08.09.2024
Історія
eye 293

Колекція єврейського срібла

Колекція єврейського срібла

Колекція єврейського срібла є однією з найбільш цікавих і вартісних у збірці музею. Вона нараховує до 50 предметів, які датуються XVII–ХХ століттям. Це – невелика колекція, але вона формувалася вже після Другої світової війни, в умовах, коли предмети, що зберігались в єврейських сім’ях, майже всі пропали під час Голокосту, вироби ж з дорогоцінних металів, що зберігались в синагогах, були конфісковані нацистами і вивезені на територію Австрії, звідки до України вже не повернулися.

Основою колекції єврейського церемоніального срібла музею стали предмети, конфісковані органами радянської влади в останній діючій синагозі Львова на вул. Вугільній (колишній «Якуб Гланзер Шуле»). Як випливає з аналізу дарчих написів на предметах, до синагоги вони потрапили вже в післявоєнний час, до того, в 20-30-х роках ХХ століття, були подаровані маленьким синагогам єврейських релігійних товариств («хевра кадіша»). Після 1945 року врятовані речі зносили до єдиної синагоги, в якій були дозволені богослужіння.

Ще одним джерелом поповнення колекції став скарб, знайдений взимку 1976–1977 років під час земляних робіт в місті Журавно Львівської області.

Щодо предметів, які стосуються відправлення культу вдома, в колі сім’ї, то основна частина таких предметів потрапила до музею зі скарбу, знайденого під час земляних робіт 1985 року у Львові, на вул. Хімічній.

З цієї колекції сьогодні презентуємо срібну корону на Тору, що створена Фрідріхом Георгом Трішем у Відні 1868 року і була подарована Журавненській синагозі у 1876 році.

З іншими предметами юдаїки з нашої колекції зможете ознайомитися на нашому сайті вже у жовтні.

У тексті використано матеріали каталогу Максима Мартина «Ритуальне юдейське срібло з фондів Львівського музею історії релігії. – Львів, 2018.

#запідтримкиУКФ

#львівський_музей_історії_релігії

Департамент з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА.

Читати також


up