26.08.2024
Мистецтво
eye 1670

Топові відео про мистецтво. Добірка за тиждень. 26.08.2024

Топові відео про мистецтво. Добірка за тиждень. 26.08.2024

Вероніка Рупенталь зібрала для вас найцікавіші відео про культуру та мистецтво за тиждень. Корисний і розважальний контент для вашого відпочинку. Приємного перегляду!

Протягом п’яти років письменник Василь Шкляр працював над романом «Заячий костел», що присвячений литовському національно-визвольному руху. Книжку презентуватимуть на KyivBookFest, який відбудеться 5-8 вересня 2024 року. Що дало письменникові поштовх писати історичний роман про литовський рух опору, не знаючи мову? В ефірі «Культури на часі» ведуча Люда Чиркова поспілкувалася з Василем Шклярем про символізм назви й роботу над романом. Говорили також про те, як авторові вдалося дізнатися ексклюзивні факти від литовських партизанів, про вивчення історичних джерел і консультації фахівців, про звʼязки між українськими та литовськими повстанцями і як роман «Заячий костел» попри литовську тематику залишається в українському контексті. 

У новому випуску поговоримо про «Крашанку» та «Лишайся онлайн», фільми, які довго не виходили на стримінгових платформах, але гідні уваги, якщо ви слідкуєте за українським кінематографом. Згадаю також «Конотопську відьму», яку саме можна буде переглянути у кінотеатрах і яка претендує на те, аби стати українським фільмом року. Чи можна це взагалі дивитись, які плюси і мінуси цього кіно та чому не варто нашим режисерам говорити про війну прямо чи опосередковано?

Сьогодні я розповім секрет шаленої популярності комедійних фільмів нульових. На початку нового століття кінокомедій з неймовірним азартом увірвалися на великі екрани, розвиваючі межі дозволеного та втілюючи у реальність єдине бажання глядачів сміятися. Нульові стали апогеєм сміливого гумору, божевільних сюжетів та дивакуватих персонажів. Вони змінили жанр та ознаменували його занепад. Всім приємного перегляду! 

Dimmu Borgir розстались із гітаристом, який пробув із гуртом майже 25 років, а Anthrax готують сюрпризи для фанатів на наступному альбому. Тим часом Coroner повертаються із новим альбомом, а Pantera підготувалаи справжній сюрприз для своїх фанатів. Метал живий і почувається прекрасно, тож давайте подивимось, що дає йому життя сьогодні. Погнали!

Виставка «Театр Віктора Гукайла: перевтілення та метафізика» присвячена одному з важливих аспектів творчорсті українського графіка, художника книги, сценографа й дизайнера Віктора Гукайла (1948-2023), а саме — феномену перевтілення. На виставці представлено твори Віктора Гукайла, котрі розкривають трансформаційно-перформативне кредо його творчості. На виставці також здійснено спробу відтворити метафізичну віртуальну лабораторію митця, з якої Віктор Гукайло черпав своє натхнення.

Є ідея для книги, але складно підступитися до написання? Замість письма перемикаєшся на тікток? Книгу написано, але що далі - невідомо? Де знайти перших читачів? Всі ці болі нам відомі! 15 серпня о 20:30 на каналі “Фантастичні talk(s)” поговоримо про те, як написати і видати книгу, презентувати свою працю в соцмережі й офлайн-подіях і на що треба звертати увагу при перших кроках у видавничій сфері із письменницями, співавторками подкасту “Пішли писати” Оленою Кузьміною і Юлією Кубай!

Сьогодні разом зі Степаном Процюком поговоримо про роман Івана Багряного "Сад Гетсиманський".

Читати також


up