08-12-2022 Розваги 402

Бергман, Феррара, Верховен: 7 вражаючих rape and revenge фільмів

Бергман, Феррара, Верховен: 7 вражаючих rape and revenge фільмів

«Перспективна дівчина» — трилер Еміральди Феннел про героїню, яка йде з університету і вирішує присвятити життя помсті потенційним ґвалтівникам. Це не лише актуальне кіно епохи #metoo, але й з деякими поправками представник півстолітнього піджанру rape and revenge про помсту за зґвалтування. Згадуємо ще 8 фільмів, присвячених темі rape and revenge.

Дівоче джерело (1960) / Jungfrukällan

Дівоче джерело (1960) Jungfrukällan

«Дівоче джерело» — один із найдоступніших фільмів Інгмара Бергмана, заснована на класичній шведській баладі релігійної притчи про вину та втрату невинності, а також один із ранніх представників піджанру rape and revenge. Дія відбувається у середньовічній Швеції — двох сестер, побожну християнку та віруючу в Одіна язичницю, відправляють доставити свічки до місцевої церкви. У глухому лісі дівчата роз'їжджаються, молодша зустрічає трьох братів-розбійників, які ґвалтують її та вбивають. Після цього чоловіки вирушають у дорогу і на ніч залишаються в будинку батька дівчат - той дізнається про те, що сталося, і вимагає чесного бою з кожним з братів. У 1972 році натхненний «Дівочим джерелом» Вес Крейвен випустив сучасний ремейк «Останній будинок ліворуч», про провінційних дівчат, які замість церкви вирушають на рок-концерт до міста.

День жінки (1978) / Day of the Woman

День жінки (1978) / Day of the Woman

Класичний представник жанру і водночас один із найнеоднозначніших фільмів в історії, який можна з однаковим успіхом зустріти у списках найгірших та культових картин. Письменниця-початківець Дженніфер знімає заміський будинок, щоб закінчити дебютний роман. Четверо місцевих чоловіків дізнаються, що героїня приїхала одна, тому вламуються до неї додому, ґвалтують дівчину, жорстоко б'ють і рвуть її рукописи. Прийшовши в себе героїня збирається з силами, йде до церкви, заздалегідь вибачаючись за скоєне, і починає безжально мститися кожному з чоловіків по черзі. Власне, це весь сюжет, що ідеально вписується в триактну структуру rape and revenge фільмів, але набагато важливіші тут натуралізм і жорстокість окремих епізодів, які шокували глядачів 40 років тому. Хоча, варто визнати, вони і зараз вражають і виглядають набагато неприємніше, ніж ремейк, що вийшов 11 років тому «Я плюю на ваші могили».

Інсіанг (1976) / Insiang

Інсіанг (1976) / Insiang

Майже не відомий в Україні, але визнаний класикою світового кінематографа шедевр філіппінського режисера Ліно Брока. У 2015 році він був відреставрований фондом Мартіна Скорсезе та показаний на найбільших фестивалях світу, де його із захопленням ухвалила преса. Інсіанг — ім'я головної героїні, яка мститься одразу двом чоловікам: зґвалтувавшему її залицяльнику матері і своєму молодому чоловікові, який кинув дівчину після сексу. Однак це не стільки фільм про помсту, скільки критика політичного режиму Філіппін 1970-х та дослідження впливу соціального оточення — убогість, організована злочинність, повний розпач та відсутність амбіцій у громадян.

Міс «45 калібр» (1981) / Ms .45

Міс «45 калібр» (1981) / Ms .45

Один із головних фільмів Абеля Феррари — вічно невизнаного та недооціненого режисера, який у вузьких синефільських колах давно отримав статус живого класика. «Міс «45 калібр»» — це його дещо іронічний погляд на жанр і натхненний «Таксистом» та «Жагаю смерті» трилер. Непримітну і німу (вже багато про що говорить) дівчину на ім'я Тана (скорочено від Танатоса) гвалтують двічі на день — другого чоловіка, грабіжника, який чекає на неї в квартирі, вона вбиває і розчленовує. Взявши його пістолет 45-го калібру, Тана у відвертому вбранні виходить на вулиці Нью-Йорка і починає мститися чоловікам. Закінчується історія теж іронічно – героїню б'є у спину ножем дівчина.

Вона (2016) / Elle

Вона (2016) / Elle

Один із найсуперечливіших і найскандальніших представників жанру — зненавидений одними і вихвалений іншими трилер Пола Верговена «Вона». Це метафорична, повна недомовок та відкрита до інтерпретацій історія жінки, яка стає жертвою зґвалтування у власному будинку. Через свою сім'ю, сумно відому на всю країну, вона не звертається до поліції і починає гру з ґвалтівником, який повідомляє, що постійно стежить за нею. Героїня Ізабель Юппер відмовляється бути жертвою та втрачати контроль над ситуацією. З табуйованої теми Верховен, майстер еротичних драм, створює провокаційне дослідження сексуальних бажань, сорому та переживання травматичного досвіду.

Комівояжер (2016) / The Salesman

Комівояжер (2016) / The Salesman

Один із головних фільмів іранського режисера Асгара Фархаді, дворазового лауреата премії «Оскар». «Комівояжер» — винахідлива спроба поєднати побутову драму з театральною постановкою: за сюжетом подружжя, яке грає в місцевому театрі в класичній п'єсі «Смерть комівояжера», екстрено переїжджає у орендовану квартиру — там на жінку, що залишилася, вночі здійснюють напад. Героїня нічого не пам'ятає про те, що сталося, але її чоловік дізнається, що раніше у квартирі жила секс-працівниця, і розуміє, що його дружину зґвалтували. Фархаді досліджує, як зґвалтування — начебто суто жіноча психічна і сексуальна травма — змушує чоловіка відчувати злість і раптовий сором, а непереборне бажання помститися починає руйнувати сімейне життя.

Помста (2017) / Revenge

Помста (2017) / Revenge

Феміністський трилер, у якому головна героїня мститься чоловікам за зґвалтування та жінконенависництво. За сюжетом мільйонер вирушає до віддаленої резиденції з новою коханкою, але спокійні вихідні порушує приїзд його відбитих друзів, які запланували щорічне полювання. Один із них ґвалтує героїню — коли шокована дівчина відмовляється від грошей за мовчання і погрожує розповісти дружині коханця про їхні стосунки, її штовхають із урвища, але вона дивом виживає. Фільм Коралі Фаржеа - стильний, напружений і залитий кров'ю трилер про переродження та заслужене покарання. Практично «Я плюю на ваші могили», лише в рази цікавіше та талановитіше.


Читати також