02-03-2023 Розваги 254

Франсуа Трюффо: як почати дивитися його фільми

Франсуа Трюффо: як почати дивитися його фільми

Як найуїдливіший паризький кінокритик, який не давав відкритися Каннському кінофестивалю, отримав гроші на свій перший фільм і відразу зняв кіно, що перевернуло світ? У новому випуску кіноциклу - історія Франсуа Трюффо.

Він був одним із найуїдливіших паризьких кінокритиків (у 1958 році йому навіть відмовили в акредитації на Каннський кінофестивал), боровся із засиллям мейнстрімних фільмів «французької якості», називаючи їх застарілим «папочкіним кіно», і розробив авторську теорію, проголосивши хазяїном кіно не продюсера, а режисера. Потім сам став режисером та одним із основоположників «нової хвилі». У травні 1968 року опинився серед тих, хто зірвав Канський кінофестиваль (буквально повис на завісі, заважаючи йому відкритися), адже під час студентської революції, вважав він, не час прохолоджуватись на набережній Круазетт. А наприкінці життя прийшов до того, що треба не боротися з комерційним кінематографом, а поєднувати найкраще, що в ньому є, насамперед, технології управління глядацькою увагою, з авторськими експериментами, бунтарством та щирістю. Ім'я цієї людини Франсуа Трюффо стало символом французького кіно.

Через пошуки «третього шляху», золотої середини між авторським та комерційним інший класик «нової хвилі» Жан-Люк Годар зрікся Трюффо, свого давнього друга та колеги, назвавши його роботи «буржуазною макулатурою». Трюффо відповів: «Я – гравець, який поважає правила гри. Годар завжди прагне ці правила змінити… <…> Я ж свій вибір зробив і твердо вирішив: я хочу знімати нормальні фільми — в цьому моє життя».

Після довгих пошуків і невдач Трюффо все ж таки вдалося знайти «третій шлях». Синтез двох протилежностей - чітких правил комерційного кіно та свободи авторського висловлювання - став однією з важливих і відомих рис французької кінематографії кінця ХХ - початку XXI століття.

З чого почати

Кадр із фільму «Чотириста ударів». 1959 рік

З його дебютного фільму «Чотириста ударів» (1959), який став одним із головних творів «нової хвилі». Історія цієї картини почалася зі суперечки Трюффо з його тестем Іньясом Моргенштерном, продюсером тих самих фільмів «французької якості», які молодий кінокритик у пух і порох розносив на сторінках журналу Cahiers du cinéma. Моргенштерн вдався до відомого прийому: спочатку зніми сам, потім критикуй інших. Але не обмежився словами, а дав гроші на фільм.

І Трюффо сів за сценарій, основою якого поклав події своєї юності. Головний герой — 12-річний парижанин Антуан Дуанель — живе з матір'ю та вітчимом у крихітній квартирці на площі Гюстава Тудуза, ходить до холодної та незатишної школи, збігає з уроків, а потім і з дому. А одного разу разом з другом вирішує пробратися в офіс, де працює вітчим, і вкрасти машинку, що пише. Продати її хлопцям не вдається, вони намагаються повернути непотрібну річ, і зараз їх застають на місці злочину. Далі будуть поліцейський відділок, виправна установа (фактично в'язниця для підлітків) та колонія для неповнолітніх.

Кадр із фільму «Чотириста ударів». 1959 рік

Тісну квартиру в центрі Парижа та похмуру школу режисер перетворює на прості, прозорі метафори обмеженого світу, в якому змушений жити Антуан. Ці тіснота і задуха виштовхують його надвір, і легка, рухлива камера Анрі Декае перетворює сквери та площі Парижа на образ свободи, стихії, розкріпачення. Антуан – один із перших героїв-бунтарів «нової хвилі», для яких втеча – форма існування. Вони біжать не кудись, а звідкись, кінцева точка маршруту невідома та неважлива. Розплата за цю нескінченну втечу — «тридцять три нещастя», що обрушуються на Антуана: саме так можна перекласти українською мовою французьку ідіому «чотириста ударів».

Кадр із фільму «Чотириста ударів». 1959 рік

Головну роль зіграв актор-початківець Жан-П'єр Лео, якого Трюффо відкрив для французького кінематографа. Надалі він зніматиметься у Годара, Ріветта, Есташа, стане обличчям та символом «нової хвилі».

Дирекція Каннського кінофестивалю була настільки вражена фільмом, що забула образу на Трюффо та взяла «Чотириста ударів» в основний конкурс, а журі під головуванням сценариста та драматурга Марселя Ашара присудило дебютанту у кіно приз за найкращу режисуру.

Що дивитись далі

Кадр із фільму «Антуан і Колетт». 1962 рік

Можна не розлучатися з персонажем Жан-П'єра Лео і подивитися чотири наступні частини пенталогії про Дуанеля. У короткометражці «Антуан і Колетт» (1962) герою вже 17, він працює на фабриці з виробництва платівок і зустрічає перше кохання. Колетт, через яку Антуан втрачає голову, зіграла майбутня дворазова володарка премії «Сезар» Марі-Франс Пізьє — ще одне відкриття Трюффо.

Кадр із фільму «Вкрадені поцілунки». 1968 рік

Події наступного фільму, «Вкрадені поцілунки» (1968), відбуваються, коли Антуан повертається з армії, починає працювати приватним детективом, шукає ідеальну жінку і кидається між зрілістю та молодістю — дружиною власника взуттєвого магазину мадам Табар (Дельфіна Сейріг) та юною Крістіною (Клод Жад). Через цей фільм виникла перша тріщина у відносинах між Трюффо та Годаром: юний бунтар із «Чотирисот ударів» намагається вбудуватися в буржуазне суспільство, і Годара це рішуче не влаштовувало. Але Трюффо цікавили не соціальні та політичні, а психологічні, інтимні, особисті питання. У «Родинному вогнищу» (1970) він досліджує теми шлюбу, батьківства і зради, а в ««Кохання, що втекло» (1979) — кризу середнього віку.

Покоління «нової хвилі» прожило з Антуаном Дуанелем два десятиліття: дорослішало, розлучалося з юнацькими ілюзіями, справлялося з кризами та вивчало саме себе.

Кадр із фильму «Дика дитина». 1970 рік

Після пенталогії про Дуанеля найкраще подивитися дві картини про дитинство. «Дика дитина» (1970) розповідає реальну історію: 1798 року в лісі виявили «французького Мауглі», за виховання якого береться доктор Ітар (його грає сам Трюффо). «Кишенькові гроші» (1976) — кілька історій, що переплітаються, про сучасних французьких школярів. В обох фільмах Трюффо пристрасно захищає дітей від тиску, насильства, байдужості з боку дорослих.

Кадр із фільму «Ніжна шкіра». 1964 рік

Слідом можна познайомитися зі стрічками, які умовно поєднуються в «гічкоківський» цикл. Британо-американського режисера Альфреда Гічкока Трюффо називав одним із своїх улюблених авторів. Він узяв у майстра саспенса багатогодинне інтерв'ю і на його основі випустив книгу Гічкок/Трюффо. Упродовж багатьох років він намагався зробити «гічкоківське» кіно — справжній трилер чи детектив. Але щоразу виходив фільм у жанрі «трюффо».

«Ніжну шкіру» (1964) режисер насичує безліччю формальних елементів трилера — контрастним освітленням, тривожним очікуванням, довгими кадрами, які показують реакцію персонажів, — але розповідає за допомогою цих прийомів не кримінальну, а любовну історію. Стрічку «Наречена була в чорному» (1967) Трюффо будує на гостросюжетній інтризі — одержима помстою Жюлі (Жанна Моро) розправляється з тими, хто причетний до вбивства її нареченого, — але режисер робить з цього не стільки трилер, скільки трагедію про трагедію. У «Сірені з „Міссісіпі“» (1969) з Катрін Денєв та Жан-Полем Бельмондо та «Швидше б неділя» (1983) з Фанні Ардан і Жаном-Луї Трентіньяном трилер перетворюється на мелодраму, в «Стріляйте в піаніста» (1960) з Шарлем Азнавуром — у драму, а кримінальна зав'язка картини «Така красунечка, як я» (1972) і зовсім стає початком комедії. Ідеальний «гічкоківський» фільм Трюффо так і не зняв: щоразу його тягнуло в область почуттів, тонкого психологізму та любовної гри з підтекстом та півтонами.

Кадр із фільму «Жуль і Джим». 1962 рік

Після саспенсу можна перейти до фільмів Трюффо, знятих на стику мелодрами, драми та трагедії (на цій території режисер почував себе впевненіше). В основі картини "Жуль і Джим" (1962) з Жанною Моро в головній ролі - банальний, на перший погляд, любовний трикутник: молода жінка Катрін не може вибрати одного з двох чоловіків, їй не потрібен кожен з них окремо, вона потребує них обох одночасно. Але розказано цю історію з величчю античної трагедії. У мелодрамах Трюффо за діями персонажів стоїть щось більше: бій Ероса і Танатоса, потяг до життя і прагнення смерті, тому любов неминуче призводить до загибелі.

Кадр із фільму «Дві англійки та Контиент». 1971 рік

Близькість смерті відчувається і в інших мелодрамах Трюффо: «Двох англійках та Континенті» (1971) з Жан-П'єром Лео в ролі головного героя, «Останньому метро» (1980; 10 премій «Сезар») з Катрін Денєв та Жераром Депардьє, «Сусідка»(1981) з Депардьє та Фанні Ардан. Пародійною виверткою цієї теми стала комедія «Чоловік, який любив жінок» (1983) — вона починається з похорону 40-річного ловеласа, на який прийшли всі його кохані.

Кадр із фільму «451 градус за Фаренгейтом». 1966 рік

Після цього можна подивитися дві картини, що стоять особняком у творчості Трюффо. "451 градус за Фаренгейтом" (1966) - перший кольоровий, єдиний англомовний і єдиний науково-фантастичний фільм режисера. Стрічка стала своєрідною відповіддю антиутопії Годара "Альфавіль", що вийшла роком раніше.

Кадр із фільму «Американська ніч». 1973 рік

"Американська ніч" (1973; "Оскар" у номінації "Кращий фільм іноземною мовою") з Жаклін Біссет, Валентиною Кортезе, Жан-П'єром Лео - це "кіно про кіно". Дія фільму розгортається на знаменитій кіностудії «Вікторин» у Ніцці, у кадрі з'являються оператор, художники, помічники, а сам Трюффо грає роль режисера, який знімає мелодраму «Познайомтеся з Памелою». Через цю картину Трюффо і Годар посварилися остаточно. Годар пішов з показу, грюкнувши дверима, і назвав фільм брехнею: на його думку, все, що показано у фільмі, не має жодного відношення до того, як знімають кіно насправді. Трюффо написав 20-сторінкову гнівну відповідь. З того часу вони не бачилися.

«Американська ніч» увійшла в історію як одна з вершин французького кіно та одна з найкращих картин Трюффо.

З яких фільмів не варто починати

Кадр із фільму «Історія Аделі Г.». 1975 рік

З «Історії Аделі Г.» (1975), екранізація щоденника дочки Віктора Гюго. Це один із найпохмуріших і найболючіших фільмів режисера. Він розповідає про нещасливе кохання, яке призводить героїню до психічного розладу.

Кадр із фільму «Зелена кімната». 1978 рік

Не варто починати і з «Зеленої кімнати» (1978), найдивнішої, мабуть, картини Трюффо, яка стала для нього найгучнішим комерційним провалом. Режисер тут відіграє головну роль — журналіста, який спеціалізується на некрологах, влаштовує в одній із кімнат свого будинку вівтар мертвих, де згадує покійних близьких, і в результаті віддає перевагу духовному зв'язку з покійниками реальним стосункам із живою дівчиною.

З ким працював Трюффо

Франсуа Трюффо на зйомках фільму "Дика дитина". 1969 рік

Сценарії до восьми фільмів 1970-х — початку 1980-х Трюффо написав разом із кінодраматургом та режисером Сюзанн Шіффман. Майже половину своїх картин він зробив зі знаменитим композитором Жоржем Делер, який отримав «Оскара» за музику до «Маленького роману» (1979) Джорджа Роя Гілла.

Більшість ранніх стрічок Трюффо зняв головний оператор «нової хвилі» Рауль Кутар, а в зрілий і пізній період режисер працював з іспанським оператором Нестором Альмендросом.

У семи фільмах Трюффо знявся Жан-П'єр Лео, який став його альтер его. Крім пенталогії про Антуана Дуанеля Лео зіграв у «Двох англійках і Континенті» та «Американській ночі».

Кожна із чотирьох головних акторок Трюффо стала символом одного з періодів його життя. Жанна Моро ("Чотириста ударів", "Жуль і Джим") - це початок "нової хвилі". Клод Жад («Вкрадені поцілунки», «Родинне вогнище») — кінець раннього періоду, час дорослішання Антуана Дуанеля. Катрін Денев («Сірена з „Міссісіпі“», «Останнє метро») — час зрілості та піку кар'єри. А Фанні Ардан («Сусідка», «Швидше б неділя») стала музою пізнього Трюффо.

Цитати про Трюффо

Франсуа Трюффо. 1978 рік

Мені завжди дуже подобалося те, що робив Трюффо!
      <…>
      <…> Це був чудовий, чудовий режисер. Деякі його фільми здаються мені зразковими. Щось подібне вже говорилося — наскільки я пам'ятаю, Вінсент Кенбі писав у Нью-Йорк Таймс, що є особливий тип режисерів: про що б такий режисер не знімав, відразу видно, що це його фільм. Це особливий тип світосприйняття чи особливий тип відчуття, щось таке, що просочується крізь будь-який матеріал, тож глядач одразу ж відчуває: фільм зняв саме цей режисер».

Вуді Аллен, режисер

«Він знімав прості історії із життя, але з жанровими елементами. Абсолютно ідеальним прикладом такого фільму є "Ніжна шкіра". Лав-сторі, але у повітрі висить відчуття катастрофи. Я мрію зняти таке кіно…»

Валерій Тодоровський, режисер

«Переглянув „Дику дитину“ Франсуа Трюффо. Щоразу мене чіпає образ дикої дитини, що біжить у саду під дощем. Його останній дикий біг. Його останнє захоплення. Ми дивимось на нього через квадрат вікна. Згадка. Втрачений рай. Звісно, лише через квадрат вікна. Веселі дітлахи Мандельштама. Я чую їхні крики та сміх через вікно».

Люк Дарденн, режисер

«Фільм просто веселий. Любителі кіно будуть насолоджуватися ним, як і „Співають під дощем“ (тим ідеальним мюзиклом про народження звукового кіно), але вам не потрібно бути кіноманом, щоб полюбити це. Трюффо знає і любить фільми настільки, що стає заразливим; одна з найкращих сцен „Американської ночі“ — сон, у якому дорослий режисер згадує себе дитиною, що крадеться темною вулицею, щоб вкрасти фотографії з кадрами з „Громадянина Кейна“, що висять біля входу в кінотеатр. Ми знаємо, ким цей хлопчик став, і це пояснює нам усе, що він зараз відчуває».

кінокритик Роджер Еберт про «Американську ніч»

«Він просто бере та робить. Йому подобається бути собою. Йому не подобається грати… Я не думаю, що він колись грав себе у своїх фільмах, але він добрий ентузіаст своєї індивідуальності. І це все, що я хотів від нього. Я запросив його на роль, бо бачив його інтерв'ю, бачив його в „Американській ночі“ та „Дикій дитині“».

режисер Стівен Спілберг про роботу з Трюффо-актором на зйомках фільму «Близькі контакти третього ступеня»


Читати також