Новини науки та високих технологій. 10.06.2024

Новини науки та високих технологій. 10.06.2024

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Adobe дозволила собі доступ до всього контенту користувачів своїх програм. Ця умова є в новій угоді користувача, і її не можна відмінити

Компанія Google «дозволила» собі конфіскувати смартфони користувачів, а тепер стало відомо, що Adobe у своїх оновлених умовах обслуговування вказує, що має право отримати доступ до контенту користувачів.

Відповідно до нових правил, компанія може отримувати доступ до контенту, створеного користувачами в додатках Adobe, і переглядати їх як автоматичними, так і ручними методами, а також аналізувати ці матеріали з використанням таких методів, як машинне навчання.

Фактично ніяких матеріалів, створених або відредагованих через ПЗ Adobe, не захищено від потенційного доступу розробників. Більше того, Adobe не дає можливості не погоджуватися з новими правилами і, що ще дивовижніше, додатки Adobe після появи цього пункту правила навіть не можна видалити, без попередньої згоди із цими правилами.

Враховуючи, які додатки Adobe використовуються професійно, легко уявити ситуацію, коли йдеться про доступ розробників до матеріалів, які знаходяться під дією різного роду угод про нерозголошення.

Після того, як у ЗМІ зчинився галас, Жеремі Ноґер, директор з продукту екосистеми Substance 3D, прокоментував ситуацію, заявивши, що Adobe «не отримує доступу до проєктів користувачів Substance, не читає їх у жодній формі і не має жодних засобів для цього». Однак пункт угоди суперечить заяві Ноґера.

Google має право конфіскувати ваш смартфон без компенсації?

Apple нерідко критикують за різні нюанси щодо політики ремонту, але Google, схоже, вирішила разом переплюнути всіх конкурентів. На сторінці компанії з описом умов та положень програми обслуговування та ремонту сказано, що Google може конфіскувати ваш смартфон Pixel. І не лише смартфон.

Компанія недвозначно говорить про те, що якщо користувач відправить до сервісного центру Google смартфон Pixel, який раніше був відремонтований із застосуванням неофіційних компонентів, цей смартфон просто не повернуть.

Неавторизовані деталі. Не надсилайте пристрій, який містить деталі, які не схвалені Google. В іншому випадку, ваш пристрій не буде вам повернуто

Наскільки це законно, неясно, але цілком імовірно, що не законно. Даний пункт з'явився у Google влітку минулого року, але загалом залишився непоміченим. Однак тепер, коли в ЗМІ зчинився галас, Google швидко зорієнтувалася і заявила, що не залишатиме собі пристрої з неоригінальними запчастинами.

Якщо клієнт відправляє свій Pixel у Google для ремонту, ми не залишимо його незалежно від того, чи має він неоригінальні деталі чи ні. У певних ситуаціях ми не зможемо завершити ремонт через проблеми з безпекою. У цьому випадку ми або відправимо його назад клієнту, або разом із ним визначимо подальші дії. Клієнти також можуть вільно вибирати варіанти ремонту, які підходять їм найкраще. Ми оновлюємо наші умови використання, щоб прояснити це.

Google випадково опублікувала 2500 сторінок технічної документації свого пошукача

Наприкінці травня до мережі потрапили внутрішні документи Google, які розкривають деякі принципи роботи пошукового алгоритму компанії. Наприклад, стало відомо, що вона використовує дані Chrome для ранжування сайтів і складає «білі списки» джерел під окремі події новин. Через тиждень журналісти дізналися про можливі багаторічні порушення правил безпеки та конфіденційності користувачів, які відбувалися в Google. Компанія була змушена визнати, що всі дані, що потрапили в мережу, вірні.

Не можна сказати, що опублікована інформація є несподіваною для SEO-експертів. Про якісь речі вони вже підозрювали й раніше. Але багато з того, що потрапило в витік, розходиться з офіційними заявами Google, які вони робили багато років. Це, безумовно, підриває довіру до компанії.

SpaceX добудовує Starfactory на космодромі в Бока-Чіка, щоб виготовляти по одній Starship на день

Виробничий майданчик Starbase отримує розширення під назвою Starfactory, яке має допомогти планам SpaceX виготовляти щонайменше одну мегаракету на день.

Вартість будівництва Starfactory, яка займе 9 290 кв. м. заводських приміщень Starbase, сягає $100 млн.

Після надзвичайно успішного четвертого випробувального польоту Starship (обидва ступені вдалося приводнити),  Кейт Тайс, менеджер відділу розробки систем якості SpaceX заявила про плани виготовлення однієї такої ракети на день і майбутній вихід з виробничої лінії Starship Version 2.

Starship Version 2 призначена для легшого та масового виробництва (саме на новій Starfactory) і, за чутками, містить більше палива, має меншу суху вагу (без палива), а також більш надійна і має деякі аеродинамічні зміни (зокрема, в плавниках — один такий, як пам’ятаєте, фактично розплавився під час четвертого польоту).

Microsoft інвестує майже $3 мільярди у проєкти розвитку ШІ в Японії

Американська технологічна компанія Microsoft оголосила, що протягом наступних двох років інвестує 2,9 млрд доларів у проєкти розвитку штучного інтелекту в Японії, що стане найбільшими вкладеннями в країні для цієї компанії.
Про це оголосив президент компанії Microsoft Бред Сміт під час зустрічі з прем'єр-міністром Японії Фуміо Кішідою, який перебуває з візитом у США.

Плани включають розширення об'єктів у містах Токіо та Осака для збільшення потужності центрів обробки даних, що мають вирішальне значення для генеративного штучного інтелекту. Планується впровадження графічних процесорів чи передових напівпровідників штучного інтелекту.

Компанія також планує створити дослідницьку базу в Токіо, щоб підвищити продуктивність та вирішити соціально-економічні проблеми Японії за допомогою штучного інтелекту та робототехніки.

Крім того, Microsoft прагнутиме розвивати кваліфіковані кадри в галузі штучного інтелекту, забезпечивши підготовку 3 млн постійних і тимчасових співробітників протягом наступних трьох років.

Компанія повідомляє, що надаватиме програми підвищення кваліфікації в галузі штучного інтелекту для жінок та професійну підготовку для розробників штучного інтелекту.

Очікується, що Microsoft також зміцнить співпрацю з урядом Японії в галузі кібербезпеки, включаючи обмін інформацією.


Читати також