06-06-2023 Розваги 238

«Про життє» Такесі Кітано

«Про життє» Кітано Такесі

Такесі Кітано - культовий режисер сучасності, який поєднав у своїй творчості несумісне: і крайню жорстокість і крайню вразливість.

Про свою злочинну юність

Я тоді навчався на першому курсі університету. Мама сховала посаг сестри в мішок і замкнула в тансю, особливий комод. І що я зробив? Я вкрав його. Шістсот ієн - цілий стан. Коли мама виявила, що гроші зникли, її трохи удару не схопив. Спочатку вона почала голосити, а потім зателефонувала до поліції. З'явившись у хаті, вони одразу зрозуміли, що злодієм був я. Мати почала кричати: «Він вкрав посаг сестри, він вкрав посаг сестри...» Я ж на місяць покинув сім'ю і вирушив розважатися з шістьма сотнями ієн у кишені. Коли ж я нарешті повернувся, мама була в страшному гніві, як і вся родина. Мати схопила ніж і закричала: «Я спочатку вб'ю його, потім себе». "Ні, це я його вб'ю", - закричала бабуся по батьківській лінії. Спочатку вони побилися, але потім заспокоїлися. Батько спостерігав за тим, що відбувається, попиваючи саке, — сцена його бавила.

Про створення кіно

Коли я пишу сценарій, у моїй голові вже готовий весь фільм. Я більше люблю монтувати, ніж знімати, тому знімаю зазвичай нашвидкуруч. Можливо, знятого матеріалу і не завжди достатньо, але важливо, як його обіграти, — ось це і є найцікавіше.

Про особливості фільму Дзатоіті

У Японії є такий жанр - самбара - фільми про унікальний японський стиль фехтування на мечах. Але згодом ці фільми про фехтувальників стали чомусь копіювати гонгконгський стиль — рухи стали більш акробатичними, з'явилися різні технічні хитрощі — на кшталт тросиків, на яких підвішують акторів, і сучасне японське кіно про бойові мистецтва абсолютно копіює цей стиль. Це сумна обставина, яка лише заплутує західну публіку. Тож я думаю, що те, що я зробив у «Дзатоіті», це не лише деконструкція жанру — це ще й його реконструкція. Особливо в бойових сценах моєю політикою було повернення до основ у тому, що стосується рухів, манер, техніки фехтування. Мені хотілося відновити все це в дуже справжньому вигляді, і в той же час створити своє аранжування традиції, не роздмухувати її надмірно, а показати в новому світлі.

Про кризу сучасного кіно

Скрізь комп'ютерні спецефекти... Все частіше люди знімають кіно заради того, щоб продемонструвати, як вони за допомогою комп'ютера можуть, наприклад, розрізати автомобіль на дві рівні половинки. Справжніх драм у кінематографі все менше, на жаль, оригінальні сюжети зустрічаються рідше, кіно стало парком розваг: сів на американські гірки, за щоку льодяник — і помчав. Ну як у якихось «Месниках». Справжнє кохання у кінематографі теж не знайдеш – у кохання тепер карамельний присмак... І взагалі, люди рідше ходять у кіно, воліючи качати фільми через інтернет або дивитися їх на своїх смартфонах. Візуальний аспект кінематографу втрачає значення. Ми переживаємо кризу, і шляхи виходу з неї поки що залишаються загадкою.

Про нескінченність

Моє уявлення про пучок світла, що рухається протягом багатьох тисяч років, породило слово «нескінченний», значення якого я нещодавно дізнався. Але це було не те саме, якщо застосовувати слово «нескінченний» до інших речей. Наприклад, було б зовсім непогано мати безліч картопляних чіпсів. Але міркування про нескінченність зоряного неба викликали в мене легке запаморочення.

Про море

Там я побачив море.
Воно було чудово красивим! Навіть дитині абсолютно ясно, що море - це щось неймовірне... бризки, високі хвилі, бурчання прибою, холодна вода - все це грандіозно і трохи страшно.

Про батьків

Як покарання за непослух вона могла запросто запхати мене в комору, так що доброю і ніжною мамою назвати її не можна було. У гніві вона скоріше була схожа на розлючену фурію, ніж на земну жінку.
Так, ось така у мене була приголомшлива мама. І тато теж видатний — маляр та п'яниця.
Мама моя була жінкою з дивностями. Ніколи не давала грошей на вуличний ляльковий театр чи купівлю солодощів. Говорила, мовляв, захворієш чи отруїшся. Ось, наприклад, варто було мені купити желе з водоростей, як мені одразу за це попадало за повною програмою. У жодному разі не можна їсти таку їжу, бо вона вважала це негігієнічним. Але взагалі в чомусь мати мала рацію, адже тоді і справді часто виникали епідемії дизентерії. До того ж наша сім'я була бідною і ми не могли собі дозволити витрачати гроші на будь-які надмірності, безглузді розваги та непотрібні дрібниці.
У дитинстві я якось, думаючи збити пиху з матусі, запитав:
— Мамо, навіщо ти народила мене в такому віці?
А вона з легкістю відбила удар, відповівши щось на зразок: «Грошей не було на аборт».
Кажуть, діти навчаються, дивлячись на своїх батьків. А якщо батько просто йде щоранку на роботу?

Про японську пресу

У японській пресі мене досі часто критикують. Але про японські засоби масової інформації можна сказати лише одне — вони дуже чутливі до того, що думає світ. Вони, можливо, не ставилися до мене серйозно спочатку, але після того, як «Сонатіне» та «Жорстокий поліцейський» отримали такі позитивні відгуки в Європі, японські ЗМІ почали ставитися до моїх фільмів більш серйозно.

Про японську публіку

Щоб добитися того, щоб японська публіка сприймала мене як серйозного актора, мені довелося десять років грати серійних убивць і ґвалтівників.

Про коміків

Коміки повинні змушувати людей сміятися, роблячи речі, які у звичайному житті зробити не дозволяється. Як тільки вони починають говорити про сімейні цінності та людство, вони перестають бути коміками.

Про дорослішання

Вважаю, що становлення дитини та перетворення її на дорослу людину визначається тим, які почуття вона відчуває до батьків. Мені здається, якщо вона, бачачи батька і матір, може їм співчувати або усвідомлювати, як їм важко, значить, вона зробила перший крок дорогою у доросле життя. А якщо вже в недитячому віці вона все ще каже собі: "Ні за що не пробачу батька", значить, поки що залишається пацаном.

Про традиції

Я поважаю традиції, але я впевнений, що ми завжди маємо право змінювати їх, якщо відчуваємо, що час для цього настав.


Читати також