intel отримала ще у березні. Нагадаємо, одна така машина коштує близько 400 млн. доларів.

Нові машини потрібні Intel для випуску напівпровідникової продукції за техпроцесами Intel 18A, 14A та, можливо, більш тонким. Саме завдяки літографії EUV з високою числовою апертурою Intel сподівається випередити конкурентів, включаючи TSMC, яка поки що йде більш консервативним шляхом. Що цікаво, свого часу TSCM обійшла конкурентів так само: зробивши ставку на тоді ще нову технологію EUV. Тоді ж Intel відмовилася інвестувати в цей напрямок і, як ми тепер знаємо, помітно поступилася конкурентам за темпами освоєння нових техпроцесів, так і не зрівнявшись з ними.

Штучний інтелект замінить пошуковик Google? OpenAI нібито готується представити власну пошукову систему на базі ШІ

Компанія OpenAI планує перетворитися на конкурента для Google.

Компанія нібито має намір анонсувати свою пошукову систему на основі штучного інтелекту вже у понеділок.

У роботі компанії допомагає Microsoft, так як у неї з її пошуковиком Bing є досвід у цій сфері. Але поки неясно, чи буде кінцевий продукт пов'язаний з Microsoft або OpenAI просуватиме його, як виключно власний продукт.

Щоправда, вже після того, як у Мережі з'явилися дані новини, сама OpenAI підтвердила презентацію у понеділок, але глава компанії заявив, що на ній не покажуть ні GPT-5, ні пошукову систему.

Штучний інтелект заповнить за користувача поля у браузері

Компанія Microsoft працює над функцією автозаповнення для браузера Edge на основі штучного інтелекту.

Поки немає подробиць, оскільки нова функція була виявлена у вигляді згадки в коді ПЗ під назвою msEdgeAutofillUseGPTForAISuggestions, і включити її не можна.

Але функції автозаповнення в цілому нам відомі вже давно, а ШІ, який Microsoft і так активно інтегрує в тому числі в Edge, повинен допомогти зробити автозаповнення більш корисним у більшій кількості сценаріїв.

Домашня мережа Wi-Fi 7 — лише за 40 доларів. Роутер Xiaomi BE5000 надійшов у продаж у Китаї

У Xiaomi з'явився новий роутер з підтримкою Wi-Fi 7: новинку, названу Xiaomi BE5000, вже можна купити в Китаї, ціна — лише 40 доларів.

Xiaomi BE5000 працює під керуванням HyperOS та підтримує створення MESH-мереж. Максимальна швидкість передачі даних у провідній мережі - 5011 Мбіт/с. За даними творців, пропускна спроможність та швидкість передачі даних, у порівнянні з Wi-Fi 6, більше на 68% та 48% відповідно. Технології Multi-Link Operation та Xrange 2.0 покликані полегшити підключення пристроїв до роутера та розширити покриття.

Xiaomi BE5000 отримав п'ять антен, один порт 2,5 Гбітс/с і три гігабітні порти. Поки невідомо, чи Xiaomi планує випустити цю модель на глобальний ринок.

SpaceX побудує гігантський стартовий комплекс для масових запусків Starship: ракети злітатимуть майже щотижня

Компанія SpaceX має намір побудувати спеціалізований стартовий комплекс для своїх ракет Starship. Як повідомляє Bloomberg, нові потужності розмістяться на території Космічного центру імені Джона Кеннеді у Флориді.

Згідно з оцінкою SpaceX, новий стартовий комплекс дозволить компанії провадити до 44 запусків кораблів Starship на рік. Раніше Федеральне управління цивільної авіації США оголосило про підготовку заяви про вплив проекту на довкілля, що є важливим документом для схвалення будівництва.

Starship задумана Ілоном Маском як універсальна транспортна система для пілотованих польотів на навколоземну орбіту, виведення супутників, а також місій до Місяця, Марса та інших планет. Передбачається, що багаторазові надважкий прискорювач Super Heavy і корабель Starship здійснюватимуть вертикальні зльоти та посадки.

Поки всі три спроби SpaceX запустити прототип Starship на орбіту Землі закінчувалися невдачею на різних етапах. Четвертий запуск очікується найближчим часом.

Reddit вводить нові правила використання своїх даних на тлі багатомільйонних угод із розробниками ШІ

Reddit оприлюднила нову політику, що регулює використання даних, включаючи заборону на відправку реклами користувачам без їхньої згоди. Компанія прагне збільшити доходи за рахунок ліцензійних угод з розробниками штучного інтелекту та інші компаніями.

Політика сайту щодо контенту забороняє ліцензіатам даних використовувати видалені повідомлення або коментарі, надавати цей контент правоохоронним органам або використовувати повідомлення у спосіб, що порушує права інтелектуальної власності, серед інших обмежень.

"Важливо сформулювати керівні принципи частково тому, що існує думка, ніби компанії, що ліцензують дані Reddit, можуть робити з матеріалом все, що захочуть", - заявив директор з правових питань Бен Лі.

Компанія уклала ліцензійну угоду з Google, що належить Alphabet Inc., на суму $60 000 000 для допомоги у навчанні великих мовних моделей — технології, що лежить в основі штучного генеративного інтелекту, — і веде переговори з іншими компаніями, що займаються ШІ.

"Вони не можуть спробувати перепроектувати особистість нашого користувача", - сказав співзасновник і генеральний директор Стів Гаффман, маючи на увазі компанії, які платять за використання даних Reddit. Зокрема, не можуть використовувати дані для таргетованої реклами і не можуть створити конкурента Reddit.

Гаффман також заявив, що Reddit не передаватиме особисті дані, такі як особисті повідомлення, адреси електронної пошти або номери телефонів. У першому кварталі Reddit мав понад 82,7 мільйона щоденних користувачів по всьому світу, що на 37% більше, ніж роком раніше.

Проте майданчик нагадав користувачам, що це «по суті» публічна платформа. «Більша частина платформи є загальнодоступною і доступною кожному, навіть без облікового запису», — йдеться в політиці компанії щодо контенту.

Гаффман зазначив, що Google був хорошим партнером, але інші компанії "скористалися" Reddit, збираючи дані сайту без дозволу для навчання моделей ШІ або використовуючи контент платформи, не відправляючи користувачів назад на сайт.

«Ми не проти використання даних для навчання ШІ, – сказав Гаффман. — Ми просто хочемо це зробити на чітких умовах».

Раніше цього року Федеральна торгова комісія розпочала розслідування планів Reddit щодо ліцензування свого контенту. Гаффман повідомив, що переговори знаходяться на ранній стадії і відмовився поділитися подробицями. Раніше компанія заявила, що не вважає, ніби вона брала участь у недобросовісних або діях, що вводять в оману.

Бізнес Reddit за ліцензуванням штучного інтелекту невеликий, але зростаючий. Гаффман не розкрив деталі угоди з Google, але зазначив, що типові умови можуть змінюватись від того, як довго резюме Reddit може відображатися в пошуку Google, до того, чи ліцензіат повинен відображати брендинг Reddit в результатах, що генеруються ШІ.

Reddit підписав ліцензійні угоди на загальну суму $203 000 000 від двох до трьох років. У минулому кварталі компанія заробила близько $20 000 000 від угод із контентом для ШІ і розраховує отримати понад $60 000 000 до кінця року.

В Ісландії запустили найбільшу у світі установку з очищення атмосфери від вуглекислого газу

установка з очищення атмосфери

В Ісландії запрацював найбільший у світі завод із очищення атмосфери Землі від забруднюючих речовин.

Фабрика під назвою Mammoth є другою комерційною установкою прямого уловлювання вуглекислого газу з атмосфери. Її побудувала компанія Climeworks, і ця фабрика в 10 разів більша за першу, відкриту в 2021 році.

Mammoth вловлює вуглекислий газ із повітря, а потім закачує його в надра землі. Установка зможе витягувати з атмосфери 36 000 тонн вуглецю на рік. У США при цьому наприкінці поточного року планують запустити фабрику, яка зможе видобувати 500 000 тонн на рік.

При цьому такі установки часом критикують навіть екологи, зазначаючи, що вони є неефективними, дорогими і відволікають від питань зниження викидів. Climeworks не називає точну суму, але каже, що ціна кожної тонни забраного з атмосфери вуглекислого газу ближча до 1000 доларів, ніж до 100 доларів. Саме 100 доларів за тонну вважається тим граничним значенням, при якому подібна технологія може стати масовою та життєздатною. Але сама Climeworks каже, що мети у 100 доларів за тонну вона зможе досягти лише приблизно до 2050 року. Звичайно, якщо суттєво не нарощувати теми будівництва таких установок.

Також можна відзначити, що вчені говорять про 70 млн. тонн щорічно, які потрібно видаляти з атмосфери для досягнення глобальних кліматичних цілей.


Читати також