05-12-2022 Розваги 355

Серіал Венздей

Венздей. Перший серіал Тіма Бертона. Сімейки Аддамс

На стрімінг-сервісі Netflix вийшов перший сезон «Венздей» — нового серіалу у всесвіті «Сімейки Аддамс», де дочка монструозного клану навчається в академії для дітей-ізгоїв «Невермор». Восьмисерійний детективно-комедійний горор про підлітків обійшов навіть «Дивні дива» за кількістю переглядів за перший тиждень після виходу. Розповідаємо, яким вийшов теледебют головного гота Голлівуду Тіма Бертона.

15-річна Венздей Аддамс (Дженна Ортега) за п'ять років змінила вже вісім шкіл. З останньої бліду дівчинку з кісками виключили, коли вона випустила в басейн зі шкільними хуліганами зграю піраній — на помсту за знущання над молодшим братом Пагслі. Гомес та Мортіша Аддамси (Луїс Гусман та Кетрін Зета-Джонс) відправляють доньку до академії «Невермор» — школи-інтернату, де навчаються перевертні, сирени, вампіри та інші дивні діти-ізгої із суперздатностями. На жаль, їхня донька, талановита віолончелістка та фехтувальниця навіть серед цих дітей виявляється білою вороною — заважають снобістський погляд на світ і звичка розмовляти виключно саркастичними дотепами.

Спочатку Венздей намагається втекти зі школи серед білого дня, але потім все ж таки вирішує залишитися заради привабливого «факультативу» — розслідування звірячих убивств у прилеглих живописних лісах Нової Англії. До того ж у неї з'являється ревнива суперниця-серена, а ще життєрадісна сусідка-перевертень і одразу два залицяльники: підозрілий художник, чиї малюнки можуть оживати, та чуйний син шерифа з місцевого містечка Джеріко, жителі якого з побоюванням дивляться на неверморців. Інші Аддамси заглядають у гості зрідка, зате руку допомоги простягає Річ — відрубана кисть, що виконує функцію тямущого вихованця-шпигуна.

Макабрична сімейка Аддамс смішить і лякає нас вже понад 80 років. Вона з'явилася наприкінці 1930-х у сатиричних коміксах журналу The New Yorker, де художник Чарльз Аддамс іронізував над стереотипом зразкової нуклеарної родини. У 1960-х вийшов чорно-білий ситком, який став культовим у США завдяки повторним показам. У 1990-х вийшла смішна, оригінальна та душевна дилогія Баррі Зонненфельда, в якій все склалося ідеально: точний кастинг, їдкий сценарій, натхненні музичні номери та винахідливий візуальний гумор.

Кілька років тому Netflix раптово оголосив, що готичний візіонер Тім Бертон зніме серіал про Венздей Аддамс. Навіть дивно, що режисер «Бітлджуса», «Сонної лощини» та «Трупа нареченої» зумів дістатися екранізації аддамсівських комікс-стрипів лише розмінявши сьомий десяток.

1990-го він відмовився від роботи над першою «Сімейкою Аддамс» через зйомки фільму «Бетмен повертається», а у 2010-му не зміг запуститися з повнометражним ляльковим мультфільмом на ту саму тему. Ще більше дивує те, що в результаті в «першому серіалі Тіма Бертона» (він поставив чотири перші епізоди) майже не відчувається оригінальний режисерський погляд на матеріал. Здається, що один із найуспішніших режисерів сучасності виступив тут найманим працівником та магнітом для глядачів, а не головною творчою силою.

Справа в тому, що функції шоураннерів виконують Альфред Гоф та Майлз Міллар — творці популярного, але не надто амбітного мелодраматичного контенту для підлітків. 

Ні, тут є багато рис типового бертонівського фільму: відсилки до творчості Едгара Аллана По і Говарда Лавкрафта, впізнавана з пари нот музика Денні Елфмана, страшні замки, улюблений сюжет про вічного вигнанця-бунтаря, що протистоїть консервативному суспільству. Нещодавнє фентезі режисера «Дім дивних дітей міс Сапсан» теж розповідало про незвичайних підлітків в аналогічному сеттингу магії та чаклунства. Проте Бертон, який, відверто кажучи, ніколи і не був особливо різноплановим режисером, працює на автоматі. Живої енергії та вогника у «Венздей» обмаль.

Серіал Венздей

Бентежить те, що проект явно створювався з оглядкою не стільки на «Сімейку Аддамс», скільки на десятки інших young adult серіалів на кшталт «Пригод, що леденять душу Сабрини», «Рівердейла» і «Щоденників вампіра». «Венздей» може розважити шанувальників жанру протягом восьми годин, але навряд чи здатна піднятись над попередниками. Прикро, адже почуття власної переваги одна з головних рис головної героїні.

Втім, культовий образ Венздей мало що здатний зіпсувати. Колишній зірці каналу Disney і новому обличчю слешерів («Х», «Крік 5») Дженні Ортезі вдається передавати емоції  холодного підлітка. Крім того, 20-річна актриса напрочуд пластична — у найкращих сценах вона нагадує мультяшку. Напевно завіруситься і незграбний танець Ортеги на шкільному балу під класиків сайкобіллі The Cramps (кажуть, актриса сама придумала хореографію). З чарівної, але схематичної садистки Крістіни Річчі з фільмів 1990-х Венздей виросла в складнішу героїню, яка вчиться працювати в команді і не соромитися своїх почуттів (виявляється, вони в неї є!).

Можливо, новонабутий об'єм і не дуже личить незворушній всезнайці, але сценаристи так і не придумали іншого способу розбавити її нескінченні шпильки. Залишається сподіватися, що до другого сезону автори серіалу знайдуть якийсь новий заряд, який пожвавить їхнього монстра Франкенштейна і створить навколо Аддамс гідне її сім'ї оточення.


Читати також