13.04.2023
Розваги
eye 366

«Про життє» Рауля Ванейгема

«Про життє» Рауля Ванейгема

Ось уже понад п'ятдесят років Рауль Ванейгем послідовно відстоює ідею знищення суспільства споживання та побудови на його місці нового суспільства на основі самоврядування та безоплатності. Його ключові думки – у новому випуску рубрики «Про життє».

Про значення травневих подій 1968

«Незважаючи на те, що сьогодні ми спостерігаємо, як реанімовані ідеології та немічні застарілі релігії поспішно залатуються і вкидаються назад, щоб угамувати загальний відчай, на якому наживаються махінатори, все це не може довгий час приховувати цивілізаційний зсув, здійснений травневими подіями 1968. Розрив із патріархальними цінностями остаточний. Ми рухаємося до кінця експлуатації природи, роботи, торгівлі, хижацтва, відчуження, жертвопринесення, почуття провини, нещастя, фетишизації грошей, влади, ієрархії, страху, зневаги до жінок, обману дітей, панування інтелекту, військового та поліцейського деспотизму, релігій придушення. Описане мною — не відбувшийся факт, а безперервний процес, який вимагає від нас підвищеної пильності, усвідомленості та єдності з життям. Ми повинні перебудувати на людських підставах світ, який був перетворений на руїни нелюдяністю культу споживання».

Про нинішній стан суспільства

«Ми є свідками передбачуваного колапсу фінансового капіталізму. Навіть у середовищі економістів — де можна знайти навіть більше ідіотів, ніж у політиці — багато хто бив на сполох ще десять років тому. Наша ситуація парадоксальна: ніколи раніше в Європі репресивні сили не були настільки ослаблені, а маси, що експлуатуються, настільки пасивні. Однак бунтівна свідомість спить напівочі; самовпевненість, некомпетентність і безсилля правлячих класів рано чи пізно пробудять його від сну».

Про революцію

«Будь-яка ідеологія – це фальсифікація дійсності. Для мене ідеологія означає думку, відокремлену від життя. Вистава – результат думки, яка стала автономною. Я наполягаю на необхідності працювати на базовому рівні, тобто на рівні повсякденного життя. Революційна боротьба полягає саме в тому, щоб послідовно відстежувати явища до їх витоків, щоб запобігти спотворенню та відхиленням від шляху. Те, що революції минулого закінчувалися різаниною, не означає, що подібні рухи не потрібно починати знову і знову. Тільки не повторюючи, а створюючи наново. Як вічне повернення: все починається знову, щоразу за різних історичних обставин, але завжди з однаковою рішучістю, нестримною, як сам життєвий порив».

Про імперії

«Протягом десятиліть люди боялися, що Червона армія може напасти на Європу та захопити її. Однак дуже скоро з'ясувалося, що ця армія підточувалась зсередини і була зовсім недієздатною, що цілком влаштовувало західні демократії. Перебільшення небезпеки дозволяло їм приховувати корупцію та розкладання у своїх лавах. Неосяжна сталінська імперія впала за кілька тижнів, виявивши свою справжню сутність жменьки роздроблених мафіозних бюрократій. Сьогодні на наших очах відбувається аварія міжнародних корпорацій, але більшість людей продовжують голосити замість того, щоб закладати основи суспільства, в якому солідарність та загальне благо буде відновлено. Необхідно порвати із системою, яка нас знищує, та заснувати спільноти із середовищем, яке дозволить нам нарешті почати жити».

Про життя та виживання

«Виживання – це урізане життя. Систематична експлуатація природи та людини, що почалася з інтенсивного землеробства в середині неоліту, призвела до інволюції, внаслідок якої творчість — виняткова якість людини — була витіснена роботою. Творче життя, яке почало було зароджуватися за часів палеоліту, занепало і поступилося місцем тваринній боротьбі за їжу. З того часу хижацтво - визначальна форма поведінки тварин - стало умовою всіх економічних процесів. Саме в цей період виник інститут релігії, утворилися верстви суспільства і почалося панування патріархату з його зневагою до жінок та низкою воєн, руйнувань та насильства. Творчість поступилася місцем роботі, життя — виживанню, радість життя — економіці присвоєння. У цьому значенні ринкова цивілізація — це регрес, у якому людський прогрес замінився технічним».

Про нинішню молодь

«Молодь має навчитися жити замість того, щоб продавати себе. Молоді люди зможуть дійти до цього самостійно, коли усвідомлюють, яке рабство чекає їх на ринку праці та обдурювання; коли вони відмовляться від конкуренції (економічного механізму, який перетворює нас на роботів), амбіцій та поклонінню грошам і зроблять своїм пріоритетом життєлюбство та особисте життя, збереження довкілля, розкриття свого потенціалу та єдино-існуюче багатство — багатство бути, а не мати; коли вони зрозуміють, що питання не в тому, щоб бути найкращим, а в тому, щоб жити краще; коли вони відмовляться від підтримки урядів, які будують в'язниці та закривають школи, а не навпаки; коли вони повстануть проти подібної концтабору системи освіти, яка заохочує насильство і йде врозріз зі змістом справжньої людської освіти: навчатися, щоб передавати своє знання іншим. Життя має всі права, хижацтво – ніяких. Битва лише починається».

Про гроші

«Ми живемо під час безпрецедентного хаосу матеріальних умов та моральних підвалин. Людські цінності мають компенсувати наслідки єдиної цінності, яка переважала досі, — грошей. Але крах фінансового тоталітаризму також означає, що валюта приречена на знецінення та втрату будь-якого значення. Абсурдність грошей набуває конкретних обрисів. Згодом валюта поступиться місцем новим формам обміну, які прискорять її зникнення і призведуть до економіки дарування».

Про безкорисність

«Принцип безоплатності — єдина абсолютна зброя, здатна знищити потужну машину саморуйнування, запущену суспільством споживання, яка і досі продовжує отруювати суспільство своїми отруйними міазмами: орієнтацією на прибуток, фінансовою вигодою, жадібністю та хижацтвом. Звісно ж, музеї та інші культурні місця мають бути безкоштовними; але те саме стосується й громадських послуг, які сьогодні стали джерелом наживи для держав та міжнародних корпорацій: безкоштовні поїзди, автобуси та метро; безкоштовна охорона здоров'я; безкоштовні школи; безкоштовна вода; безкоштовна електрика - все це має бути створене силами альтернативних спільнот. У міру того, як принцип безоплатності поширюватиметься, новостворені спільноти солідарності знищать оплот споживання. Бо життя — це безоплатний дар і безперервна творчість, яку мерзенна ринкова спекуляція позбавляє нас».

Про націоналізм

«Націоналізм не має іншого майбутнього, крім саморуйнування. Те, що замикається на собі, приречене на гниття і розкладання. Особисто я відкидаю регіоналізм. Я відчуваю огиду до традиції, яка проголошує гасло „наша країна, наша мова, наша земля“. Вона створює націоналістичний фон, який претендує на колоритність, але насправді лише огидний. Для мене мова ніколи не означала національної приналежності. Я ніколи не відчував себе пікардійцем і відмовляюся вважати себе валлонцем чи бельгійцем. Більше того, я вважаю, що людство зробить величезний крок уперед, коли всі посвідчення особи будуть спалені».

Про воєнну підготовку

«З огляду на те, що ми завжди розглядали себе як „ударне угруповання“ на території противника, ми не можемо недооцінювати важливість тактичних та стратегічних аспектів нашої справи. Незважаючи на те, що я переконаний антимілітарист, я бачу у військовій підготовці корисну техніку, яка варте того, щоб прийняти її на озброєння. Я доклав багато зусиль для вивчення військових методів, щоб бути, так би мовити, у всеозброєнні для революції. Я вмію поводитися з гвинтівкою, кидати гранати та стріляти з гранатомета. За моєї молодості військова служба все ще була обов'язковою, але як студент університету я мав право обрати офіцерську школу, навчання в якій дозволяло швидко досягти високого звання. Я почав з капрала, потім став сержантом і, зрештою, лейтенантом. Я витягував із своєї служби істинно макіавеллівську насолоду: «Якби вони тільки знали, кого прийняли до своїх лав!» — думав я сам собі».

Про алкоголь

«Споживання алкоголю має звільняючий аспект — воно сприяє розкриттю розуму. У алкоголі є щедрість. Ми можемо, цілком виправдано, глузувати з схильності п'яниці прославляти загальне братерство, в якому кожен благий і прекрасний, а потім миттєво ставати озлобленим, усвідомивши, що насправді все зовсім не так. Однак позитивні ефекти алкоголю також заслуговують на увагу. Зазвичай люди схильні вважати, що алкоголь стимулює творчість та щедрість, але потім відбувається протилежне: людина повертається до своєї звичної замкнутості. Насправді цього рецидиву легко уникнути: алкоголь, випитий в атмосфері радості, дружби та єдності, має творчий ефект».

Про письменництво

«Я не письменник і не філософ. Я вважаю себе ремісником у пошуках найвлучнішої фрази; формулювання, що найкраще підходить для вираження моєї думки. Я не люблю фразу заради неї самої, але я задоволений, коли фраза точно відповідає думці, яку вона висловлює. Форма фрази тісно пов'язана з її змістом. Я не уявляю собі, як описати звук дощу, що стукає вікном, але я захоплююся цим талантом в інших письменниках. Аналогічно я відмовляюся називатися філософом. Я взяв на озброєння слова Маркса: "Колишні філософи думали, як витлумачити світ, а ми ставимо завдання переробити його". Якщо я й займався аналізом світу, то винятково для того, щоб його переробити».

Читайте также


up