02-12-2022 Розваги 906

Як написати детектив – 5 кроків до створення бестселера

Як написати детектив – 5 кроків до створення бестселера

Ви хочете дізнатися як написати детектив, але не знаєте, з чого почати? Цікавитесь, як зацікавити читача, і чого не повинно бути в якісному романі? Відповіді на ці та багато інших питань ви знайдете у нашій статті! Детектив – один із найпопулярніших жанрів, улюблений багатьма. Про пригоди знаменитого детектива Шерлока Холмса і його не менш знаменитого помічника доктора Ватсона не чули, хіба що, маленькі діти, а в кожній родині на книжковій полиці напевно знайдеться не один детективний твір. Не дивно, що цей жанр досі не зжив себе, і з кожним роком на прилавках з'являються нові книги про розкриття злочинів: хороший детектив здатний надовго захопити читача, даючи можливість розкрити справу нарівні з літературними професіоналами. Але як написати детектив, який досягне загального визнання і стане бестселером?

Як написати детектив, який стане бестселером

Багато авторів-початківців (і не тільки), бачачи популярність детективних романів, хочуть спробувати себе саме в цьому жанрі, сподіваючись на швидкий прибуток і популярність. Здавалося б, що складного? Вигадав детектива, докладно розписав злочин, додав пару хибних доказів, щоб сюжет вийшов захоплюючим, і сиди, чекай на прибуток. Однак більшість творів так ніколи і не побачать своїх читачів, хіба що сам автор розмістить свій твір на якомусь форумі письменників-аматорів. То в чому ж причина? Як написати детектив, який не соромно буде подати широкому загалу? Давайте розберемося!

Артур Конан Дойл знав, як написати детектив, який полюблять читачі

Артур Конан Дойл знав, як написати детектив, який полюблять читачі

Як написати план детективного роману

Малюнок починається з ескізу, а книга – з плану

Пам'ятаєте, як вас примушували складати план твору на уроках літератури? Згадуємо шкільні роки! Небагато авторів вміють імпровізувати на ходу, переважна більшість робить нариси майбутнього сюжету, а також заздалегідь прописує характери всіх значних героїв. Окремими пунктами дуже коротко розпишіть послідовність поворотів сюжету.

Як написати хороший детективний сюжет

Насправді тут все індивідуально. Комусь із читачів подавай заплутану історію з купою сюжетних поворотів та несподіваних розв'язок у стилі найкращих бойовиків, а когось зачепить і проста, але до останнього інтригуюча історія з убивцею-дворецьким, написана гарною літературною мовою. Можна дати одну слушну пораду: не робіть сюжет надто складним, принаймні у перших творах. Такий твір заплутає не тільки читача, ще в книгарні відбивши в нього бажання продовжувати читання після перегляду першої сторінки, а й вас самих.

Знаєте, чим хороший детективний роман відрізняється від поганого? Він дозволяє читачеві відчути себе частиною розслідування і уникнути рутини, тоді як другий покликаний скоротати вільний час і бути забутим за кілька хвилин. Одне з головних правил детективу – читач повинен знати про справу рівно стільки ж, скільки і детектив, щоб робити свої висновки під час читання. Жодних роялів у кущах! Але й зайве розжовування сюжету погано: мало кому сподобається, коли буквально в кожному рядку є натяки на особистість злочинця.

Баланс оригінальності та правдоподібності

Бажаєте, щоб детектив був небанальним, але не наважуєтеся вийти за звичні рамки? Даремно! Повірте, книжковий ринок переповнений історіями, дія яких розгортається «у звичайному провінційному місті», де головний герой – «звичайнісінький приватний детектив». Оригінальні ідеї підвищать шанси роману стати популярним. Бажаєте, щоб дія відбувалася у далекому майбутньому та на Місяці? Чому б і ні! А може, варто перенести читача до Середньовіччя? Безглуздо запитувати, як написати детектив, якщо ви не готові брати відповідальність за круті повороти сюжетної лінії!

Уникайте кліше

Забудьте про впіймання злочинця за допомогою аналізу попелу від сигарети, знайденої на місці злочину, або запахом одеколону: сотні, ні, тисячі авторів робили це до вас і стільки ж зробить після. Намагайтеся, щоб ваш детектив якомога більше був схожим на справжнє розслідування. Почитайте посібники з криміналістики та різні медичні статті, яких багато у відкритому доступі, щоб усе виглядало справжнім розслідуванням. Звичайно, доведеться попітніти, але ви ж хочете уславитися справжнім професіоналом? Оригінальність оригінальністю, але не має бути протиріч із сюжетом.

Почерк головного героя

Можливо, ваш персонаж використовує в роботі складне обладнання, якого поки що не існує, але дія відбувається в наші дні? Постарайтеся пояснити, звідки воно у нього з'явилося (можливо, це новий експериментальний винахід, який тільки почав тестуватися?), або використовуйте щось звичніше. Те саме і з надздібностями: ніяких раптових магічних навичок у звичайному світі, якщо це не є початковим задумом (наприклад, головний герой є вампіром). Із сюжетом більш-менш розібралися, переходимо до наступного важливого пункту.

Як створити цікавих детективних персонажів

Повторимося знову: не бійтеся експериментувати, але й не переборщуйте! Мало кому буде цікаво читати про пригоди звичайнісінького лейтенанта поліції, який живе найнуднішим життям, хіба що сюжет буде настільки крутим, що читачеві буде неважливо все інше. Навпаки, надто багатогранний герой, який за сніданком розкриває злочин, в обідню перерву ловить злочинця, а ввечері завойовує олімпійське золото (і все це у неповні 20 років) ще більше відштовхне аудиторію: читач має ототожнювати себе з персонажем, а таких людей просто не буває.

Пам'ятайте, що детектив (та інші герої) – звичайна людина зі своїми перевагами та недоліками. Сміливо додавайте йому родзинку: повірте, так буде лише цікавіше! Можливо, головний персонаж починає вголос згадувати абетку, коли думає? Чи п'є лише воду з 5 ложками цукру?

Герої другого плану

У гонитві за створенням нового Шерлока Холмса не забувайте і про героїв другого плану: зрештою, саме з ними асоціюють себе найбільше читачів! Що, якщо помічник детектива екстрасенс-недоучка, і використовує цю здатність для розкриття справ, але в результаті йде хибним слідом? А яким буде злочинець? Не розкривайте всі карти відразу, дозвольте читачеві поступово дізнаватися про зовнішність та характер героїв, адже ми практично ніколи не дізнаємося про людину все в момент першого знайомства.

Як почати писати хороший детективний роман

Сюжет є, персонажі прописані ... саме час перейти до написання! Повертаємось до нашого плану. Зовсім скоро наші коротенькі пункти знайдуть обсяг і почнуть перетворюватися на справжній рукопис! Складатиметься він з двох частин: основи та прикрас.

Основа рукопису

Все досить просто: починаємо поступово розширювати наш малюнок, грубо кажучи, робимо короткий виклад. На цьому етапі коротко прописуємо весь твір, детально розкриваючи кожен пункт. І просте «злочинець викрав дівчину» перетворюється на щось на кшталт «Недільного вечора, коли всі навколо святкували день міста, дівчина прогулювалася пустельним парком у спальному районі. Наступного ранку вона не прийшла на роботу. Начальник, який звик до вічних прогулів, заявив у поліцію лише тоді, коли дівчина не з'явилася втретє поспіль…».

Можливо, спочатку це здасться складним, проте набагато простіше розкривати вже існуючий план, ніж писати книгу з нуля, маючи всі начерки в голові. Цей процес не швидкий і може зайняти до декількох тижнів, все залежить від вашого досвіду бажання писати.

Прикраси та стиль

Коли «каркас» готовий, починаємо оформлення: надаємо нашому твору більш літературний вигляд, додаємо різні описи, загалом ушляхетнюємо роман. І знову згадуємо, що іноді краще не дописати, аніж переборщити. Надмірно багатий на складні обороти текст важко читати.

Створіть свій унікальний стиль, який має кожен письменник. Можливо, вам сподобається писати від першої особи? Чи ви вважаєте, що книга без вашого гумору – папір на вітер? Шукайте себе, адже авторський стиль відіграє не останню роль у популярності майбутньої книги: набагато цікавіше читати автора із родзинкою.

Що робити, коли детективний роман написано

Подумати тільки, ще недавно ви несміливо питали Інтернет, як написати детектив, а тепер гордо тримаєте в руках свій перший роман і вже готові підкорювати знамениті видавництва та книгарні! Не поспішайте: хоч би як ви намагалися, ваша книга може сподобатися далеко не всім, включаючи видавців. Перед великим кроком у світ літератури дайте прочитати ваш шедевр хоча б десятку знайомих, їхня думка допоможе поглянути на твір об'єктивніше.

Якщо переживаєте, що вам завищать оцінки, щоб не засмучувати і не ображати, влаштуйте анонімне опитування, наприклад, на папірцях або через якийсь інтернет-сервіс. Ще один спосіб – викладати маленькі уривки із книги на форумі письменників. Звичайно, йдеться не про ключові моменти твору, а лише про його окремі частини. Не бійтеся критики: вона допомагає тверезо оцінити ваші здібності, а часом набагато покращити твір і показати його світові. І пам'ятайте: все у ваших руках!


Читати також