03-12-2022 Розваги 614

Новини музики за тиждень. 3.12.2022

Новини музики за тиждень. 3.12.2022

Розповідаємо про новини зі світу музичного мистецтва. Сідайте зручніше. Буде коротко та цікаво. Приємного читання та мирного нам усім неба!

Б'єрк протистоїть вулкану, що вивергається, в кліпі «Sorrowful Soil»

Б'єрк опублікувала кліп на пісню Sorrowful Soil. У ньому можна побачити виверження вулкана Фаградальсф'ядль: він вивергався протягом півроку 2021 року і в серпні 2022-го знову прокинувся.

Відео «Sorrowful Soil» знято у цікавому форматі: глядачі спостерігають за тим, що відбувається крізь лінзу овальної форми. Режисером виступив Відар Логи, який уже працював із Б'єрк над кліпом «Atopos».

Каньє Вест заперечує Голокост, хвалить Гітлера та підтримує московію

Каньє Вест

Каньє Вест прийшов на шоу до конспіролога Алекса Джонса і заявив про позитивне ставлення до Адольфа Гітлера і нацистів. Про це повідомляє Rolling Stone. В інтерв'ю Каньє заявив, що «кожна людина має щось цінне, що може дати іншим, особливо Адольф Гітлер, який «теж народився християнином»: «Мені подобається Гітлер. Я люблю євреїв, але я також люблю нацистів», — Каньє Вест. Також репер додав: «Гітлер не вбивав шість мільйонів євреїв. Це просто практично не вірно. Голокост – це не те, що сталося. Погляньмо на факти. У Гітлера багато якостей, які це спокутують». Крім того, Каньє підтримав іншого учасника шоу – ультраправого націоналіста Ніка Фуентеса – той заявив, що вважає себе «дуже пропутинським та проросійським», на що Каньє відповів: «Я теж».

Spotify назвав найпопулярніші пісні 2022 року

Spotify

А найпопулярнішими виконавцями стали Bad Bunny та Тейлор Свіфт.

Відома стрімінгова платформа Spotify опублікувала список найпопулярніших пісень 2022 року, а також назвала артистів, які стали найбільш прослуховуваними. Про це повідомляє сайт сервісу.

За даними мало що змінилося з минулого року. Найрейтинговішим співаком, уже третій рік поспіль, є пуерто-ріканський репер Bad Bunny. На його рахунку близько 18,5 млрд. прослуховувань. Друге місце у рейтингу дісталося американській співачці Тейлор Свіфт. А трійку лідерів замкнув Дрейк.

Що стосується найпопулярніших пісень 2022 року, то перший рядок зайняла композиція Гаррі Стайлз – As It Was. Вона дебютувала у квітні в США під номером один у Billboard Hot 100. Друге місце за популярністю дісталося пісні Heat Waves, яку виконує британський гурт Glass Animals. І третє місце здобула композиція Laroi – Stay the Kid.

Далі у списку йде Bad Bunny feat. Chencho Corleone – Me Porto Bonito та Bad Bunny – Tití Me Preguntó.

Apple Music назвав найпопулярніші пісні 2022 року

Apple Music

Сервіс Apple Music підбив музичні підсумки року і назвав пісні 2022-го, що найбільш прослуховуються. Список очолила "Stay" The Kid LAROI і Джастіна Бібера, на другому місці розташувався Гаррі Стайлс з As It Was, а замкнув трійку Future c Wait For U.

Можна зауважити, що перший рядок зайняла далеко не нова композиція – прем'єра «Stay» відбулася у липні 2021-го. І це схоже на тенденцію. У топ-10 увійшли й інші торішні пісні: п'ята позиція дісталася "Easy On Me" Адель, сьома - "Cold Heart" Елтона Джона та Дуа Ліпи, а десята - "Abcdefu" GAYLE. Також у десятку потрапила Super Gremlin Kodak Black, випущена в жовтні 2021-го, і Heat Waves Glass Animals, що вийшла ще 2020-го. До речі, у жовтні Heat Waves встановила рекорд у Billboard Hot 100 за тривалістю перебування в чарті.

Пісень 2022 року в топ-10 всього чотири: вищеназвані "As It Was" та "Wait For U", "First Class" Джека Харлоу та "Me Porto Bonito" Bad Bunny. Причому тенденція зберігається і поза верхніх рядків. У топ-20 увійшло одразу два торішні хіти Еда Ширана: «Shivers» посів 11-е місце, «Bad Habits» – 15-те. Крім них, до двадцятки потрапили «Industry Baby» Lil Nas X та «Knife Talk» Дрейка, випущені 2021 року. А 17-е місце взагалі дісталося «Blinding Lights» The Weeknd, яка 29 листопада відзначила свій третій день народження.

Крім цього, Apple Music поділилися рейтингами найпопулярніших текстів пісень і розшукуваних треків у Shazam. У "словесному" змаганні перемогла "We Don't Talk About Bruno" з мультфільму "Енканто", до трійки також увійшли Гаррі Стайлс та Адель з "As It Was" та "Easy On Me" відповідно. "As It Was" потрапила і в топ-3 Shazam, поступившись лише тим самим "Cold Heart" Елтона Джона і "Heat Waves" Glass Animals.

Український "Щедрик" зазвучав на вокзалі Нью-Йорка

"Український "Щедрик" – на вокзалі Нью-Йорка. Київський дитячий хор прямо на центральному вокзалі міста виконав найвідомішу у світі різдвяну пісню, навіть не знімаючи верхнього одягу.

Імпровізована репетиція одразу зібрала глядачів, котрі почали знімати незапланований концерт на телефони. 4 грудня хор "Щедрик" виступатиме в одному з найвідоміших концертних залів світу "Карнегі холі"! Саме там 100 років тому відбулася прем'єра щедрівки у Північній Америці.

Гурт Metallica випустив сингл "Lux Æterna" та анонсував новий альбом

Всесвітньо відомий гурт Metallica 28 листопада представив композицію "Lux Æterna" ("Вічне сяйво"). Цей трек стане частиною майбутнього альбому під назвою "72 Seasons".

До альбому увійдуть 12 треків загальною тривалістю 77 хвилин. Самі артисти описують цю концепцію як відображення 18 років (або 72 "сезонів") життя людини.

Як повідомляється на YouTube-каналі гурту, продюсерами альбому виступили Грег Фідельман, Джеймс Гетфілд та Ларс Ульріх. Реліз відбудеться 14 квітня 2023 року. Відразу після цього музиканти вирушать у тур Європою та Північною Америкою.

"72 сезони - перші 18 років нашого життя, які формують наше справжнє чи фальшиве "я"... Значна частина нашого дорослого досвіду є відтворенням чи реакцією на цей досвід дитинства", - цитує фронтмена гурту Metallica видання Revolver.

Дуа Ліпа поділилася подробицями про новий альбом

Дуа Ліпа

Дуа Ліпа розповіла про свій майбутній третій альбом. В інтерв'ю Variety співачка повідомила, що це буде поп-музика, але відмінна за звучанням від її попередніх робіт.
Дуа Ліпа додала, що на третій платівці стане «більше ліричних тем». Назву вона вже придумала, проте вирішила поки що її не розкривати:

«Якби я вам її сказала, все стало б зрозумілим. Але, гадаю, нам доведеться трохи зачекати».

Робота над матеріалом поки що не завершена – проте все до того йде. У березні Ліпа говорила, що альбом наполовину готовий, але через вісім місяців ситуація змінилася:

«Поки я продовжувала працювати, все пішло на зовсім інший бік. Я лише зараз відчула, що це починає звучати складно. Тож я продовжу писати на початку наступного року і подивлюся, куди це мене приведе».

Metro Boomin випустив альбом «Heroes & Villains» за участю The Weeknd, A$AP Rocky та Тревіса Скотта

Metro Boomin представив альбом Heroes & Villains – це його перша сольна платівка за чотири роки. У записі взяли участь The Weeknd, Тревіс Скотт, Джон Ледженд, Future, A$AP Rocky та 21 Savage.

Також Metro Boomin показав однойменний короткометражний фільм, у якому знялися Морган Фрімен, Gunna та Young Thug. Останній також взяв участь у роботі над піснями "Trance" та "Metro Spider", а Gunna записав куплети для бонус-треку "All The Money".

Крім перерахованих вище артистів, на «Heroes & Villains» можна почути Takeoff, учасника Migos, який помер у листопаді у віці 28 років. Metro Boomin вже працював із Migos – він приклав руку до одного з головних хітів, «Bad and Boujee». Крім них, Metro Boomin співпрацював з багатьма іншими музиками, у тому числі з вищезгаданими The Weeknd, Тревісом Скоттом та Future. А з 21 Savage він навіть випустив два спільні альбоми: EP «Savage Mode» (2016) та платівку «Savage Mode II» (2020).

Селена Гомес показує своє життя у кліпі My Mind & Me

Селена Гомес випустила кліп на пісню My Mind & Me. У ньому можна побачити багато архівних кадрів зі співачкою – зі студії, зі сцени, з прогулянок, із відпустки, з дому та навіть з дитинства.
Відео складається з фрагментів документального фільму про співачку, який теж називається My Mind & Me (Мій розум і я). У ньому Гомес відверто розповіла про життя із ментальним захворюванням – у 2018 році у неї було діагностовано біполярний розлад. Співачка зізналася, що спочатку вона не хотіла випускати документалку – матеріал вийшов аж надто особистим.

Режисером фільму My Mind & Me і кліпу став Алек Кешишян, який раніше працював із Селеною Гомес над кліпом Hands To Myself. Він також співпрацював з Мадонною, Елтоном Джоном, Фергі та Savage Garden. У «My Mind & Me» Кешишян виступив не лише як режисер, але також як один із авторів сценарію. З його слів, він не прагнув зняти типову поп-документалку. Він хотів зробити щось «автентичне» – його зачепила «природна вразливість» Селени Гомес.

Прем'єра документалки My Mind & Me відбулася 2 листопада. Вона отримала хороші відгуки критиків і отримала нагороди Critics Choice Association і Variety Hitmakers.

Motorhead опублікували невиданий трек "Bullet In Your Brain"

Motorhead представили пісню «Bullet In Your Brain» і показали кліп на неї. Відео складено з кадрів, що раніше не публікувалися, зроблених прямо на студійних сесіях.

"Bullet In Your Brain" була записана під час роботи над останнім альбомом гурту "Bad Magic", що побачив світ 28 серпня 2015 року. Рівно через чотири місяці, 28 грудня 2015 року, 70-річний лідер Motorhead Леммі Кілмістер помер від раку.

Тепер "Bad Magic" буде випущений у розширеному вигляді - під назвою "Bad Magic: Seriously Bad Magic". Крім "Bullet In Your Brain", до треклісту увійде ще одна невидана композиція - "Greedy Bastards". Також в оновленій версії альбому буде запис виступу Motorhead на японському фестивалі Mt Fuji Festival та аудіоінтерв'ю з Кілмістером. Реліз відбудеться 24 лютого 2023 року, ось так виглядає його обкладинка.

Вчені з'ясували, чому людям подобається сумна музика

сумна музика

Стало відомо, чому людям подобається сумна музика. Багато хто слухає її навіть будучи в хорошому настрої – і тепер вчені роз'яснили причини такої, начебто, незвичайної поведінки.
Все виявилося просто – подібні пісні здійснюють на слухача терапевтичний ефект. Про це розповіла Бетані Кук, музичний терапевт та професор Іллінойської школи професійної психології:

«Коли ви слухаєте сумну музику, ваш мозок обманюється, думаючи, що вам доведеться мати справу із травмою. Це викликає викид гормону пролактину, що допомагає контролювати та стримувати сумну реакцію. Але жодної катастрофи не відбувається, тому пролактин "охолоджується" у мозку та тілі. Це викликає відчуття спокою та катарсису».

За словами Бетані Кук, саме тому люди почуваються краще після прослуховування сумної музики. Вона зазначає, що в цьому випадку емоційна складова відіграє важливу роль, тому що це, по суті, односторонній зв'язок, на відміну від діалогів із друзями. Кук назвала це «геніальним біологічним процесом», який зрештою працює на користь безпеки, щастя та загального добробуту слухача. І не так важливо, в якому саме настрої людина включає сумні треки – пригніченому чи веселому.

Коментарі Бетані Кук було опубліковано у грудневому випуску американського журналу Women's Health. Автор статті, журналістка Сабріна Талберт, також розповіла про дослідження Каліфорнійського університету, присвячене цій темі. Учасники експерименту прослуховували сумну музику, а згодом вчені досліджували їх відчуття. Почуття смутку перемогло, але виявилося, що респонденти відчували й інші почуття - наприклад, умиротворення, ностальгію і подив.


Читати також