13-08-2023 Історія 389

Google зберіг в цифровому вигляді пам'ятки української культури. Подивіться на них

Google зберіг в цифровому вигляді пам'ятки української культури. Подивіться на них

За час війни в Україні зруйновано або пошкоджено 500 музеїв та історичних будівель.

На платформі Google Arts & Culture відкрилася спеціальна сторінка «Україна поруч» (Ukraine is Here), присвячена збереженню та популяризації української культури.

Проект був підготовлений корпорацією у партнерстві з міністерством культури України та найбільшими музеями країни. Роботу над ініціативою розпочали ще п'ять років тому, зараз вона стала особливо актуальною через нинішню війну. Туристи з інших країн поки що не можуть вільно приїхати до країни, щоб особисто познайомитися з культурною спадщиною та пам'ятками України. Тим більше, що в ході бойових дій багато історичних пам'яток, музеїв, архівів, бібліотек, релігійних та інших культурних об'єктів вже виявилися пошкодженими або зруйнованими.

Проект «Україна поруч» поділено на чотири основні напрямки. У розділі «Культура» можна ознайомитись з українськими народними традиціями (святкування Великодня та Івана Купали, обряди Водіння Куста та Калита), історією національних костюмів та прикрас, ремесел та народної музики (наприклад, козацькі думи кобзарів).

Окрема глава присвячена українській кухні. Користувачі можуть дізнатися рецепти приготування таких страв, як борщ з пампушками, сало, деруни, вареники, котлета по-київськи, баклажани по-херсонськи, полтавські галушки, рулька по-донбаськи.

Крім того, на платформі представлені фільми, присвячені сучасній моді, кіно, стендапу, танцювальній та рейв-культурі України.

У розділі «Архітектура» користувачі можуть переглянути 3D-моделі історичних пам'яток, таких як:

  • Софійський собор у Києві;
  • Національний театр опери та балету;
  • Миколаївський костел;
  • Художній музей у Херсоні;
  • Білгород-Дністровська фортеця в Одеській області;
  • Олександрівська дзвіниця у Харкові;
  • Підгорецький замок у Львівській області.

Окремі гіди присвячені Києву (серед пунктів відвідування: Будинок з химерами, пам'ятники Золоті ворота та Батьківщина-мати, Києво-Печерська лавра) та Потьомкінські сходи в Одесі.

У розділі «Мистецтво» можна відвідати віртуальну галерею, ознайомитись з експозицією Чернігівського обласного художнього музею імені Галагана, почитати історію створення стародавніх ікон, подивитися твори українських авангардистів початку ХХ століття (наприклад, картину «Час» Давида Бурлюка з Художнього музею Дніпра чи ескіз Олександра Хвостенко-Хвостова до опери «Любов до трьох апельсинів», над якою художник працював у 1926-1927 роках у Харкові) і, нарешті, подивитися павільйон України на Венеційській бієнале.

У четвертому розділі «Природа» серед іншого відображені з висоти пташиного польоту види таких туристичних визначних пам'яток:

  • Гора Маковиця в Івано-Франківській області;
  • Дівочі скелі у Тернопільській області;
  • Лужківський водоспад у Вижницькому національному природному парку Чернівецької області;
  • Кам'яна могила у Запорізькій області.

Проект "Україна поруч" підтримала перша леді України Олена Зеленська.

За місяці війни у нас понад 500 пошкоджених чи зруйнованих музеїв, історичних споруд, храмів. Все це створювалось поколіннями українців для нових поколінь. Отже, одразу стало зрозуміло – нам треба рятувати від навали не лише наших людей, а й нашу культуру, мистецтво. Наша культура — не лише наша. Це спадщина всього цивілізованого світу. Коли культурні цінності втрачає одна країна, втрачає весь світ. Тож давайте зберігати та примножувати, дивитися, захоплюватися — гуглити українську культуру — і так збагачувати світ.

Загалом на платформі Google Arts & Culture у цифровому вигляді розміщено вже понад шість мільйонів різних культурних артефактів та понад 400 тисяч витворів мистецтва з музеїв 80 країн світу.


Читати також