Чому не можна носити контактні лінзи більше терміну придатності

Чому не можна носити контактні лінзи більше терміну придатності

Очі надто вразливий і важливий орган, а тому дбати про них — означає не лише підтримувати гігієну, але й безпечно користуватися контактними лінзами. Проте не всі знають, чому таку оптику не можна використовувати після закінчення терміну придатності, а краще підібрати нові  лінзи на місяць

Тож пояснюємо, чим саме порушення терміну придатності лінз може обернутися для здоров’я зору. 

Чому не можна носити контактні лінзи більше терміну придатності

Ризик інфекцій

З часом на поверхні лінз накопичуються бактерії та мікроорганізми. Чим довше ви носите лінзи, тим більше їх стає, а це підвищує ризик розвитку інфекцій очей, таких як:

  • кератит: запалення рогівки, яке може призвести до помутніння рогівки та втрати зору;
  • кон'юнктивіт: запалення кон'юнктиви, слизової оболонки, що вкриває білок ока та внутрішню поверхню повік;
  • блефарит: запалення країв повік, що провокує почервоніння, свербіння та лущення шкіри повік.

Дослідження доводять, що люди, які носили контактні лінзи довше, ніж рекомендовано, мали в 6 разів більший ризик розвитку кератиту, ніж ті, хто дотримувався терміну придатності.

Тож якщо ви помітили, що час поміняти й свої лінзи, пам’ятайте про консультацію лікаря-офтальмолога, яку можна отримати відразу у спеціалізованому магазині Оптика Люксор, підбираючи лінзи оригінальних брендів до своїх потреб. 

Пошкодження лінз

Матеріал лінз не вічний, він також пошкоджується — стає більш крихким і менш комфортним для використання. А це прямо зашкоджує здоров’ю очей. 

  • Подряпин на поверхні лінз можуть подразнювати очі й підвищувати ризик інфекцій.
  • Тріщини на лінзах можуть призвести до того, що мікрочастинки скельця потраплять в око й пошкодять рогівку.

Зниження якості зору

З часом лінзи втрачають свою форму й оптичні властивості. А це також має свої наслідки для очей.

  • Погіршення чіткості зору: лінзи можуть стати менш ефективними в корекції зору, ваша картинка стане розмитою або спотвореною.
  • Збільшення астигматизму: лінзи можуть втрачати свою здатність коригувати астигматизм, що призведе до спотворення зображення.

Старі лінзи гірше пропускають кисень до ока 

Кисень необхідний для здоров'я рогівки — зовнішнього шару ока, який не має власних кровоносних судин, а тому отримує кисень з повітря. Якщо рогівка не отримує достатньо кисню, вона пошкоджується. А пошкодження рогівки, своєю чергою, може спровокувати серйозні проблеми зі здоров'ям очей. 

  • Кератит: запалення рогівки, яке може призвести до помутніння рогівки та втрати зору.
  • Гіпоксія рогівки: нестача кисню в рогівці, яка супроводжується болем, почервонінням і набряком рогівки.
  • Неоваскуляризація рогівки:  патологічне розростання рогівки. Здорова рогівка зазвичай не має судин, і вростання нових судин при неоваскуляризації в цій зоні — відхилення від норми. Цей стан провокує помутніння рогівки й втрату зору. 

З часом лінзи можуть деформуватися і нещільно прилягати до ока

З часом матеріал лінз втрачає свою придатність. Такі лінзи стають менш еластичними та важче зберігають свою форму. А деформовані лінзи нещільно прилягають до ока, в результаті світлові промені не фокусуються правильно на сітківці й погіршують якість зору.

Таке погіршення якості зору може включати:

  • розмитість зору,
  • двоїння,
  • появу ореолів навколо джерел світла,
  • зниження контрастності.

Тож будь-які старі лінзи втрачають свої захисні й функціональні властивості, а тому шанс отримати запалення й проблеми із зором в них значно зростає. В Оптика Люксор ви можете підібрати якісні контактні лінзи та засоби для їхнього догляду — різні типи розчинів та контейнери для зберігання. Не знаєте, на чому зупинитись? Тут працюють кваліфіковані оптометристи, які допоможуть з оглядом та вибором. Головне дбати про свій зір правильно.  


Читати також