​Як написати резюме англійською

​Як написати CV англійською без помилок: зразок з прикладами. Поради. Ситуація в Україні 2022

Перший крок у пошуку роботи – грамотно складене резюме. Створити резюме англійською мовою дла пошуку роботи в іноземній компанії може бути нелегко. Як правильно написати про себе у резюме? Які блоки включити до CV? Як правильно оформити шаблон резюме?

Ця стаття відповість на всі ваші запитання щодо написання англомовного резюме та CV.

У чому різниця між CV та резюме?

На сайтах роботодавців вам траплялися два визначення англійською: resume та CV. У нас їх не безпідставно вважають за синоніми. У Європі більш ходове поняття CV (curriculum vitae), в Америці поширена назва resume. Різниця між ними в обсязі та фокусі на інформації. CV найбільше підходить для опису академічної діяльності, а резюме – для професійної. У цій статті зібрані поради, які допоможуть скласти і CV, і резюме.

Секрети успішного CV від рекрутерів

Curriculum vitae містить концентрат інформації про вашу освіту та досвід. Формулюйте та структуруйте пропозиції в резюме англійською так, щоб HR-спеціаліст міг чітко скласти для себе ваш професійний портрет.

Правило перше: пишіть на одному аркуші

Якщо рекрутеру сподобається ваше резюме, він його роздруковує та представляє для схвалення керівнику компанії або директору HRD. Якщо воно буде написано на двох сторінках, друга частина на практиці часто губиться і відовідно у керівника не буде повної інформації щодо вашої кандидатури.

Для складання психологічного портрету та професійного профайлу подавайте інформацію коротко, але об'ємно. Неповне резюме англійською відразу відправляють у шредер. Шанс на співбесіду отримують кандидати, які вразили здобутками, та здивували нестандартним мисленням.

Правило друге: адаптуйте резюме під кожну вакансію

До претендентів, які складають універсальне резюме та подають його відразу на кілька вакансій ставляться з недовірою. Так роблять люди, які не зацікавлені у професійному успіху.

Для максимального успіху резюме вам необхідно адаптувати CV для різних компаній. Для цього змінюйте текст у розділі про себе та кар'єрні цілі, а також змінюйте фокус на своїх ключових навичках. Щоб не помилитися, вивчіть вимоги в описі вакансії та позиціонуйте себе як кандидат з відповідними здібностями. На сайті upwork, ви знайдете безліч зразків CV на роботу англійською, наприклад Frontend Developer, PR Specialist, System Analyst.

Нижче наведені приклади резюме англійською для IT спеціаліста та фотографа відповідно:

it_specialist_resume

photographer resume

Правило третє: структуруйте інформацію

Неструктурований текст дратує, знижує сприйняття інформації. При складанні резюме приділіть увагу оформленню. Ваша анкета має вигідно виділятися на тлі інших. Найкращим рішенням буде використання шаблоних резюме. Це заощадить вам час та сили.

Інструкція: як скласти резюме англійською

1. Personal information — ім'я та контакти

Під час заповнення Personal information в кутку документа вставте якісну фотографію, а ліворуч внесіть основну інформацію. Пишіть у Profile лише своє ім'я без по батькові. Американці та європейці не вказують другі імена, оскільки у них інша культура і при читанні цей момент може напружувати рекрутерів.

В особистій інформації статус про сімейний стан опустіть. У зразок CV англійською вносять лише address. Приклад: 38, Metrologichna Street, Kiev, Ukraine. Достатньо написати назву вулиці.

Контактний номер пишіть із кодом: +380 (96) ... як вимагає міжнародний протокол. Для резервного зв'язку залишайте Email, обліковий запис у Facebook. Сторінка у соцмережі допоможе скласти психологічний/соціальний портрети. Заздалегідь «почистіть» мережі та приберіть компрометуючу інформацію. Зареєструйтесь на професійному ресурсі Linkedin, залиште посилання на профіль.

2. Summary - анотація, про себе

Це блок для презентації здібностей і ігнорувати його не потрібно. У кількох фразах треба зробити позитивне враження. Як приблизно скласти CV:

«Я захоплений справою, вмію знаходити рішення у критичних ситуаціях, оптимізувати робочі процеси. Маю досвід управління проектами, в налагодженні комунікації, експерт у сфері ... »

Не пишіть довгий опус, а обмежтеся 50-70 словами. Не намагайтеся здивувати рекрутера знанням англійської мови, використовуючи складні оберти у реченнях. Пишіть просто та інформативно, це також допоможе уникнути помилок.

3. Employment History - досвід роботи

Ваше завдання переконати роботодавця у професійній компетенції. Якщо у трудовій книжці великий послужний список, у резюме англійською зверху напишіть останні 3-4 посади, та видатні заслуги на них. Вибирайте динамічні вирази, не використовуйте канцеляризм як «duties include» для перерахування обов'язків через кому. Використовуйте сильні дієслова:

«Управляв штатом із 15 співробітників, розробив правила комунікації з клієнтами...»

4. Education and Qualifications — інформація про освіту та ключові кваліфікації

Внесіть повну назву навчального закладу та всю інформацію з диплому: спеціальність, кваліфікаційний рівень. Якщо в наявності 2-3 виші, записуйте дані у зворотній хронології. Вчорашнім студентам потрібно написати про успішне навчання або курсову на релевантну тему.

До пункту «додаткова кваліфікація» занесіть сертифікати про закінчення курсів, тренінгів, які стосуються професії. Детально напишіть, де навчаєтесь. Якщо хочете обійняти посаду менеджера, відомості про закінчення курсів гончарної справи будуть зайвими.

резюме англійською

5. Що і як писати в CV про навички Hard та soft Skills?

Виділяють професійні технічні навички (Hard Skills – хард скілс), які потрібні для виконання посадових обов'язків та універсальні навички (Soft Skills – софт скілз) – особисті якості.

Hard Skills заповнюють так:

  • У полі Language skills перерахуйте знання іноземних мов.
  • У графі Computer literacy вкажіть, з якими програмами працюєте.
  • У пункті Driving license зробіть позначку про наявність водійських прав.
  • Графа Hobbies має на увазі стислий розповідь про захоплення. Досить описати 2-3 хобі.

Personal Qualities або Soft Skills

Універсальні компетенції складно виміряти кількісними значеннями, але вони роблять роботу успішною. Софт-скіли («м'які» навички) допомагають працювати в команді, комунікувати, досягати успіху. Personal qualities залежать від темпераменту людини та досвіду. У кожного переважають свої якості: ініціативність, лідерство, творчість, спрямованість і їх треба вказувати.

До кожної професії додається певний набір якостей, які бажають бачити роботодавці. Амбітність та ініціатива у пріоритеті у менеджера, уважність та посидючість – у аналітика та бухгалтера. Як CV приклад англійською підходять:

  • Communication - товариськість;
  • Leadership - лідерство;
  • Teamwork – командний гравець;
  • Decisiveness - сміливість;
  • Flexibility - гнучкість.

6. Awards - нагороди

Розділ для претендентів на посади з досвідом. У послідовній хронології пишіть про особисті досягнення, відзначені грамотами, інші заслуги, удостоєні уваги. Якщо нагорода стосується професії, внесіть її до попереднього розділу.

Як доповнення вашої академічної діяльності, ви можете увімкнути блок Research experience, присвячений науковим працям. Якщо ви не займалися дослідницькою діяльностю, то просто пропустіть.

Також можна додати блок Memberships. Це графа для тих, хто перебуває у міжнародних організаціях. Просто перерахуйте назви, наприклад, Managers Association.

7. Publications - публікації

Сюди вносите назву публікацій, посилання, рецензії та іншу інформацію на тему близьку бажаній посаді. Якщо ви не журналіст чи в портфоліо немає наукових праць, то проігноруйте.

8. References - рекомендації

У зарубіжних фірмах важливою частиною корпоративної культури є рекомендації. Розділ можна проігнорувати або отримати рекомендацію. Вкажіть у резюме з перекладом на англійську references від колишніх роботодавців, залишивши посилання. Якщо ви вважаєте цю інформацію конфіденційною, напишіть, що надасте доступ на запит.

Як оформити резюме за правилами

Під час написання дотримуйтесь стандартів, коректно форматуйте. У блоках обходьтеся без жирних виділень, підкреслень, слідкуйте за міжрядковим інтервалом. Шаблон резюме оформіть у Office Word, для надійності збережіть у PDF.

Виберіть класичний або суворий шрифт для документації. Більше підходять Arial або Calibri. Для кращого читання не забувайте виділяти підзаголовки.

Складайте текст без подробиць, вступних оборотів та помилок. Підстрахуйтесь і попросіть перевірити анкету на грамотність людини, яка володіє англійською. Пишіть про себе правду. При скрупульозній перевірці брехня стане очевидною і ви зіпсуєте собі репутацію на рекрутерському міжнародному ринку.

Успіхів вам у складанні резюме!


Читати також