Як впоратися з горем після раптової смерті близької людини: способи впоратися із втратою? Продовження

Як справитися з горем. Продовження

Першу частину читайте тут

Будь-яка психічна травма лишає людину можливості ефективно реагувати на зовнішнє середовище. Як наслідок — у шоці ми легко робимо помилки. Оточіть себе людьми, які можуть піклуватися про вашу безпеку. Уникайте задач високого ризику, водіння, роботи з електрикою, газом та інших дій, які потребують концентрації уваги. Відкладайте рішення, які можуть мати довгострокові наслідки, поки ви не зможете мислити ясніше.

Шок і шоковий удар небезпечні для здоров’я людини. Дозвольте собі «випустити пару»: дайте вихід болючим емоціям, дозвольте собі виплакатися і виговоритися, «виплеснути» з себе горе, страх, образу.

Звертайте увагу на свої емоції та сприймайте їх як природні реакції на втрату. Важливо зрозуміти: немає «правильних» чи «неправильних» емоцій; якою б не була емоція, вона є адекватною до такої складної ситуації. Прийміть болючі емоції як заповіт вашої любові до небіжчика. Це стосується і чоловіків, і жінок, бо ці емоції є базовими і універсальними.

Якщо свідками чи учасниками трагічної події стають діти — зверніть увагу на їхні емоції, — вони потребують особливої уваги. Якщо у вашому стані ви не можете приділити достатньо уваги потребам дітей — не соромтесь попросити про поміч близької їм людини з родини або друзів. Або знайдіть подругу або члена сім'ї, хто міг би періодично бути з ними.

Прийміть допомогу і підтримку. У ситуації раптової втрати близької людини і друзі, і члени сім'ї та сусіди зазвичай раді допомогти. Як структурувати цю допомогу та не допустити хаосу та взаємного роздратування? Порада дуже проста: самостійно або за допомогою близьких людей створити перелік першочергових завдань, які потрібно виконати. Коли хтось питає, як вони можуть вам допомогти, зверніться до списку. Якщо можете знайти собі помічника, який постійно буде поруч із вами, і буде знайомий з усіма іншими, це й буде найважливіша порада з усіх.

Вам потрібен той, хто слухає: поділіться своїми думками і почуттями з тим, хто вміє слухати і хоче бути корисним. Це може бути близький друг або член сім'ї. Це може бути хтось, хто пережив подібні втрати або травми: таку людину можна знайти через групу підтримки або на онлайн-форумі. Це може бути духівник, капелан або професійний психолог-психотерапевт.

І головне правило: будьте добрими до себе. Докладіть особливих зусиль (буквально — змусьте себе) піклуватися про себе:

  • Зобов’яжіть себе регулярно харчуватися якомога здоровішою їжею.
  • Змусьте себе пити багато води, можливо, у вигляді напоїв на зразок трав'яного чаю.
  • Намагайтеся дотримуватися регулярного графіку сну.
  • Займайтеся діяльністю, якa вам подобається.
  • Примушуйте себе до прогулянок або іншої форми фізичної активності на свіжому повітрі.
  • Коли відчуваєте себе напруженим або тривожним, змусьте себе виконувати одну з практик зниження стресу, таких як глибоке дихання або заземлення.
  • Знайдіть спосіб попрощатися. Ритуали дуже важливі в процесі скорботи, особливо якщо ви не змогли попрощатися перед тим, як померла близька людина. Крім відвідування меморіальної служби, ви можете написати листа небіжчику, запалити свічку або поговорити з фотографією. Знайдіть такий спосіб попрощатися, який має для вас сенс і допоможе вам зрозуміти, що дорогої людини більше немає.
  • Зверніться по професійну допомогу до психолога або консультанта, якщо ви практикуєте споживання алкоголю чи наркотиків. По-перше, в такому стані ваші думки та емоції більш загострені, по-друге, маючи ці залежності, ви ризикуєте заподіяти собі шкоди.

Цінуйте професійну допомогу!

Марта Пивоваренко, експертка з потреб психічного здоров'я

На основi Employee Wellbeing Solutions Blog Archive Coping with Grief After a Sudden or Unexpected Death — Employee Wellbeing Solutions та праць Хела (Генрі) Моргана.


Читати також