Підтримка бібліотеки: Yakaboo надала 200 книг для відновлення фонду в Чернігові після авіа бомбардування

Підтримка бібліотеки: Yakaboo надала 200 книг

Майже 200 книг для оновлення бібліотечного фонду Чернігова: Yakaboo підтримала центральну бібліотеку Чернігова, постраждалу від авіа бомбардування

Національна книжкова платформа Yakaboo надала близько 200 книг централізованій бібліотечній системі Чернігова, щоб підтримати містян та допомогти відновити втрачений книжковий фонд через повномасштабне вторгнення.

27 лютого 2022 під час авіа бомбардування Чернігова Центральна міська бібліотека імені М.М. Коцюбинського та бібліотека для дітей ім. О.П. Довженка (розташовані в одній будівлі) зазнали серйозних руйнувань. Були вибиті вікна і двері, пошкоджені стіни, сходи, покрівля та підлога, зруйнована система опалення та водовідведення. Загалом будівля зазнала пошкоджень на 70%. Значна частина книжок (20%) стала непридатною для користування. Багато книжок були посічені склом та уламками, залиті водою та пошкоджені через перепади температури.

Незважаючи на ремонтні роботи, які наразі активно тривають, бібліотека працює та приймає відвідувачів. Працівники намагаються відновити книжковий фонд: звертаються до меценатів, чернігівців, організовують акції зі збору книг. Але все одно продовжують відчувати «книжковий голод».

Дізнавшись про цю ситуацію, національна книжкова платформа Yakaboo з власної ініціативи запропонувала допомогти книгами.

«Один з ключових напрямків нашої роботи – наповнення бібліотечного фонду України, адже ми маємо найбільший асортимент книг і бачимо, що сьогодні на це є великий запит. Ми активно долучаємось до державних закупівель для того, щоб бібліотеки могли продовжувати працювати та задовольняти потреби своїх читачів. Разом з тим ми розглядаємо можливість безкоштовно допомагати тим бібліотекам, які найбільше постраждали під час війни, втратили книги і не мають фінансових можливостей відновити свій фонд,» - зауважує СЕО Yakaboo Олена Безугла.

Книги, які надала Yakaboo, обирали самі працівники бібліотеки, керуючись потребами закладу та запитом їхніх читачів. У першу чергу, це - мотиваційна та художня література. За жанрами: нон-фікшн - 15%, детективи – 20%, жіночі романи – 30%, світові бестселери в українському перекладі – 35%.

«Я знаю, що у Yakaboo завжди можна знайти те, що шукаєш. Тому я була дуже щаслива, коли до нас звернулися представники Yakaboo і сказали, що можуть зробити нам такий подарунок. І не просто зробити подарунок, а й запропонували самим обрати книги, які ми хочемо отримати. Отже, вийшло майже 200 книжок, всі вони сучасні, українською мовою - це книги і українських авторів, і переклад зарубіжних,» - розповідає директорка чернігівської централізованої бібліотечної системи Ганна Пушкар.

Більша частина переданих книг залишиться у найбільш постраждалій - центральній міській бібліотеці імені М.М.Коцюбинського, решту – розподілять між міськими бібліотеками-філіями.

Чернігівська міська комунальна централізована бібліотечна система має в своєму підпорядкуванні 12 бібліотек, що знаходяться в різних мікрорайонах міста. Це некомерційні соціальні заклади, що обслуговують як дорослих, так і дітей. Кількість зареєстрованих користувачів до повномасштабного вторгнення – 30401 осіб, з них 11992 - це особи віком до 17 років. Загалом бібліотечний фонд Чернігівської МКЦБС становив 281918 примірників.

Національна книжкова платформа Yakaboo залишається відданою своїй місії зробити Україну найбільш читаючою країною Європи та забезпечити доступ до літератури всім, хто цього потребує. Надання книг та підтримка бібліотек є одним з ключових напрямків роботи Yakaboo як соціально відповідального бізнесу.

Yakaboo не тільки допомагає наповнювати бібліотеки книгами, а й створює нові. Так, до Дня захисту дітей Yakaboo створила нову бібліотеку на залізничному вокзалі у Києві –  у дитячому просторі «Спільно» від ЮНІСЕФ Iron Land.  Yakaboo ініціювала та безкоштовно надала більшу частину книг. На заклик приєднатися до ініціативи також відгукнулися зо два десятки видавництв (Vivat, Ранок, Клуб Сімейного Дозвілля, Видавництво Старого Лева, Фоліо, Талант тощо). Загалом бібліотека містить понад 400 книжок для дітей та дорослих, охоплюючи широкий спектр жанрів: дитяча розвивальна та пізнавальна література, художні видання для дітей та підлітків, дорослий нонфікшн, книги з історії та культури України, путівники та видання англійською мовою. Унікальність бібліотеки полягає не лише в її розташуванні, але й у тому, що вона є частиною інклюзивного простору. Доступ до бібліотеки є вільним та безкоштовним і побудований на довірі до відвідувачів.


Читати також