11.09.2024
Історія
eye 383

Втеча Святої родини до Єгипту

Втеча Святої родини до Єгипту

Є в нашій колекції загадкові твори, які, ми впевнені в цьому, заслуговують не тільки ґрунтовних досліджень істориками і мистецтвознавцями, але й можуть стати об’єктом для написання захопливого художнього твору.
Один з них – барельєф ХІХ століття «Втеча Святої родини до Єгипту», що походить з церкви св. Михаїла у Львові. Барельєф цікавий, насамперед, не традиційним сюжетом або авторською технікою виконання. Викликає зацікавлення чоловіча фігура у верхньому правому куті з яскравими ознаками жіночої статі, з помітно окресленими невеликими рогами, яка тримає в одній руці рибу, а в другій – тризуб. Ця постать стоїть на фрагменті храмової (?) стіни і ніби зустрічає Марію з Ісусом та Йосифом.
Передусім постає цілком природне питання: чому андрогін з усіма описаними вище атрибутами зображений тут? Ми можемо обґрунтовувати різноманітні теорії, але саме такі іконографічні сюжети нам поки не відомі.

Вже в жовтні ми опублікуємо 1200 пам’яток з колекції Львівського музею історії релігії на нашому сайті.

Опис барельєфу за статтею Ірини Гаюк «Дохристиянський релігійний контекст християнської символіки (на прикладі барельєфу «Втеча Святої Родини до Єгипту» з Львівського музею історії релігії» // Історія релігій в Україні: науковий щорічник. Львів, 2018. – Вип. 28. Ч. ІІ.

#запідтримкиУКФ
#львівський_музей_історії_релігії
Департамент з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА

Читати також


up