06-12-2022 Розваги 479

«Англійка» — жорсткий і дотепний вестерн-серіал з Емілі Блант

«Англійка» — жорсткий і дотепний вестерн-серіал з Емілі Блант

«Англійка» — новий серіал з Емілі Блант. Її героїня приїжджає до Америки, щоб помститися за смерть сина. Разом із напарником-індіанцем вони влаштовують тарантинівську бійню.

Одна з найпомітніших серіальних прем'єр листопада - "Англійка", що вийшла на Amazon Prime Video. Головну жіночу роль у цьому неовестерні грає британська актриса Емілі Блант - її героїня вирушає на Дикий Захід, щоб помститися за смерть сина. Її супроводжує відставний військовий із народу пауні (Ческ Спенсер). І разом вони влаштовують щось на кшталт фільмів Тарантіно. Розповідаємо, чим цей вестерн відрізняється від решти.

"Це Аліса в країні диких чудес", - говорить Емілі Блант про новий серіал. В «Англійці» вона грає Корнелію Лок — власне, англійку, яка приїхала до Америки, щоб помститися за смерть сина. З собою у неї саквояж з готівкою та багато секретів, головний з яких розкриється, зрозуміло, у фіналі.

У першій серії Лок знайомиться з відставним розвідником Ілаєм (Ческ Спенсер) із народу пауні. Немов створіння з іншого виміру, у вишуканій яскраво-рожевій сукні та з парасолькою, Лок з болем дивиться на побитого, зв'язаного та підвішеного Ілая — і вимагає від містера Воттса (Кіран Гайндс у ролі чергового мерзотника), власника готелю в канзаському степу, розв'язати його. За його звільнення вона дає тридцять доларів. Містер Воттс хитро посміхається, б'є Корнелію в щелепу, та падає на брудну канзаську землю. Це перша несподіванка — у вестернах із жінками такого зазвичай не трапляється.

«Англійка» — це взагалі один великий сюрприз, який не видають одразу ні рекламні ролики, ні постери. Творці серіалу взяли стереотипних героїв (витончена аристократка зустрічає брутального корінного американця — відомий шлях про дружбу білої жінки та представника пригніченого народу), все це перемішали і створили в результаті щось нове.

Клінт Іствуд, який зіграв у 15 вестернах і поставив чотири, зокрема оскароносного «Непрощенного», каже, що головне в цьому жанрі — гарна історія. Творець «Англійки», режисер і сценарист Х'юго Блік, точно дотримується поради Іствуда.

Історія Бліка, Спенсер і Блант (вона виступила тут і в ролі продюсера серіалу) руйнує жанрові кліше — вона розправляється, як стиснута пружина, нагадуючи швидше не повільного Алехандро Гонсалеса Іньярріту, а «Джанґо вільного» Квентіна Тарантіно. Цей брутальний і кривавий серіал сповнений сухого стриманого чорного гумору, який не дає йому остаточно перетворитися на комедію. Майже у кожному кадрі стріляє рушниця, комусь випаровують живіт чи з'являється чийсь знятий скальп.

Блік захотів зняти вестерн ще в дитинстві, коли побачив фільми Ентоні Манна — одного з основоположників жанру, який при цьому вплинув і на французьку нову хвилю. Кінематографічні посилання в «Англійці» дуже помітні, Блік явно надихався не тільки Манном та Іствудом, але, зрозуміло, спагетті-вестернами Сердж Леоне.

«Англійка» зроблена з розмахом та амбіцією, тут цікавий кожен кадр. Пейзажі іспанських Ла-Манчі та Сеговії, що зображують у серіалі простору Канзасу та Монтани, тут не просто красиво зняті, а вбрання героїні Емілі Блант не просто точно підібрано. В очі впадає геометрія кадру, завдяки якій від зображення просто неможливо відірватися протягом усіх восьми епізодів. Цей серіал ніби знятий для великого екрану (його прем'єра якраз відбулася на кінофестивалі BFI у Лондоні).

Друга порада Іствуда для гарного вестерну - ідеальний кастинг. Емілі Блант, яку, за її словами, ролі сильних жінок вже змушують позіхати — до того вони стереотипні, — в «Англійці» знову грає сильну жінку, але незвичайну. Жага благородної помсти робить її безстрашною: вона стріляє з лука, стріляє з рушниці та бореться із озброєними бандитами та місцевими жителями.

Ческ Спенсер, який зіграв перевертня в «Сутінках», тут перетворився на шляхетного, привабливого у своїй суворості ветерана. Його герой Ілай Віпп прямує до Небраски, щоб отримати належну йому, як солдату американської армії, землю (хоча в обіцянки білих він особливо не вірить). Разом з Блант вони грають напрочуд гармонійну пару супергероїв — їхні кулі завжди трохи розумніші, ніж кулі їхніх супротивників. Фактична достовірність тут не така вже й важлива: невідомо, чи могли б такі герої насправді подружитися 1890 року, але глядачі 2022-го точно хочуть, щоб це сталося.

«Англійка» — жорсткий і дотепний вестерн-серіал з Емілі Блант

Шляхетна помста відбувається не лише за сюжетом, а й на метарівні. Нетипові для жанру герої, скалічені життям чоловік і жінка, пропрацьовують свої травми видовищно: погонями, перестрілками, порятунком немовлят і знайомством з найнеймовірнішими персонажами американських прерій (серед них жінка без віку, німці-меноніти та загадковий вбивця, що приховує своє обличчя).

Осмислення, переосмислення та переписування історії - важлива частина сучасного культурного процесу, в який Блік вписав короткий, але важливий розділ. Однією з важливих складових голлівудських, як і спагетті-вестернів, було протистояння білих і корінних американців. Але майже завжди головним героєм був білий чоловік, який іноді навіть переймав культуру та звичаї корінних народів — як у «Того, що танцює з вовками» Кевіна Костнера або «Останнім з могікан» Майкла Манна з Денієлом Дей-Льюїсом.

В «Англійці» головний герой — пауні, корінний американець, якого грає корінний американець Спенсер. Пограбовані індіанці тут не незвідана чужорідна сила, а люди з особливою культурою, до яких прийшла біда. «Англійка», таким чином, стає не просто неовестерном, але метавестерном, та знаходиться одночасно і в 1890, і в 2022 році.


Читати також