30.08.2024
Історія
eye 3396

«Мадонна з немовлям» Симона Чеховича

«Мадонна з немовлям»  Симона Чеховича. Скарби Львівського музею історії релігії

В музейній колекції зберігається велика кількість сакрального живопису. Однією з наших перлин є картина «Мадонна з немовлям» авторства Симона Чеховича.

Ми зберігаємо дванадцять живописних полотен і одинадцять творів живопису написаних олійними фарбами на мідних пластинах – стацій «Страстей Христових», що були виконані митцем на замовлення коронного гетьмана Речі Посполитої Вацлава Жевуського протягом 1762 – 1767 років у Підгорецькому замку.

Мадонна з Немовлям. Симон Чехович

Роботи «генія бароко» реставровано у 2020 році. Консерваційно-реставраційні заходи здійснили керівниця реставрації, завідувачка науково-реставраційного відділу музею Марія Боньковська і художниця-реставраторка відділу живопису Мирослава Якимович.

Мирослава Якимович та Марія Боньковська
Мирослава Якимович та Марія Боньковська

Симон Чехович (1689 – 1775) – навчався живописному мистецтву у Римі, де був прийнятий до академії святого Луки. Перебуваючи тривалий час в Італії, Симон Чехович «увібрав» у себе всі характерні риси та ідеї, притаманні бароковому живопису: еклектизм, ідею порядку, єдності простору і часу, театральності, а також роль і значення глядача в картині. Повернувшись до Речі Посполитої, стає надзвичайно популярним – працює в Кракові, Варшаві, Любліні, Познані, Кельцях, Венгруві, Вільнюсі, Полоцьку, Підгірцях, Олеську та багатьох інших містах.

В Підгірцях вже існувала унікальна збірка тканин і зброї ХVІІ ст., турецьких шовкових наметів, які були трофеями Яна ІІІ Собєського в ході перемоги під Віднем 1683 р. Для декорування інтер’єрів Жевуський запрошував до Підгірців знаних живописців, в тому числі і Чеховича. Для Підгорецького замку він створив 107 робіт.

Підгорецький замок був фактично музеєм, який складався з урочистих залів: «Золотий зал», «Дзеркальний», «Зелений зал» та каплиця. Тут зберігалися твори як європейських так і місцевих майстрів.

Згідно інвентарних описів 1939 року, колекція творів Симона Чеховича на полотні з фондів Львівського музею історії релігії в минулому зберігалася у «Зеленій залі» палацу. Цикл «Страстей Христових», написаних на металі (на міді), знаходився у замковій каплиці.

З іншими сакральними творами Симона Чеховича з нашої колекції зможете ознайомитися на нашому сайті вже у жовтні!

У тексті використано матеріали книги Тетяни Сабодаш «Симон Чехович (1689-1775). Художник бароко», Львів, Дрогобич. – «Коло», 2020 р. 

#запідтримкиУКФ

#львівський_музей_історії_релігії

Департамент з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА

Читати також


up