09-02-2023 Розваги 268

Дев'ять найкращих британських фільмів для чаювання у родинному колі

Дев'ять найкращих британських фільмів для чаювання у родинному колі

Ми підірали для вас кінокартини, які ідеально доповнять сімейне чаювання. Приємного перегляду.

Пригоди Паддінгтона (2014) / Paddington

Пригоди Паддінгтона (2014) / Paddington

Екранізація серії дитячих книг Майкла Бонда торкається тем зіткнення традиційних цінностей із сучасною культурою. Сім'я з Великобританії береться опікуватися ведмежатком з Перу і знайомить його з приємними сторонами життя в Англії (серед яких, звичайно ж, знаходиться місце і для розпиття чаю). У той же час за клишоногим полює злісний таксидерміст. Паддінгтон став справжнім символом Англії завдяки своєму одягу, любові до подорожей та тонким манерам. До людей ведмежа воліє шанобливо звертатися «містер» або «місіс», що доводить – ввічливості у ведмежа в надлишку.

Емма (2020) / Emma

Емма (2020) / Emma

Дуже складно знайти собі романтичну пару, коли Ви красиві, розумні та багаті. Емма Вудхаус, одягнена з голочки, володарка розкішного маєтку, вирішила влаштувати благополуччя інших замість того, щоб шукати собі нареченого. Нова екранізація роману королеви англійської літератури Джейн Остін з Анею Тейлор-Джоєю в головній ролі знята свіжим поглядом, але з повагою до першоджерела та часу його створення. Ця кумедна комедія не тільки гарантовано змусить Вас досхочу похіхікати, а й вразить чудовими панорамами та майстерно відтвореними вбраннями епохи Регентства. А сцени приватних балів та післяобідніх чаювань по красі не мають собі рівних – іноді навіть виникає відчуття, що фільм переносить Вас у гігантську кондитерську.

Таємничий сад (1993) / The Secret Garden

Таємничий сад (1993) / The Secret Garden

Знятий режисером Агнешкою Голланд фільм нагадує про ті довгі літні дні, коли найкращим проведенням було вивчення природи у себе на задньому дворі. За сюжетом картини Мері (Кейт Меберлі), втративши батьків, переїжджає з Індії до Англії до своїх далеких родичів. У маєтку свого дядька Мері знаходить занедбаний потаємний сад і разом із хлопчиком-слугою намагається його відновити. Намагаючись вдихнути нове життя в занедбаний садок, вона виявляє великий секрет. Фільм вчить тому, що за допомогою доброти і ввічливості до оточуючих можна досягти багато чого, а наполеглива праця неодмінно віддасться сторицею.

Моя чарівна леді (1964) / My Fair Lady

Моя чарівна леді (1964) / My Fair Lady

Хоча сам фільм і знято у Голлівуді, розповідає він істинно британську історію. Зарозумілий професор-сноб (Рекс Гаррісон) вирішує зайнятися дівчиною з робітничого класу Елізою Дуліттл (Одрі Гепберн) і перетворити її на "пристойну англійську" леді, що підходить для лондонського вищого суспільства. Класичний мюзикл, основою якого лягла п'єса Бернарда Шоу «Пігмаліон», переносить глядачів до Лондона початку минулого століття, населеного безліччю колоритних персонажів. Картина з легким гумором і піснями, що захоплюють дух, досліджує класові відмінності та забобони суспільства, багато в чому актуальні й донині.

Молода Вікторія (2009) / The Young Victoria

Молода Вікторія (2009) / The Young Victoria

Як відомо з назви, ця біографічна драма, сценарій якої написав творець «Абатство Даунтон» Джуліан Феллоуз, розповідає про юні роки королеви Вікторії та початок її правління. Емілі Блант чудово почувається в корсетах та криноліні. Надаючи людяності та розуміння портрету однієї з найвідоміших королівських осіб Англії. Зйомки картини проходили в історичних місцях Англії, серед яких палац Бленгейм в Оксфорді та Ланськастер Хаус у Лондоні.

Герцогиня (2008) / The Duchess

Герцогиня (2008) / The Duchess

Кіра Найтлі виконує в цьому костюмному байопіку роль Джорджини Кавендіш, герцогині Девонширської, яка у XVII столітті була британським аналогом Марії-Антуанетти – улюбленицею простого народу, її часто засуджували за екстравагантне особисте життя та політичну кар'єру. Цей чесний та чуттєвий портрет варто подивитися хоча б заради розкішних костюмів та архітектури – у 2009 році фільм було номіновано на премію «Оскар» за найкращі костюми та декорації.

Мері Поппінс (1964) / Mary Poppins

Мері Поппінс (1964) / Mary Poppins

Незважаючи на те, що цей нестаріючий мюзикл був знятий у 1964 році американською студією Disney, він досі залишається найкращим британським фільмом для всієї родини. Сюжетна канва відома кожному – у Лондоні початку минулого століття сім'я з найвищого класу наймає нову няню (Джулі Ендрюс). Її химерності обіцяють безліч веселих пригод для дітей. У цьому чарівно старомодному фільмі присутні багато невід'ємних традицій англійського способу життя – наприклад, перлинні королі та голуби на Трафальгарській площі.

Хроніки Нарнії: Лев, Чаклунка та Чарівна Шафа (2005) / The Chronicles of Narnia: The Lion, Witch and Wardrobe

Хроніки Нарнії: Лев, Чаклунка та Чарівна Шафа (2005) / The Chronicles of Narnia: The Lion, Witch and Wardrobe

Екранізація першого із серії фантастичних романів Клайва Льюїса. Під час Другої світової війни четверо дітей евакуюються з Лондона до заміського будинку, щоб уникнути бомбардувань. Там вони відкривають для себе чарівний світ під назвою Нарнія, дістатися якого можна через задню стінку шафи. Яскрава і жива розповідь про війну між добром і злом у чарівному світі з хорошим складом акторів – як дітей, так і дорослих (Тільда Свінтон, Джеймс Мак-Евой, Ліам Нісон та інші). Перша в епічній франшизі картина стала культурною віхою на великому екрані як «Володар перснів» і «Гаррі Поттер».

Наприкінці дня (1993) / The Remains of the Day

Наприкінці дня (1993) / The Remains of the Day

У цій екранізації роману письменника Кадзуо Ісігуро, яка отримала вісім номінацій на премію «Оскар» у 1994 році, Ентоні Гопкінс виконує роль відданого своїй справі дворецького у повоєнній Британії п'ятдесятих років. Його вірність сімейному маєтку опиняється під питанням, коли економка міс Кентон (Емма Томпсон) виявляє свої почуття до колеги. На перший погляд, картина режисера Джеймса Айворі може здатися стандартною костюмною драмою. Але в цьому сюжеті Ви не знайдете шаблонних ситуацій чи одновимірних персонажів. Як декорації тут використовувалися реальні англійські заміські маєтки, такі як Дайрхем Парк у Південному Глостерширі та Коршем Корт у Вілтширі.


Читати також