08-12-2023 Історія 855

Давньоруські колти: вишуканість і символізм слов'янської жіночої прикраси

Давньоруські колти: вишуканість і символізм слов'янської жіночої прикраси

У період Київської Русі східні слов'янки відзначалися не лише своєю красою, а й прихильністю до розкішних прикрас. Серед різноманіття давньоруських прикрас виділялися гривни, скроневі кільця, амулети та масивні браслети. Проте особливе захоплення викликали колти, створені давньоруськими ювелірними майстрами, що досягли на той час вершин вишуканості й елегантності.

Походження та конструкція колтів

Колти - це стародавні жіночі прикраси, що здобули популярність серед слов'янок часів Київської Русі. Вони були запозичені з Візантії, ставши частиною князівсько-боярського жіночого головного убору. Ці золоті чи срібні литі підвіски виглядали як парні порожнисті круглі підвіски, складаючись із двох опуклих змонтованих щитків. Вони підвішувалися до головного убору на стрічці чи металевих ланцюжках і мали форму кола чи зірки. Золоті та срібні колти у формі зірок прикрашали зерню та сканню.

Колти, як частина жіночого князівського головного убору

Майстри також виготовляли колти зі сплаву олова та свинцю, щоб задовольнити очікування широкого кола модниць, які прагнули мати прикраси, що нагадують князівський стиль.

Цікаво, що термін "колт" (давня назва, яка, на жаль, не збереглася) вперше з'явився лише в XIX столітті на основі етнографічних даних. Припускають, що він виник від українського слова "ковтки" (сережки) та новгородського "колтки" (підвіски до сережок). В XI‒XIII століттях колти стали наймоднішою прикрасою на території Київської Русі, багато  екземплярів цих прикрас  було виявлено серед скарбів, які власники ховали під час небезпеки.

Символіка й оздоблення колтів

Часто колти вражають розкішшю своїх зображень, серед яких переважають малюнки птахів, святих та церковних сцен. Особливо вражають своєрідною давньою язичницькою символікою весільні колти, що пов'язано з магією родючості.

Колти - давньоруська жіноча прикраса

На їхніх поверхнях можна розгледіти молоді паростки, насіння та проростаюче коріння, що символізує безупинний процес росту та життя. Вважається, що стилізовані рослинні орнаменти на колтах відтворюють різні етапи росту священної рослини — хмелю. Більшість цих цінних старовинних колтів знаходиться в музейних колекціях, що дозволяє зберегти цю культурну спадщину для наступних поколінь.

Магія та елегантність колтів

Колти, крім функції прикраси, були ще й оберегами. Носити колти було не лише модно, але й елегантно. Всередину можна було помістити тканину, насичену ароматичною олією. Таким способом жінка привертала до себе увагу не лише гарними прикрасам, але й ароматом, який шлейфом тягнувся за нею.

Зірчастий срібний колт

Зірчастий срібний колт ХІ ст. Дуже цінний зразок мікротехніки. На кожному із шести срібних конусів напаяно по 5 тис. крихітних кілець. На кожне кільце насаджена зернинка срібла.

Колти відіграли значущу роль у моді та культурі Київської Русі. Ці вишукані прикраси не лише прикрашали жінок того часу, але й несли в собі глибокий символізм та магію. Сучасні реконструкції та музейні експозиції дають нам можливість побачити красу та витонченість давньої слов'янської культури.


Читати також