KyivBookFest 2024: дитяча програма та участь видавництва «Ранок»

KyivBookFest 2024: дитяча програма та участь видавництва «Ранок»

KyivBookFest: якою буде дитяча програма фестивалю

Уже за два тижні в Києві стартує другий книжковий фестиваль KyivBookFest. Як повідомляють організатори, у межах фестивалю заплановано десятки цікавих заходів. У події братимуть участь близько 150 учасників.

Серед них — харківське видавництво «Ранок». Нещодавно стало відомо, що видавництво буде партнером KyivBookFest для організації програми дитячого блоку. Його кураторкою стала Олена Носоненко, паблішерка відділу дитячої літератури «Ранку».

У нашому інтерв’ю з Оленою Носоненко та Анною Єфіменко, директоркою з маркетингу видавництва, читайте про підготовку до фестивалю, особливості дитячої програми та очікування «Ранку» від KyivBookFest 2024.

Ви стали куратором дитячої програми «Junior book fest» та берете активну участь у підготовці до фестивалю. Розкажіть, які цікаві події готуються та чим буде особлива ця програма?

О. Н.: Цьогоріч ми вирішили відокремити заходи для дорослих від подій, що розраховані на молодшу аудиторію. Тому дитячу програму KBF виділили в окремий комплекс заходів, якому дали назву «Junior book fest». Упевнена, і дітям, і дорослим буде комфортніше і зручніше орієнтуватися в розкладі заходів саме для дитячої аудиторії. Крім того, події для дітей матимуть свою окрему зону. Усі зустрічі та лекції, що розраховані на найменших відвідувачів фестивалю, будуть проходити на одній локації на другому поверсі. Тобто батькам і дітям не потрібно переходити з місця на місце, знайти цікаву подію буде простіше.

Щодо програми «Junior book fest» можу сказати, що в цьому році вона дуже цікава і різноманітна. Серед заходів будуть презентації, читанки, майстерки, квести, квіз, пікнік і навіть мітинг. На кожен вік, на будь-яке книжкове вподобання. Тут маю подякувати усім видавництвам за оригінальні ідеї, за прагнення дивувати і надихати. А батькам раджу приходити на фестиваль разом із дітьми, адже ми готуємо багато цікавих подій.

А як щодо самих батьків: чи плануються для них пізнавальні заходи й лекції про виховання та розвиток дітей?

О. Н.: Так, у програмі є декілька заходів саме для батьківської аудиторії. Вони не лише про виховання чи розвиток, а й про любов до книжок, про спільне пізнання світу з дітьми. На таких заходах можна почути багато важливої та корисної для себе інформації, а ще дізнатися про якісь книжки, на які батьки мають звернути увагу. Повний розклад програми стане відомий уже незабаром, тож раджу батькам підібрати для себе цікаві події та відвідати їх.

А як готується до KyivBookFest видавництво «Ранок»? Які цікаві події заплановані на фестивалі?

О. Н.: Ми також готуємо дуже велику та різноманітну програму. Плануємо заходи для батьків, дошкільнят, молодших школярів й окремо для підлітків. Це будуть лекції, майстерки, зустрічі з письменницями і блогерами. Поки не можу все розповісти, але рекомендую слідкувати за соцмережами і видавництва, і самого KyivBookFest, адже скоро там будуть з’являтися перші анонси. Можу лише запевнити, що цікавих заходів буде справді багато. Загалом фестиваль надає видавництвам широкі можливості для проведення різних подій, ми цьому дуже тішимося.

Яку книги візьмете із собою на фестиваль? Як загалом змінилися книжкові вподобання читачів, чи не помічаєте ви спаду попиту на дитячу літературу та які книжки для дітей найчастіше купують на фестивалях?

А. Є.: Попит на дитячу літературу завжди залишається високим, хоча ми й спостерігаємо незначний спад продажів у віковій категорії книжок для малюків. Найімовірніше це пов’язано саме із демографічною ситуацією в країні та іншими наслідками війни. Проте в інших категоріях змін не відбулося. Певною мірою ми навіть помічаємо збільшення продажів в категоріях книжок для дітей віком від 4 до 8 років.

Щодо того, що найчастіше купують, то тут можна сказати впевнено, що лідером залишається патріотична тематика. Це, наприклад, серія про Пса Патрона, «Історії про життя 50 українців» та продовження цього видання, «Україна. Від первісних часів до сьогодення», «Пасіка Україна та інші казки з війни» тощо. Також досить популярними залишаються книжки за мотивами різних мультфільмів, серед яких «МАВКА. Берегиня Лісу» та книжки серії «Ґравіті Фолз». Ці та інші книжки наші читачі зможуть придбати на цьогорічному KyivBookFest.

Які ваші загальні очікування від KyivBookFest 2024, що стартує вже за три тижні?

А. Є.: Ми запланували багато подій, тож маємо надію, що для відвідувачів фестивалю він стане незабутнім і надзвичайно цікавим. Звісно ж, сподіваємося і на гарні продажі. У межах нашого стенда ми представимо багато популярних книг й останні новинки на будь-який вік та будь-які вподобання.  

А ще, враховуючи, що ми є куратором дитячого блоку цього року, дуже хочемо, аби все пройшло чудово й щоб відвідувачі обов’язково знайшли для себе щось цікаве та особливе. Сподіваємося, «Junior book fest» сподобається і маленьким гостям фестивалю, і їхнім батькам.

Читати також


up